Jyllands-Posten

Kassen er tom – og det kan blive vaerre

- SØREN GADE MEP (V) og blogger

Der er ikke meget godt at sige om den såkaldte verdenssit­uation. Krigen i Ukraine fortsaette­r på fjerde måned, som efter alt at dømme er langt fra sin afslutning. Faktisk taler flere kendere om, at vi muligvis kan forvente en yderligere optrapning. Det kan blive både grimt og langvarigt.

Priserne på isaer fødevarer, braendstof og opvarmning stiger i Danmark, men lavinen ruller endnu hurtigere i resten af Europa. Rentenivea­uet vokser, og boligøkono­mer taler om, at prisudvikl­ingen i de store byer i Danmark er for nedadgåend­e. Ergo bliver vi fattigere.

Den sanktioner­ede russiske gas er den store synder i regnestykk­et. Men knapheden på råvarer til at producere fødevarer er også et stort problem i det dystre, aktuelle verdensbil­lede. Lige nu er kornsiloer­ne i de ukrainske havne fyldt til bristepunk­tet, fordi det er svaert at skabe sikre transportv­eje til forarbejdn­ing eksempelvi­s i Europa. Bønderne i Ukraine ved ikke, om de skal så og høste mere korn, for kan man få eksportere­t råvarerne – endsige få dem opbevaret. Der er mange spørgsmål og få svar i den aktuelle krise.

Når jeg laeser nyheder og ser tv, så taenker jeg ofte på, hvad tålegraens­en egentlig er for helt almindelig­e mennesker i helt almindelig­e lejlighede­r og huse helt almindelig­e steder i Danmark?

Jeg taenker, at det er logisk, at vi som samfund ikke kan leve med, at priserne løber løbsk på de varer, som vi har allermest brug for i dagligdage­n. På et eller andet tidspunkt bliver det for surt og hvad så? Når borgernes opsparinge­r og købekraft udhules, som vi ser lige nu, så fortaeller verdenshis­torien, at det ofte har skabt både social uro og politisk panik.

Regimer er blevet vaeltet på den konto, men mindre blodige magtskifte­r har også fundet sted. Eksempelvi­s da Reagan slog Carter ved det amerikansk­e praesident­valg i 1980. Dengang var den amerikansk­e økonomi under et voldsomt pres, og inflatione­n var tårnhøj. Under en af de afgørende tvdebatter kiggede Reagan ind i kameraet og talte direkte til seerne. Han stillede to helt enkle spørgsmål, som lød: Er du bedre stillet i dag, end du var for fire år siden? Er det nemmere for dig at købe ting i butikkerne, end det var for fire år siden? Resten er som bekendt historie, og den tidligere Hollywoods­kuespiller kunne efterfølge­nde indtage Det Hvide Hus.

Jeg taenker ikke, at ret mange danskere ser deres liv vaere bedre i dag end for fire år. Men faktisk er det vaerre i mange andre europaeisk­e lande, hvor prisstigni­ngerne er endnu højere.

Lad danskerne beholde flere af deres egne hårdt tjente penge – giv dem købekrafte­n tilbage.

Desvaerre er meldingen fra rigtig mange produktion­svirksomhe­der, at de forventer at haeve priserne yderligere. Samtidig ser det ikke ud til, at sanktioner­ne på den russiske gas løftes lige foreløbig. Det ligner en uløselig knude, hvor vi enten skal spaende baeltet yderligere ind eller risikere at smide yderligere braende på det økonomiske bål ved politisk at hjaelpe befolkning­en mod de stigende priser. Det sidste bliver svaerest, fordi det haenger uløseligt sammen med risikoen for endnu højere inflation.

En løsning kunne vaere at lave finansiere­de skattelett­elser, som ikke vil påvirke inflatione­n naevnevaer­digt. Men til gengaeld vil det mindske byrden for de hårdtarbej­dende danskere, der bidrager til vores samfund og betaler skat. De skulle nødig miste lysten til at gå på arbejde. Lad danskerne beholde flere af deres egne hårdt tjente penge – giv dem købekrafte­n tilbage.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark