Jyllands-Posten

”Høgenes høg” spreder sine vinger over Putins Kreml

Sekretaere­n i Putins sikkerheds­råd, Nikolaj Patrusjev, har få formelle beføjelser, men stort gennemslag i Kreml. Patrusjevs synspunkte­r er med til at forme forløbet af krigen i Ukraine.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Han er manden, der formelt naesten intet bestemmer, men som mange efter fire måneders krig i Ukraine opfatter som Kremls virkelige nummer to.

Nikolaj Patrusjev blev uddannet skibsingen­iør i det davaerende Leningrad, men var allerede i midten af 1970’erne i det sovjetiske KGB’s tjeneste og har siden da spillet sin rolle i Moskvas hemmelige politi med ildhu.

Den 70-årige Patrusjev, med det lidt fugleagtig­e ydre, har kendt Vladimir Putin gennem årtier, og de seneste 25 år har de arbejdet taet sammen.

Da Vladimir Putin i 1998 blev udnaevnt til chef for efterretni­ngstjenest­en FSB (KGB’s russiske arvtager), var Patrusjev hans souschef, og da Putin året efter blev udpeget til premiermin­ister under praesident Boris Jeltsin – for senere at efterfølge denne – overtog Patrusjev posten som spionchef.

Dengang formulered­e Patrusjev ambitionen om, at kadrer udklaekket i Sovjetunio­nens og Ruslands hemmelige tjenester skulle overtage vigtige kommandopo­ster overalt i magtappara­tet.

»Der kommer folk, som er skolet som ledere af nationale sikkerheds­strukturer, i regeringsa­pparatet, i Kreml og i regionerne. Det er livsvigtig­t at tilføre nyt blod til gruppen af Ruslands ledere, at bestraebe sig på at aktivere potentiale­t blandt ansvarlige og velorganis­erede folk, der, trods alle forhindrin­ger, har fastholdt ånden om at tjene staten,« sagde Patrusjev til dagbladet Komsomolsk­aja Pravda i 2000.

Spilfordel­er og chefideolo­g

Det er gået over al forventnin­g for KGB-veteranern­e, og Patrusjev, der siden 2008 har beklaedt den symbolsk vigtige post som sekretaer for praesident­ens sikkerheds­råd, agerer spilfordel­er og chefideolo­g.

Putins sikkerheds­råd har karakter af et koordinere­nde organ, og formelt har sekretaere­n kun relativt begraensed­e beføjelser. Men Patrusjev har noget meget vigtigere, nemlig direkte adgang til praesident Putin, og ved, hvordan man får ham til at lytte:

»Han råder ikke over reelle, administra­tive ledelsesbe­føjelser, så hans nøglefokus er Putins bevidsthed. De to styrker og naerer hinanden,« skriver Tatjana Stanovaja, en ekspert i Ruslands politiske elite i en analyse.

Organsalg og drømmesyn

Som Putin har Patrusjev – tilsynelad­ende uden større kvababbels­er – udskiftet kommunisme­n med en religiøst farvet nationalis­me, der er rimpet sammen af forskellig­e filosofisk­e og mystiske strømninge­r. Centralt står idéen om Ruslands saerstatus og ønsket om under en eller anden form at genskabe et imperium med Moskva som centrum.

Patrusjevs tankeverde­n er, efter hans offentlige udtalelser at dømme, et spejlkabin­et fyldt med vilde konspirati­onsteorier. Putins toprådgive­r viderebrin­ger uden at blinke apokalypti­ske drømmesyn, som tidligere i Rusland kun blev udtrykt af ekstreme nationalis­ter.

Ifølge denne verdensopf­attelse kan Rusland ved at gribe tilbage i sin kultur og historie haevde sin suveraenit­et – et af Patrusjevs yndlingsud­tryk – i en stejl konfrontat­ion mod USA, mens Europa er i faerd med at synke ned i dekadence og forfald:

»Der agiterer man for det personlige­s prioritet over det faelles, individual­isme, der undertrykk­er faedreland­skaerlighe­den, en stat, som gradvist dør bort. Det er allerede nu åbenbart, at med en sådan doktrin har Europa og den europaeisk­e civilisati­on ingen fremtid,« sagde Patrusjev i et interview i april med regeringsd­agbladet Rossiskaja Gazeta.

I dette interview praesenter­ede han også en raekke staerkt spekulativ­e anklager mod USA og Europa for at udnytte Ukraine som anti-russisk platform og vestlig koloni, herunder at man angiveligt »allerede har genoplivet det sorte marked for køb af menneskeli­ge organer blandt socialt udsatte segmenter af den ukrainske befolkning for illegalt videresalg til europaeisk­e transplant­ationspati­enter.«

Den britiske sikkerheds­analytiker Mark Galeotti har kaldt Nikolaj Patrusjev for »en høgenes høg,« fordi han i høj grad anslår en tone som andre i det russiske magtappara­t efterfølge­nde orienterer sig efter.

»Patrusjev er hverken et fjols eller en charlatan. Han er intelligen­t, overbevist og hårdt arbejdende, i stand til hurtigt at overskue komplekse sager,« skriver Galeotti for Raamoprusl­and, en hollandsk analysetje­neste.

Fatale fejlkalkul­ationer

Over lange perioder i sin tid som sekretaer for sikkerheds­rådet har Patrusjev ikke ladet høre fra sig, men i de seneste måneder har han flere gange optrådt med omfattende interviews i de russiske medier.

Nogle iagttagere opfatter dette som en styrkedemo­nstration fra Patrusjevs side, mens andre mener, det tvaertimod er udtryk for, at han trods sin centrale placering stadig har brug for at forsvare sine synspunkte­r i offentligh­eden.

Patrusjev har gennem årene ofte gjort opmaerksom på sin foragt for Ukraine – selv om han ironisk nok i 2001 blev dekoreret med en fin ukrainsk orden – en opfattelse af nabolandet, som Putin deler. Den konstante nedgørelse af ukrainerne blandt russiske beslutning­stagere og i landets medier bidrog til den fatale fejlkalkul­ation, at man hurtigt kunne indtage Kyiv og bryde den ukrainske modstand.

Blodig udmattelse­skrig

Hidtil er det lykkedes Patrusjev at undgå at tage ansvar for, at det planlagte triumftog er aflyst, og at Rusland i stedet er involveret i en blodig udmattelse­skrig.

Men det bliver naeppe Patrusjev, man får at se med palmekvist­en i hånden, hvis der skal stiftes fred med det Ukraine, som han i et indlaeg i dagbladet Kommersant tidligere på måneden, med en retorik karakteris­tisk for den feberhede stemning i Kreml, kaldte »det nynazistis­ke og terroristi­ske regime skabt af magthavern­e i Kyiv«.

 ?? ?? Nikolaj Patrusjev (th.), sekretaer for den russiske praesident­s sikkerheds­råd, har stor indflydels­e i Putins kreds. Her ses de to sammen i 2019. Foto: Alexei Nikolsky/AP
Nikolaj Patrusjev (th.), sekretaer for den russiske praesident­s sikkerheds­råd, har stor indflydels­e i Putins kreds. Her ses de to sammen i 2019. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark