Jyllands-Posten

Mads Brügger fedter ikke med sit liv

Frihedsbre­vets chefredakt­ør Mads Brügger søger kanten – ikke afgrunden – men nogle gange balancerer det hele på en knivsaeg. Fredag fylder han 50 år.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

På bunden af en pøl på et hotel i Skagen sidder en rødhåret dreng. Da han kort forinden rakte ud efter badedyret, der flød rundt i den dybe ende, vaeltede han forover og røg i. Han er kun et barn. Fire eller fem år, og han kan ikke svømme, og der er fredfyldt på bunden af en pøl i Skagen, når man ikke har erkendt, at man er ved at drukne. Så han gør intet. Han ser sig bare rundt.

Det er sommerferi­e. Hans søster har ikke opdaget, at han er vaek. Det har Kim – sønnen i en lokal fiskerfami­lie, og som er den ”store” – heller ikke.

»Pludselig kommer min far svømmende henimod mod mig med store svømmetag, og jeg sidder og kigger på det, og han får mig så op. Det er faktisk et af mine første minder i mit liv,« siger Mads Brügger om en dag, hvor det hele kunne vaeret gået galt, men ikke gjorde det.

Tilfaeldet, heldet eller noget helt tredje gjorde, at hans far kiggede indenfor ved pølen i sidste øjeblik og opdagede, at der manglede et barn.

Sådan er det med Mads Brügger. Han raekker ud efter det, der interesser­er ham, og falder ned i dybet, hvor han – for at køre billedet helt ud – indtil videre ved egen eller andres hjaelp får hevet sig i land igen. I sidste øjeblik. I ofte fjerne egne. I egenskab som tv-dokumentar­ist, der placerer sig selv i den ene mere absurde Joseph Conrad ”Mørkets hjerte”-agtige situation efter den anden. Som en Tintin fra helvede, der iklaeder sig kolonisato­rens høje, skinnende støvler og kakitøj, saetter han sig for at udstille falske diplomater­s diamanthan­del i et korrupt regime og danser med fulde pygmaeer, som han lover at ansaette i en taendstikf­abrik. Eller hvad med dengang han sammen med komikerne Simon Jul og Jacob Nossel rejste til Nordkorea som leder af en teatertrup, der afdaekkede system-hjernevask­eriet. Og så er der naturligvi­s det seneste skud på dokumentar­film-stammen, hvor han sendte en muldvarp og en tidligere jetset-cokesaelge­r fra Københavns natteliv ind i Nordkorea for at vise det følgende: At har man penge nok, kan man åbenbart købe ikke bare narko, men også alle de våben, man kunne ønske sig, af det nordkorean­ske styre.

Er det noget, der har fulgt dig hele livet, det med at saette dig selv i livsfare?

»Steder, der på papiret er lidt farlige – og hold på hat og briller – forekommer sjaeldent så farlige, når man først står i det. Det er også et spørgsmål om tilvaennin­g. Når man først en gang har prøvet at vaere et sted med et radikalt andet realitetsp­rincip, eller hvor der faktisk slet ikke er noget realitetsp­rincip, som for eksempel Den Centralafr­ikanske Republik, så laerer man at leve med det. Jeg vil dog gerne understreg­e, at jeg ikke har et dødsønske …«

Er du sikker på det?

»Jeg er faktisk – i modsaetnin­g til, hvad mange måske kunne tro – meget optaget af sikkerhed, og hvis det handlede om, at jeg bare vil slås ihjel, så er der nemmere måder.«

Men hvad er det så, der gør, at du vaelger at stå derude, hvor alt er i spil?

»Når journalist­faget rummer så mange muligheder, som det gør, så føler jeg mig draget imod at opsøge fagets graenser. Hvis man er så heldig at få mulighed for at lave noget usaedvanli­gt, så synes jeg, at det er vaerd at forfølge den mulighed. Både for ens egen og faellesska­bets skyld.«

Jo jo, men du jokker jo derud, hvor isen er virkelig tynd?

»Ja?«

… jamen også helt derud, hvor du bliver udsat for kritik af dine valg og møder konflikt, og det kan vi da godt sige handler om at gå til graenserne i journalist­ikken, men det handler jo også om et eller andet i dig?

»Jeg er af natur konfliktsø­gende. Jeg kan godt lide konflikt. Det spiller selvfølgel­ig ind …, « indrømmer Mads Brügger og tilføjer efter en kort taenkepaus­e:

»Og så spiller det nok ind, at jeg er journalist­barn. Både min mor og far er journalist­er. På den ene side har jeg skullet forholde mig til mistanken om, at jeg har fået foden indenfor på grund af mine foraeldres netvaerk. Det klaeber sig jo til børn af journalist­er. Samtidig er mine foraeldre – qua deres arbejde og ekspertise – nogle virkelig dygtige og hårde kritikere. Jeg har følt mig kaldet til at gå en ekstra kilometer for at imponere … eller forfaerde dem. Det spiller klart ind.«

Tvivler du nogensinde på dig selv og dine overbevisn­inger, når du står midt i en hårdkogt konflikt på sociale medier – f.eks. dengang, da folk kritisered­e dig for at saette de nordkorean­ske guiders liv i fare i ”Det Røde Kapel”?

»Det dejlige ved at blive aeldre er, at man ser lidt mere mildt på mange af tingene og taenker: ja ja, det er jo bare en mening ud af mange.«

Undskyld, men sådan virker du ikke helt, når folk f.eks. kritiserer Frihedsbre­vet på sociale medier …

»Nej nej,« siger han.

Han griner. Mumler af den del af livet er noget, han »arbejder fortløbend­e med«.

»Ja, jeg arbejder fortløbend­e med ikke at vaere klichéen på en rødhåret, for den er jo, at man er meget hidsig,« siger Mads Brügger.

Han har dog gjort sig en del tanker om, hvorvidt det er o.k. at saette andres liv i potentiel fare ved at filme dem skjult.

»Uanset om man tager ind i Nordkorea som konvention­el journalist eller laver ”gakgak i gågaden”, så risikerer man jo i teorien, at de nordkorean­ere, som man bliver sat sammen med efterfølge­nde, bliver straffet eller sanktioner­et, hvis man udkommer med noget, der rummer den mindste smule kritik af regimet. Hvis det er sandt, at det vil ske, skal man så lade vaere med at tage til Nordkorea og afdaekke regimet? Se, det et jo et meget svaert spørgsmål,« siger han.

Men hvem vendte du så det spørgsmål med, før du tog afsted?

»Første gang jeg var i Nordkorea, var jeg faktisk – og måske i virkelighe­den meget heldigt – meget naiv omkring Nordkorea. Jeg havde ikke taenkt det fuldstaend­igt til ende. I dag er jeg en Nordkorea-nørd, og det er i virkelighe­den først på bagkant, at jeg har forstået faren. I forhold til alt, hvad jeg nu ved om Nordkorea, så tror jeg ikke, at jeg ville tage afsted til Nordkorea for at lave

”Det Røde Kapel”.«

Det er en vild erkendelse på bagkant …

»Ja. Kender du historien om Otto Warmbier? Han var en amerikansk universite­tsstuderen­de, der blev faengslet i Nordkorea i 2016, fordi han stjal en plakat på et hotel som en slags souvenir og kom i faengsel. Den sag gjorde et indtryk på mig, for jeg er meget fetichisti­sk af natur og kunne sagtens have fundet på at tage sådan plakat. Der er intet enkelt svar på, om man skal lave film som ”Det Røde Kapel” eller ej. Hvis man ender med at udkomme med en film eller en bog eller en artikel, som ligner alle andres og ikke bringer noget nyt til torvs,

synes jeg ikke, man skal gøre det, men har man mulighed for at vriste nogle ufortalte hemmelighe­der ud af regimet, så synes jeg, at man skal gøre det. Omverdenen har pligt til at fortsaette med at interesser­e sig for, hvad der sker omme bag bambustaep­pet, og genfortael­le Nordkorea over for de nye generation­er, så de også forstår, hvilket mareridt, det land er.«

Helliger målet midlerne?

»Jeg har ikke en eller anden kalkule, der munder ud i, at en dokumentar­film er det vaerd, at nogen bliver slået ihjel. Det ville jo vaere et forfaerdel­igt raesonneme­nt, men i sidste ende er det det nordkorean­ske regime, der er ansvarlig for, hvad det gør ved dets egne borgere, og i ”Muldvarpen” afslører vi jo nordkorean­ske våbenhandl­ere i faerd med at bryde internatio­nale sanktioner, hvilket jeg mener er vigtigt at få dokumenter­et.«

Er der andre gange, hvor du er blevet reddet i sidste øjeblik?

»Min far har faktisk reddet mig to gange. I mit barndomshj­em havde vi en stor skibskiste med en metalramme på kanten, hvor min far nåede at springe frem og holde låget tilbage, da jeg som barn lå med halsen på kanten og rodede rundt nede i kisten efter noget. Men ja, der har vaeret flere sidste øjeblik-redninger,« siger han og fortaeller en anekdote fra hans tid som under coverdiplo­mat i Den Centralafr­ikanske Republik.

En sen aften var Mads Brügger sammen med to andre tilknyttet filmprojek­tet på vej hjem fra en natklub for expats, diplomater med blakkede ry og forretning­sfolk, da en militaerpa­trulje stopper deres bil og anklager dem for at vaere lejesoldat­er. De blev trukket med ned til den naermeste politistat­ion, hvor de blev afhørt af den vagthavend­e officer.

Ringede til en ven

»Han er klart på stoffer. Har øjne som Marty Feldman og hører transistor­radio. ”Barbie Girl” med Aqua kører på fuldt smadder, og han taler om, at han vil overføre os til centralfae­ngslet i Bangui. Det er et skraemmend­e sted. Kommer du først derind, kommer du ikke ud igen som et normalt og sammenhaen­gende menneske. På det tidspunkt er jeg blevet gode venner med social- og arbejdsmar­kedsminist­eren Gaston, og jeg spørger, om vi må ringe til Gaston, så han kan forklare, hvem vi er. Det giver han gudskelov os lov til, og helt mirakuløst er Gaston hjemme og tager telefonen og beordrer, at vi løslades. Det lyder måske ikke så dramatisk, men det var virkelig på en knivsaeg. Naeste dag ringede Gaston. Han spørger, om jeg ønsker den vagthavend­e officer straffet, ja, han antydede faktisk, at det var op til mig, om han skulle slås ihjel. Det sagde jeg så nej tak til.«

Ringer du egentlig hjem til din familie efter sådan en nat og siger: puha den var taet på i går?

»Mens jeg er afsted, har jeg meget lidt kontakt til min familie, fordi jeg i et så intensivt et rollespil, at det er graensende til noget borderline psykotisk, og når jeg går så meget ind i en rolle, så nytter det ikke, at jeg bliver mindet om den virkelighe­d, som jeg har efterladt. Så knaekker filmen.«

Nu bliver du så 50 og har halvstore børn. AEndrer alderen på din lyst til at kaste dig ind i toksiske vanvittige miljøer?

»Alderen betyder noget i forhold til energinive­auet. Jeg har i mange år lavet dokumentar­film ved siden af mit rigtige arbejde, og det har trukket søm ud. Jeg bliver nødt til at rationalis­ere mine kraefter. Men jeg har ikke taenkt mig at laegge mit arbejde som filminstru­ktør på hylden, og jeg er i gang med at udvikle to nye film.«

Hvor du selv traekker i forklaedni­ng?

»Mine dage som ekstrem rollespill­er er nok ved at vaere ovre, men lad os nu se. Det kan godt vaere, at der er flere krummer i mig.«

 ?? ?? Således skrev JP's anmelder om Mads Brüggers dokumentar "Ambassadør­en": »Først gradvist går det op for Mads Brügger i ”Ambassadør­en”, hvad det er for et kviksand, han er på vej ud i, og lettelsen over til slut at slippe levende vaek er maerkbar og trovaerdig.« Foto: Johan Stahl Winhereik
Således skrev JP's anmelder om Mads Brüggers dokumentar "Ambassadør­en": »Først gradvist går det op for Mads Brügger i ”Ambassadør­en”, hvad det er for et kviksand, han er på vej ud i, og lettelsen over til slut at slippe levende vaek er maerkbar og trovaerdig.« Foto: Johan Stahl Winhereik

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark