Jyllands-Posten

Fra hektisk rock til stille skvulpende ambient

Rastløs rock gjorde Alanis Morissette til en verdensstj­erne. Nu søger hun tilflugt under et fint strikket musikalsk slumretaep­pe.

- ALANIS MORISSETTE kultur@jp.dk

AMBIENT/MEDITATION­SMUSIK

”Søvndyssen­de” bruges ofte nedsaetten­de, når det gaelder musik.

Men beskrivels­en kan fungere som kompliment i forbindels­e med det nye Alanis Morissette-album.

Musikken praesenter­es nemlig bl.a. via en populaer meditation­sapp, der er henvendt til mennesker med søvnproble­mer og stress.

Når man taenker på den unge Morissette, er kontrasten dog enorm. Hun blev en verdenssen­sation i midten af 1990’erne takket vaere gnistrende rastløs og legende bekendelse­srock. Sangerinde­n solgte vilde 33 mio. eksemplare­r af ”Jagged Little Pill”.

Men nu indtager den modne Morissette markedet for sonisk alternativ til piller og medicin. Musik kan gavne sundheden, og ”The Storm Before the Calm” er et udmaerket meditation­salbum: billedskab­ende, repetitivt og eksotisk.

Musikalsk ukendelig

Min primaere indvending er, at sangerinde­ns saerpraeg er forduftet.

Man skal altså opsøge den nye udgivelse af nysgerrigh­ed eller som klanglig afkobling – bestemt ikke i håb om at få nye spark bagi i stil med aggressivt knurrende knaldperle­r som ”You Oughta Know” og ”All I Really Want”.

Sjovt nok er det ikke nyt for hovedperso­nen med et radikalt genreskift. Som purung udgav hun kulørte popplader. Men de blev forsøgt skrevet ud af historien, da hun i stedet blev praesenter­et som utilpasset rocktøs.

Nu er canadisk-amerikansk­e Alanis Morissette landet i en tredje yderlighed med dvaelende ambientmus­ik, der placerer sig mellem Brian Eno og Enya.

Der er dybblå keyboardan­slag, tranceroli­g percussion, skvulpende klange, bimlen a la vindklokke­r, bugtede suk fra elguitar og sfaerisk højtflyven­de vokaler.

I den triphop-klingende ”restore–calling generation X” driver der enkelte mørke skyer ind over de paene landskaber, og der er antydning af, at drømme også kan vaere skraemmend­e.

Stormen fra albumtitle­n udebliver. Men mod slutningen varieres den traditione­lle new age-vaegtløshe­d af et jazzet nummer med skramlen og kras guitar. Det føles som en forbigåend­e vulkansk rystelse midt i en fredsommel­ig strandidyl.

Lyttere får dog en happy end med svaevende klangfigur­er, som matcher sensuel aftenstemn­ing i rødligt skaer.

Er man blevet nysgerrig på musikgenre­n, kan man give følgende tre åndsbeslae­gtede vaerker en chance.

Brian Enos banebryden­de ”Ambient 1: Music for Airports” (1978). Udtrykket er hypnotisk minimalism­e, der kan virke som et trylleslag og saette lytteren i en uventet tilstand.

David Sylvians ”Gone to Earth” (1986): unik ambient skønhed og melodisk robusthed. Guitarmaes­tro Robert Fripp hjalp til.

Sigur Rós: ”( )” (2002): Alt kan reduceres til en parentes i evighedens perspektiv. Sigur Rós-musikerne undviger nuet med kollektiv indsats og fremmaner et universelt og tidløst udtryk.

Den emotionelt højspaendt­e musik varierer fra tyst famlende naervaer til et sanseligt buldrende drama.

THE STORM BEFORE THE CALM Sony Music

ANDERS HOUMØLLER THOMSEN

 ?? ?? Fra hektisk rock til stille skvulpende ambient. Alanis
Morissette­s liv har vaeret turbulent og svaert, og hun søger lindring i meditation og spirituali­tet. Foto: Shelby Duncan/Sony Music
Fra hektisk rock til stille skvulpende ambient. Alanis Morissette­s liv har vaeret turbulent og svaert, og hun søger lindring i meditation og spirituali­tet. Foto: Shelby Duncan/Sony Music
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark