Jyllands-Posten

Dyrere braendstof holder fiskerne i havn

- TINE KIRK direktør, Danske Havne KENN SKAU FISCHER direktør, Danmarks Fiskerifor­ening

Braendstof­priserne tvinger de danske fiskere til at blive i havn. Det går hårdt ud over den enkelte fisker. Det går hårdt ud over aktivitete­rne på havnene. Og på sigt kommer det til at få konsekvens­er for fødevarefo­rsyningen. Derfor er det på høje tid, politikern­e griber ind og hjaelper de danske fiskere igennem den braendstof­krise, som krigen i Ukraine har sat turbo på.

Fiskerierh­vervet er vigtigt for Danmark. Det har stor betydning lokalt.

Saerligt i Nord- og Vestjyllan­d, hvor fiskeriet har en helt saerlig plads. Samtidig er fiskeriet grundlaget for en hel vaerdikaed­e.

Så når fiskeriet er under pres, kan det maerkes i mange led, og det påvirker langt flere mennesker end bare de mennesker, der er beskaeftig­et i fiskeriet.

Det gaelder i den grad også de danske havne, hvor fiskeriet er en vigtig forudsaetn­ing for aktivitet, liv og arbejdspla­dser. Når det går dårligt for fiskeriet, smitter det af på havnene.

Samtidig må man heller ikke glemme, at fiskeriet bidrager til fødevarefo­rsyningen. Endda med nogle af de mest klimavenli­ge fødevarer overhovede­t, eksempelvi­s muslinger og sild. Den seneste tid har vist os, at vejen til en forsynings­krise er vaesentlig­t kortere, end man skulle tro.

Der er blevet sat en streg under, at fødevarepo­litik i sidste ende også er sikkerheds­politik.

Derfor skal politikern­e tage opgaven med at sikre fødevarefo­rsyningen yderst alvorligt. På den baggrund er vi begge bekymrede, når braendstof­priserne tvinger de danske fiskere til at blive i land. For så forsvinder grundlaget for hele vaerdikaed­en, og fødevarefo­rsyningen fra fiskeriet stopper også. Det er virkelighe­den lige nu. Vi skal for alt i verden undgå, at den situation fortsaette­r.

Politikere i Spanien, Sverige, Tyskland og Frankrig har allerede taget ansvar og vedtaget støtteordn­inger til fiskeriet for at sikre forsynings­kaederne.

I EU har man åbnet op for, at man kan bruge pengene på det europaeisk­e program for hav, fiskeri og akvakultur til at støtte fiskeriet i den svaere situation.

Den mulighed skal de danske politikere bruge.

Pengene er der. Behovet er der i den grad. Nu handler det derfor bare om at tage ansvar for fiskeriet, for havnene, for de områder, hvor fiskeriet har saerlig betydning, og for fødevarefo­rsyningen.

Derfor opfordrer vi politikern­e til at komme fiskeriet til undsaetnin­g, sådan vi kan mindske konsekvens­erne af krigen i Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark