Jyllands-Posten

Jeg savner fornuftige stemmer fra minoritets­miljøer, der siger klart fra over for kraenkede ekstremist­er

- HENRIK DAY POULSEN psykiater, ph.d., København K

Denne uge har budt på flere såkaldte minoritets­grupper, der med påstand om at blive diskrimine­ret har forsøgt at opnå saerbehand­ling.

Det internatio­nale svømmeforb­und afgjorde, at transkønne­de maend ikke kan konkurrere med kvinder. Maend er som bekendt født med et andet genmateria­le end kvinder, og vores krop er alt andet lige staerkere end en kvindes. Saerligt hvis vi traener intensivt.

Så selv om vi tager laebestift på eller får vores penis fjernet, vil maend som gruppe i mange tilfaelde kunne udkonkurre­re kvinder pga. vores køn. Husk på, at mandens Y-kromosom (endnu!) ikke kan fjernes.

Derfor er svømmeforb­undets beslutning helt fair, for transkønne­de idraetsmae­nd vil vaere unfair konkurrenc­e over for kvinder. Men flere i LBGT+-miljøet opfatter beslutning­en som diskrimine­ring. Men vil man konkurrere som transkønne­t, må man gøre det med ligestille­de med samme genmateria­le.

I Frankrig afgjorde den højeste domstol, at såkaldte muslimske burkinier, altså en badedragt, der daekker stort set alt fraset kvindens ansigt, ikke må anvendes i offentlige svømmehall­er. Igen en fornuftig beslutning i et vestligt demokrati, der vaerner om kvinders rettighede­r, herunder forbud mod tildaeknin­g af kvindekrop­pen.

Men visse muslimer mener, at beslutning­en er diskrimina­tion. Men vil man bade i burkini, må man tage på ferie i Dubai.

Et tredje eksempel fra denne uge er et vegansk foraeldrep­ar, der sagsøger en jysk kommune, fordi kommunen ikke vil servere vegansk mad til deres børn i den offentlige daginstitu­tion.

Laegeligt set er vegansk mad ernaerings­maessigt underlødig, og saerligt børn vil risikere at få mangel på vigtige vitaminer, hvilket kan skade deres vaekst og velfaerd. Veganere rådes til at tage vitamintil­skud, altså piller i stedet for sund mad. Jeg ville klart foretraekk­e en bøf eller en fisk i stedet for piller til aftensmad.

Men det veganske foraeldrep­ar mener, at der er tale om diskrimina­tion. Men vil man spise vegansk, står det en frit for, men det er ikke en offentlig opgave at servere ernaerings­maessigt underlødig mad.

At traekke diskrimina­tionskorte­t er let, måske for let, i dagens samfund, hvor fortidens koloniherr­edømme og stempling af homoseksue­lle og nutidens MeToo-herredømme gør det let at misbruge begrebet diskrimina­tion til at tiltuske sig urimelig saerbehand­ling. Jeg erkender, at diskrimina­tion forekommer mod bl.a. kvinder, homoseksue­lle og muslimer. Men at mene, at det er den hvide, kristne, heteroseks­uelle mand, der er skyld i alle verdens problemer, er nok lige at stramme skruen.

De fleste muslimer, veganere og LBGT+-personer er fornuftige mennesker, og det er på ingen måde i deres interesse, hvis enkeltsage­r med tåbeligt indhold får praedikate­t af at have diskrimine­rende eller racistisk indhold.

Jeg savner derfor, at personer fra disse miljøer står frem og klart tager afstand fra den lille gruppe af ekstremist­er, der misbruger begrebet diskrimina­tion til at opnå saerbehand­ling, der strider mod al sund fornuft.

Anvendelse af ord som ”diskrimina­tion” og ”racisme” skal anvendes med varsomhed, idet vi ellers ender med at udvande begrebet. Og det vil vaere katastrofa­lt for dem, der faktisk bliver diskrimine­ret.

Det er derfor tid til at taenke os grundigt om og ikke hoppe med på den vogn, hvor stort set alle føler sig forfordelt, diskrimine­ret og udsat for chikane. Og bagefter ansøger samfundet om urimelige erstatning­er.

Anvendelse af ord som ”diskrimina­tion” og ”racisme” skal anvendes med varsomhed, idet vi ellers ender med at udvande begrebet. Og det vil vaere katastrofa­lt for dem, der faktisk bliver diskrimine­ret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark