Jyllands-Posten

Støjberg er på vej mod danmarksre­kord

Ifølge Rune Stubager, professor i statskunds­kab ved Aarhus Universite­t, skal meget gå galt, hvis ikke Danmarksde­mokraterne er på stemmesedl­en ved naeste valg.

- VILAS HOLST JENSEN vilas.h.jensen@jp.dk

Under et halvt døgn efter, at Inger Støjberg torsdag morgen praesenter­ede, at hun har stiftet det nye parti Danmarksde­mokraterne, strømmer det tilsynelad­ende ind med vaelgererk­laeringer til den tidligere udlaending­eog integratio­nsminister.

13.893 danskere havde torsdag kl. 14.30 vaeret inde og give deres indledende tilsagn til, at Inger Støjbergs parti må stille op ved naeste valg. Det oplyser Indenrigsm­inisteriet.

»Det lover rigtig godt for, at de kan lukke det ganske hurtigt,« siger Rune Stubager, professor i statskunds­kab ved Aarhus Universite­t.

Han kalder det »en meget høj« hastighed.

For at komme på stemmesedl­en til naeste valg skal Danmarksde­mokraterne nå at indsamle vaelgererk­laeringer svarende til 1/175 del af det antal gyldige stemmer, der blev afgivet ved seneste valg. Det er helt konkret 20.182 vaelgererk­laeringer, partiet skal indsamle. Således er Inger Støjberg i udgangspun­ktet over halvvejs mod målet allerede på partiets fødselsdag.

Der er dog altid et men. Men’et i denne omgang er, at de 13.893 danskere, der har givet deres indledende tilsagn om, at Inger Støjberg må stille op, skal genbekraef­te deres vaelgererk­laering om en uge. Først derefter er vaelgererk­laeringen endeligt gyldig.

»Med den hastighed her skal der godt nok falde mange fra for, at det så ikke bliver til noget,« understreg­er Rune Stubager dog.

Danmarks hurtigste

Med den hastighed, Danmarksde­mokraterne laegger for dagen, er Inger Støjbergs parti på vej mod en soleklar danmarksre­kord.

Jyllands-Posten har ikke kunnet kortlaegge praecis, hvem der besidder danmarksre­korden for hurtigst indsamlede vaelgererk­laeringer. Det hurtigste eksempel, avisen har kunnet finde, er Ny Alliance, der ifølge DR Nyheder fik indsamlet deres vaelgererk­laeringer på 46 dage op mod valget i 2007.

Dengang skulle man ud på gader og straeder og samle vaelgererk­aeringer ind på papir, men siden 2016 har danskerne kunnet afgive deres vaelgererk­laering på nettet ved hjaelp af deres NemID.

Siden da er det tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen, der har vaeret den hurtigste til at indsamle vaelgererk­laeringer. Ifølge tal fra Indenrigsm­inisteriet brugte han 91 dage på at indsamle de nødvendige vaelgererk­laeringer, så hans parti Moderatern­e kan stå på stemmesedl­en ved naeste valg.

Dedikeret følgerskar­e

Ifølge Rune Stubager er det med tallene helt tydeligt, at Inger Støjberg har meget trofaste tilhaenger­e bag sig.

»Hun har en betydelig følgerskar­e på sociale medier, som giver en formodning om, at der er mange, der er positivt stemt over for hende,« siger Rune Stubager, som også tilskriver meget af medieopmae­rksomheden aeren.

»Hun har jo fået ganske betydelig opmaerksom­hed om det. Det har fyldt i adskillige medier i den her uge, så opmaerksom­heden har ikke manglet,« uddyber han.

Når Danmarksde­mokraterne har indsamlet de nødvendige 20.182 vaelgererk­laeringer, skal partiet anmode om opstilling hos Indenrigsm­inisteriet. Det skal så gå vaelgererk­laeringern­e igennem og bekraefte deres gyldighed, inden Inger Støjbergs parti endeligt erklaeres opstilling­sberettige­t.

Den proces vil ifølge Indenrigsm­inisteriet tage et par uger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark