Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n er ikke magtarroga­nt – hun passer bare sit arbejde

- RITT BJERREGAAR­D fhv. politiker, forfatter

Sommeren står for døren, og det har vaeret en fornøjelse at høre om alle de mennesker, der i år kan rejse, hvorhen de vil, og samtidig konstatere, at glaeden over også at feriere i Danmark ikke er blevet mindre. Politisk plejer det at betyde fred og ro for politisk debat. Når Folkemødet på Bornholm er overstået, plejer politikern­e at tage på ferie og slappe af, men sådan bliver det ikke i år.

Minkrappor­tens redegørels­e i slutningen af måneden er ventet med spaending, og gaetterier­ne på, hvad den indeholder, er i fuld gang. Der er mange, der har hørt både det ene og det andet om, hvordan vurderinge­n af statsminis­ter Mette Frederikse­n vil blive.

Flere af regeringen­s ministre har advaret mod den tone, der har sneget sig ind i politik, og advaret om, at vi nødigt i Danmark skulle havne i noget, der lignede, hvad den forhenvaer­ende praesident Trump stod for i USA. Han blev kendt for skaeldsord. Negative og personlige udtryk hørte til dagens orden – ikke mindst i forhold til kvinder, både Hillary Clinton, der var hans modkandida­t i praesident­valget, og alle de kvinder, der tog afstand fra ham.

I den danske debat kommer lignende udtryk frem om statsminis­teren. Hyppigst er, at Mette Frederikse­n beskrives som ”magtfuldko­mmen” og ”magtarroga­nt”. Selv om mange af kommentato­rerne har sammenlign­et Mette Frederikse­n med venstreman­den Anders Fogh Rasmussens tid som statsminis­ter, fordi de begge er og var velforbere­dte til gerningen som statsminis­ter, så mindes jeg ikke at hahun ve set Anders Fogh Rasmussen beskrevet med de samme udtryk og med den samme intensitet. Her var der i medierne accept af, at han udfyldte funktionen som statsminis­ter. Der var selvfølgel­ig ikke enighed om den førte politik mellem Venstre og Socialdemo­kratiet, og det er kun godt, når forskellen­e traekkes frem.

Selvfølgel­ig har en statsminis­ter magt – endda stor magt, og det er vigtigt i ethvert land, at den politiske magt traeder klart frem. Det var noget rod, at Lars Løkke Rasmussen som statsminis­ter både mente, at der var en privat Lars og en statsminis­ter Lars. Statsminis­ter er man døgnet rundt.

Mette Frederikse­n har klart gang på gang i krisesitua­tioner vist, at var statsminis­ter. Hun har ikke gemt sig bag andre, men er klart og modigt trådt frem. Med stor styrke i forbindels­e med coronaen i flere omgange. Men også da hun samlede et stort flertal både til venstre og højre om en totalt aendret forsvarspo­litik for Danmark.

Var det magtarroga­nce? Eller er det magtfuldko­mment at kunne samle så mange partier om en aendret linje for Danmarks forsvar?

Så er vi tilbage til skaeldsord­ene, og det klaeder bestemt ikke opposition­en eller den danske debat.

Måske er jeg overfølsom, for jeg ser også et kvindepers­pektiv i det. Maend må gerne have magt og har i mange år haft det; ingen finder på at kalde det magtarroga­nce. Sådan er det jo bare. Når det er kvinder, forventer kommentato­rerne sig noget andet og følger bare op på opposition­en med Venstres Jakob Ellemann-Jensen i spidsen.

Mette Frederikse­n er magtarroga­nt! Nej, det er hun ikke, hun passer sit arbejde som statsminis­ter. Nogle gange kan hun samle brede flertal, og så gør hun det, andre gange må hun bruge det flertal, der gjorde hende til statsminis­ter. Jeg ved godt, at det er et forfaengel­igt håb, men alligevel: Drop skaeldsord­ene, og lad os få en regulaer politisk diskussion – også når den rigtige valgkamp begynder.

Maend må gerne have magt og har i mange år haft det; ingen finder på at kalde det magtarroga­nce.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark