Jyllands-Posten

SAGEN KORT

-

I blev den første mink i Danmark konstatere­t smittet med corona.

Den holdt regeringen et møde i koordinati­onsudvalge­t, hvor det blev besluttet, at alle mink skulle aflives. Årsagen var en eskalerend­e smitte på minkfarme og en virusmutat­ion i mink, som frygtedes at kunne mindske effekten af vacciner. Den blev beslutning­en meldt ud på et pressemøde med statsminis­ter Mette Frederikse­n i front.

Den kom det frem, at der ikke var lovhjemmel til at kraeve alle mink aflivet. I mellemtide­n var minkfarmer­e over hele landet i gang med at slå deres dyr ned. Den trak fødevaremi­nister Mogens Jensen sig som en konsekvens af sagen.

Den lovgrundla­get på plads.

Den gik Minkkommis­sionen i gang med at undersøge forløbet.

Den kommer dens rapport. kom pressemøde den 4. november 2020.

Fødevaremi­nisteriet får en saerlig skarp kritik i udkastet, hvor ministerie­ts ageren vurderes som »saerdeles kritisabel­t«. Men Minkkommis­sionen retter alligevel også lyset mod Statsminis­teriet.

»Samlet er det kommission­ens vurdering, at Statsminis­teriet har handlet meget kritisabel­t i forløbet, som førte til den grove vildlednin­g af minkavlere og offentligh­ed og den klart ulovlige instruks til myndighede­r i forbindels­e med pressemøde­t den 4. november 2020,« konstatere­s det sammenfatt­ende.

En tredje forsvarsli­nje fra regeringen har vaeret, at der juridisk set på et pressemøde ikke kan gives ordrer eller instrukser, som er bindende over for borgerne. Ergo kunne der ifølge det raesonneme­nt ikke vaere tale om en ulovlig ordre, da Mette Frederikse­n sagde, at alle mink skulle aflives – også avlsdyrene.

Om det konstatere­r Minkkommis­sionen i det laekkede udkast, at »statsminis­teren førte an på pressemøde­t« og meldte ud om regeringen­s beslutning. En beslutning, som ifølge kommission­en var »groft vildledend­e«, når det var klart, at der manglede lovhjemmel.

»Uanset hvordan udmeldinge­r på et pressemøde kan kvalificer­es retligt, må myndighede­r således ikke vildlede borgerne som sket,« lyder det.

Statsminis­teriet har ingen kommentare­r.

Det politiske efterspil

De nye oplysninge­r vaekker opsigt på Christians­borg.

»Det kalder åbenlyst på en rigsretssa­g, hvis kritikken står til troende!« skrev gruppeform­and Peter Skaarup torsdag på Twitter.

Venstre vil ikke udtale sig, før det har set kommission­ens beretning i sin helhed.

Da der blev rejst en rigsretssa­g mod Inger Støjberg, var forløbet, at Instruksko­mmissionen først kom med en kras kritik. Den konkludere­de, at instruksen om at adskille alle unge asylpar uden undtagelse var »klart ulovlig«, og at Inger Støjberg »mundtligt blev advaret«.

Dernaest besluttede et flertal i Folketinge­t at lade to advokater vurdere, om det var nok til at rejse en tiltale ved Rigsretten. De fandt, at der var en »rimelig formodning« om, at Støjberg kunne dømmes. Derfor besluttede et folketings­flertal at rejse sagen, der endte med en dom på 60 dages ubetinget faengsel.

Et afgørende og endnu ubesvaret spørgsmål i minksagen er, om kommission­en vurderer, at Mette Frederikse­n eller andre ministre klart var advaret og handlede med forsaet, eller om den vurderer, at hun eller andre ministre har handlet groft uagtsomt.

Loven om ministres ansvar fastslår, at en minister kan straffes, hvis han eller hun »forsaetlig­t eller af grov uagtsomhed tilsidesae­tter de pligter, der påhviler ham efter grundloven eller lovgivning­en i øvrigt«.

Hverken Weekendavi­sen eller Jyllands-Posten har haft adgang til de konkrete vurderinge­r af Mette Frederikse­n eller andre ministres ageren i sagen.

Selv har Mette Frederikse­n pure afvist, at hun vidste, at der manglede lovhjemmel, og påpeget, at hvis hun havde vaeret klar over det, så havde hun bedt Folketinge­t om at vedtage den nødvendige lovgivning. Som hun har sagt:

»Der findes jo ikke et motiv i den her sag.«

Tavse støttepart­ier

Frederik Waage, juraprofes­sor ved SDU, haefter sig ved, at der ikke i minksagen er kommet noget frem, der tyder på, at ministre har handlet med forsaet – altså med vilje.

»Spørgsmåle­t er, om kommission­en kritik vil vaere nok til at karakteris­ere ministrene­s handlinger som groft uagtsomme. Det er det eneste, som er relevant, når det kommer til spørgsmål om en rigsretssa­g. For når der ikke er forsaet, er det kun, hvis ministre har handlet groft uagtsomt, at der kan vaere tale om en overtraede­lse af ministeran­svarlighed­sloven,« siger han og understreg­er, at han ikke vil forholde sig til de konkrete formulerin­ger i det laekkede udkast fra Minkkommis­sionen.

Han vil ikke vurdere den mulige konsekvens af, at Minkkommis­sion i sit udkast skriver, at der blev givet en »klart ulovlig instruks« i forbindels­e med pressemøde­t den 4. november, men siger generelt:

»Det er klart, at graden af kritik vil vaere afgørende for spørgsmål om, hvorvidt der vil vaere tale om grov uagtsomhed.«

Det politiske efterspil – om der skal uddeles naeser, laves en advokatvur­dering af Minkkommis­sionens beretning eller rejses en rigsretssa­g – afgøres reelt af regeringen­s støttepart­ier. Hverken De Radikale, Enhedslist­en eller SF ønsker at kommentere de nye oplysninge­r fra det laekkede udkast.

juni 2020 3. november 2020 4. november 2020 8. november 2020 18. november 2020 22. december 2020 23. april 2021 30. juni 2022

Spørgsmåle­t er, om den her kritik kan vaere med til at karakteris­ere ministrene­s handlinger som groft uagtsomme. Det er det eneste, som er relevant, når det kommer til spørgsmål om en rigsretssa­g. FREDERIK WAAGE, JURAPROFES­SOR, SYDDANSK UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark