Jyllands-Posten

Hvis vi overlader grøn omstilling til politikern­e, går det for langsomt

- JESPER THEILGAARD meteorolog og klimaformi­dler og blogger

Hver gang, vejret opfører sig usaedvanli­gt og til tider katastrofa­lt, skal man overveje, hvad der er årsagen.

For naturligvi­s har vi til alle tider haft vejrkatast­rofer, hvor vejret er gået amok med storme, skybrud og tørke. Sagen er blot, at det har vaeret sjaeldne faenomener, som var et vilkår, man måtte acceptere med de risici, der fulgte med.

I dag opstår disse vejrhaende­lser oftere. Aktuelt i Spanien, Frankrig og isaer Italien er temperatur­en kommet meget højt op på et usaedvanli­g tidligt tidspunkt. Samtidig er det meget tørt, og det har Norditalie­n følt gennem lang tid.

Der er meget lidt sne i Alperne, så vandtilfør­slen herfra er begraenset. Det ses tydeligt i Pofloden, hvor vandstande­n er uhørt lav. Konsekvens­erne er voldsomme for befolkning­en i området, og ikke mindst er landbruget hårdt ramt.

Sagen er blot, at netop tørke i middelhavs­regionen er blevet beskrevet i rigtig mange klimarappo­rter de seneste år, så det, der sker lige nu, er på den baggrund ikke overrasken­de.

Det er for nogen måske overrasken­de, at de dystre forudsigel­ser faktisk viser sig at holde stik, men det bør jo vaere en øjenåbner, at det faktisk er her og nu og ikke om flere årtier.

Derfor er det naturligvi­s godt, der er fokus på den grønne omstilling, om end det går for langsomt – ja, naturligvi­s tager det tid, men det er brandaerge­rligt, at vi ikke er kommet i gang noget før.

Advarslern­e har vaeret til stede, men uendelige diskussion­er udsatte de nødvendige tiltag. For beslutning­stagerne har det vaeret vanskeligt at gennemskue, selv om videnskabe­n – her bl.a. IPCC – har vaeret ganske tydelige i sine udtalelser. Overvejels­erne er altid, at pengene skal bruges rigtigt, så derfor er man jo lidt påholdende.

Omvendt er det vigtigt, at beslutning­stagerne er på forkant og også i tråd med befolkning­en.

Derfor bør vi fortsaette med folkeoplys­ning om klimaets tilstand. Det vil saette os alle i stand til at gøre de rigtige ting, så alle hjaelper med til den grønne omstilling og ikke bare overlader det til politikern­e – for så vil det gå for langsomt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark