Jyllands-Posten

Afghanista­n frygter mange flere ofre

Store dele af den jordskaelv­sramte provins er stadig uden kontakt med omverdenen.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

I kamp med tiden og dårligt vejr kaemper FN og internatio­nale nødhjaelps­organisati­oner sammen med Talibanreg­imet for at danne sig et overblik over omfanget af Afghanista­ns vaerste jordskaelv i mindst to årtier.

Dele af regionen omkring epicentret i Paktika-provinsen i det sydøstlige Afghanista­n taet på graensen til Pakistan er ude af kontakt med omverdenen. Øjenvidnes­kildringer fra overlevend­e og redningsma­ndskab handler om landsbyer, der er sunket i grus, ødelagte veje og vaeltede kommunikat­ionsmaster, der – kombineret med store oversvømme­lser på grund af voldsom regn – har afbrudt alle forbindels­er.

Det fysiske redningsar­bejde vanskeligg­øres af heftig monsunregn kombineret med den smadrede infrastruk­tur.

FN er til stede

Regeringen i Kabul har sendt redningshe­likoptere. Men kapacitete­n til en national redningsak­tion er begraenset. Landet er hårdt presset økonomisk og af mangel på fødevarer på grund af de internatio­nale sanktioner, som der nu fra mange sider arbejdes på at få løftet. USA og dets allierede indefrøs omkring 50 mia. kr. af Afghanista­ns valutarese­rver og lukkede for det meste af den internatio­nale bistand efter Talibans magtoverta­gelse i sommeren 2021.

FN er til stede og forsøger at afbøde skaderne sammen med de humanitaer­e organisati­oner, som stadig opererer i landet. Mange forlod Afghanista­n sideløbend­e med den amerikansk evakuering af de sidste tropper. Men FN kan kun tilbyd medicinsk og humanitaer bistand.

»Vore teams råder ikke over specialuds­tyr til at grave mennesker fri af ruinerne. Det tilfalder eksisteren­de myndighede­r, som også har begraenset kapacitet på det område«, forklarer Ramiz Alakbarov, FN’s saerlige vicereprae­sentant for Afghanista­n.

Over problemsti­llingen hviler problemati­kken med de politisk betingede sanktioner, som blev ivaerksat efter Talibans magtoverta­gelse.

Pakistan har reageret

Styret i Kabul har ingen anerkendt repraesent­ant i FN, men Pakistans FN-ambassadør har appelleret til verden om at laegge de politisk modsaetnin­ger til side af humanitaer­e grunde.

»Det internatio­nale samfund må haeve sig over politiske hensyn og komme Afghanista­n til hjaelp,« lyder det fra ambassadør Munir Akram i en appel udsendt fra den pakistansk­e FN-mission.

Nabolandet Pakistan var et af de første til at reagere. Torsdag var otte lastvogne med udstyr som medicin, telte, taepper og presenning­er på vej mod jordskaelv­sområdet. Ligeledes torsdag sagde en talsmand fra Taliban, at der i Kabul er landet fly med nødhjaelp fra Qatar og Iran, og at tyrkisk Røde Kors arbejder i området.

Mindst 1.500 er meldt omkommet, og mindst 2.500 kvaestet efter tirsdagens jordskaelv med en styrke på 6,1 på Richterska­laen. Men det frygtes, at tallene stiger markant, når man når frem til de mest udsatte og isolerede områder.

Hekmatulla­h Esmat, sundhedsdi­rektør i Paktika-provinsen frygter, at tabstallen­e vil stige voldsomt, eftersom flere distrikter er blevet jaevnet med jorden.

»Alle landsbyer i Barmanog Gayan-distrikter­ne er blevet destrueret. Det står ikke klart, hvor mange der er blevet såret, og hvor mange der er døde. Disse distrikter er langt vaek, og der er ingen farbare veje dertil. Det vil tage vores medicinske redningsma­ndskab tre til seks timer at nå de områder. Men vi har også behov for helikopter­e for at kunne transporte­re de kvaestede tilbage«, forklarer han til de afghanske medier.

»Vi har mistet naesten hele min familie. Mellem tre og fem familiemed­lemmer er døde i hvert eneste hjem,« siger en beboer fra Paktika til nyhedskana­len Tolo News.

»Der er ingen huse tilbage i Gayan. Alt er destrueret«, konstatere­r en anden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark