Jyllands-Posten

Salon på jysk med Støjberg

-

Inger Støjberg har altid haft en saerlig sans for at iscenesaet­te sig selv. På det punkt skuffede hun ikke, da hun torsdag lancerede sit nye parti, Danmarksde­mokraterne. Kulissen var Hvidsten Kro, hvor serverings­personalet går i folkloredr­agter nøjagtig som på kroejer Marius Fiils tid. Allerede dengang tjente kroen som bevidstgør­else af bondekultu­r og dansk sindelag. Siden blev Fill og Hvidsten udødeliggj­ort i fortaellin­gen om den danske modstandsb­evaegelse.

Her på dette historiske sted ankom Inger Støjberg for at holde salon med pressen, som paent efter tur – bortset fra Politiken, som den nyslåede partileder endda med demokrat i partinavne­t naegtede at tale med – måtte vente på at stille de mest oplagte spørgsmål til hende: Hvad vil Inger Støjberg med sit parti? Hvem er med udover Støjberg selv? Hvad med fordelings­politik, klimapolit­ik, udenrigspo­litik, udlaending­epolitik? Og hvorfor taler Inger Støjberg nu så staerkt imod det centralise­rede Danmark, som hun selv var med til at forme i de mange år i Venstre? Hvad med EU, som hun ivrigt talte for, men som hun nu er skeptisk over for.

Inger Støjberg vedstår sig arv og gaeld, svarer, at hun er blevet klogere, og at hun mener, at der mangler et parti for »sådan nogle som mig. For som folk er flest«.

Inger Støjberg har også altid haft en saerlig evne til at tale til følelserne, og det kom fuldt til udtryk, når hun talte om »salonerne i København«. Støjberg vil appellere til dem, som i hvert fald kan blive enige om én ting: at meget skidt kommer fra Slotsholme­n i København. Tidligere har hun talt om at »draene sumpen«. Med en retorik, som tangerer provinspop­ulisme, spiller hun på splittelse frem for at skabe den nødvendige nationale bevidsthed om, at Danmark skal stå sammen og haenge sammen for at kunne klare sig.

Mens Støjberg lancerer sig selv som i opposition til det system, som hun selv har vaeret en del af, holder hun samtidig døren åben for at indgå i selvsamme system: Danmarksde­mokraterne er ikke et protestpar­ti, men et borgerligt parti, som søger indflydels­e. Hvad hun helt praecist vil bruge den til, er ikke til at blive klog på. Jo, hun ser gerne skatterne saenket, men finansieri­ngen skal følge med, og deri ligger som bekendt djaevelens detalje, som har sendt mange partier vaek fra et forhandlin­gsbord. Hun anerkender demografis­ke traek, men taler både om fedtlag i det offentlige og flere praktisere­nde laeger i yderområde­rne. Hun taler varmt for Rwanda-modellen, men tvivler på, at regeringen har modet til at gennemføre den. Hvad gjorde hun selv?

Det er naesten patetisk at høre Støjberg laenges efter det stabile VKO-flertal i 00’erne, men deri ligger vel, at hun satser på, at DF slider sig selv op, og at Danmarksde­mokraterne vil stå som naturlig arvtager. Og at det kan opfeje de vaelgere, som ikke ved, hvor de skal gå hen, når DF og hele DF-kulturen smelter ned. Støjberg fremstår som den, som mange kan spejle sig i og tillaegge nye drømme og forestilli­nger.

Spørgsmåle­ne til er flere end svarene fra Danmarksde­mokraterne, som efter alt at dømme kommer til at stå på stemmesedl­en til naeste valg. Den bliver ganske lang, og uanset om det bliver Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape, som måtte ende som kongelig undersøger, så bliver det et hyr at holde sammen på den staerkt splittede borgerlige lejr.

Danmark mangler ikke partier fra politikere, som insisterer på selv at spille hovedrolle­n. Danmark mangler en profileret borgerlig opposition, som står sammen om at formulere et klart alternativ til Mette Frederikse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark