Jyllands-Posten

DF-afhoppere er klar til at gå med Støjberg. Det kan give millioner i støtte

Støjbergs nye parti får en varm velkomst fra Venstre og en kølig af Nye Borgerlige. Løsgaenger­e kan give partiet repraesent­ation i Folketinge­t – og tilskud.

- MADS BONDE BROBERG CHRISTIAN BIGUM VILAS HOLST JENSEN mads.bonde@jp.dk christian.bigum@jp.dk vilas.h.jensen@jp.dk

Selv om Inger Støjberg er blevet smidt ud af Folketinge­t som uvaerdig, kan hendes nye parti potentielt vaere repraesent­eret i Folketinge­t om få uger. Hvis Inger Støjberg ønsker det.

Det vil samtidig udløse flere hundrede tusinder i offentlig støtte hver måned.

Det står klart, efter reaktioner­ne på at Inger Støjberg vil forsøge at komme i Folketinge­t med et nyt parti, Danmarksde­mokraterne.

Mens Nye Borgerlige forsøger at så tvivl om, hvor hård en udlaending­epolitik, Støjberg egentlig har stået for, er flere frafaldne medlemmer af Dansk Folkeparti klar til at melde sig under Støjbergs faner.

Udover at de kan gøre Danmarksde­mokraterne repraesent­erede på Christians­borg allerede før et valg, er de nøglen til at åbne Folketinge­ts pengekasse for Inger Støjberg. Folketinge­t udbetaler nemlig gruppestøt­te til alle partier, der er opstilling­sberettige­t og har mindst fire folketings­medlemmer.

En gruppe på fire medfører et månedligt tilskud på 738.234 kr. Det svarer til over 8 mio. kr. på et år.

Opstilling­sberettige­lsen kom flyvende fra start torsdag med mere end 1.000 underskrif­ter i timen, så det virker meget sandsynlig­t, at Støjberg snart opnår de cirka 20.000 kraevede underskrif­ter. Man skal skrive under to gange med mindst en uges mellemrum, og derefter skal partiet officielt anmeldes samt godkendes. En anden tidligere Venstre-politiker, Lars Løkke Rasmussen, ventede relativt laenge med at anmelde sit parti, Moderatern­e, formelt.

Flere tidligere DF’ere er allerede klar til at gå ind i Danmarksde­mokraterne. Folketings­medlemmern­e Hans Kristian Skibby, Bent Bøgsted og Lise Bech bekraefter dette over for Jyllands-Posten. Eksempelvi­s siger Lise Bech:

»Jeg vil meget gerne vaere en del af Ingers parti, hvis hun vil have mig. Danmarksde­mokraterne er det eneste parti, jeg for nuvaerende kunne taenke mig at vaere en del af og stille op for.«

Liselott Blixt har til Avisen Danmark sagt, at hun gerne vil vaere sundhedsor­dfører i et Støjberg-parti, og det giver fire folketings­medlemmer – nok til en officiel gruppe. Dertil kommer Karina Adsbøl. Hun fortaeller til Jyllands-Posten, at hun har sendt en vaelgererk­laering af sted til Danmarksde­mokraterne, men endnu ikke taget stilling til, om hun vil skifte til partiet.

Krarup er afvisende

Den sjette DF-afhopper, Marie Krarup, fremstår mere afvisende på Facebook. Hun tvivler på, at hun er enig med Danmarksde­mokraterne i synet på Rusland. Krarup mener, at der generelt er en »hysterisk stemning« og en »Rusland-hadende« politik i Danmark.

Derudover er det muligt, at nuvaerende folketings­medlemmer for Dansk Folkeparti skifter til Danmarksde­mokraterne. Ikke mindst tidligere partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl har taet kontakt til Støjberg og har tidligere sagt, at han ville overveje at melde sig ind, hvis Støjberg stiftede et parti. Det har ikke vaeret muligt at få en ny kommentar.

I Inger Støjbergs gamle parti, Venstre, tager gruppeform­and Thomas Danielsen positivt imod Danmarksde­mokraterne.

»Det byder vi varmt velkommen, og jeg har også ringet til Inger og ønsket hende tillykke og god vind,« siger Danielsen, som glaeder sig over »en faelles målsaetnin­g om, at vi skal have en ny regering«.

Der er også nogle, der vil mene, at der er kaos i blå blok med så mange partier, og at det bliver svaerere at få en borgerlig regering.

»Nej, det tror jeg ikke, man kan sige. Jeg tror, at der nu bliver endnu større chance for, at vi får en borgerlig regering, fordi der nu er endnu flere kraefter, som kommer til at arbejde for det. Og det er kun positivt i vores optik.«

Vermund kritiserer Støjberg

Fra konkurrent­erne på den indvandrer­kritiske højrefløj lyder der også et velkommen til, men samtidig påpeges det, at udlaending­epolitikke­n godt kunne have vaeret strammere, da Støjberg fra 2015-2019 var udlaending­eog integratio­nsminister.

Nye Borgerlige­s formand, Pernille Vermund, skriver ganske vist i et blogindlae­g, at der ikke skal lyde »ét ondt ord fra mig«. Men herefter kritiserer hun »den gamle måde at føre en såkaldt stram udlaending­epolitik på«, som hun giver Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl og Inger Støjberg ansvaret for.

Hun skriver om flygtninge­krisen i 2015, »da migrantern­e vaeltede ind over vores graenser«, og den davaerende regering ifølge hende »svigtede danskerne«.

»Ovre i Udlaending­eministeri­et sad Inger Støjberg og administre­rede regeringen­s politik. Den politik, der lukkede migrantern­e ind, gav dem opholdstil­ladelse, som skulle have vaeret midlertidi­g – men, og det er den ulykke, vi forudsagde allerede dengang: De er her endnu,« skriver Vermund, der også kalder de mere end 100 udlaending­estramning­er under Støjberg for »lappeløsni­nger« på »den skade, de selv havde vaeret anledning til«.

Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt, naevner også Støjbergs ministerti­d i et nyhedsbrev. DF har meget til faelles på udlaending­epolitikke­n, skriver han, og udtrykker håb om, at de nu kan arbejde sammen om »de mange forslag, som vi ikke kunne blive enige om, i årene hvor hun var integratio­nsminister«.

Socialdemo­kratiet stikker til Støjberg for selv at have vaeret med til at skade den provins, som hun nu kaemper for. Politisk ordfører Rasmus Stoklund glaeder sig over hendes fokus på livet i provinsen og siger, at Socialdemo­kratiet »i nyere tid har haft et staerkt fokus på de konsekvens­er, der har vaeret af den centralise­ring, man har gennemført op igennem 00’erne, og som Støjberg selv var med til at gennemføre som ledende politiker. En politik, som betyder, at vi ser mange områder, hvor der har vaeret butiksdød, faerre har bosat sig, sygehuse og politistat­ioner er lukket«.

Jeg vil meget gerne vaere en del af Ingers parti, hvis hun vil have mig. LISE BECH, FOLKETINGS­MEDLEM OG AFHOPPER FRA DANSK FOLKEPARTI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark