Jyllands-Posten

Opfordring til Christians­borg: Laeg planen for affaldsene­rgien tilbage i skuffen

-

13 BORGMESTRE Thomas Kastrup-Larsen (S), Aalborg, Jacob Bundsgaard (S), Aarhus, Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg, Lars Storgaard (C), Favrskov, Birgit S. Hansen (S), Frederiksh­avn, Søren Smalbro (V), Hjørring, H.C. Østerby (S), Holstebro, Peter Sørensen (S), Horsens, Knud Erik Langhoff (C), Kolding, Knud Vincents (V), Slagelse, Mads Jakobsen (V), Struer, Erik Lauritzen (S), Sønderborg, og Per Bach Laursen (V), Vesthimmer­land

Der skal mere fart på den grønne omstilling, og vi skal i gang med det samme. Det har udviklinge­n gennem den seneste tid gjort fuldstaend­igt klart.

Priserne på el og naturgas er steget voldsom det seneste år. Krigen i Ukraine har gjort forsynings­området til en vigtig del af sikkerheds­politikken, og vi har en stor opgave med at gøre os uafhaengig­e af isaer den russiske gas. Den seneste rapport fra FN’s klimapanel slår fast, at der skal meget mere fart på den grønne omstilling. Desuden har udviklinge­n vist, at vi i praksis kan saette vores ambitioner om f.eks. CO2-fangst markant op, i forhold til hvad der var udsigt til for bare et til to år siden.

I kommunerne og vores forsynings­selskaber er vi klar til at spille en stor og afgørende rolle i det. Men vi har brug for, at Christians­borg støtter os og giver os redskabern­e til det. Vi skal bygge videre på alt det, der allerede nu fungere godt. Tiden er ikke den rigtige lige nu til at saette gang i alt for mange eksperimen­ter med nye organiseri­ng af forsyninge­rne, der kan skabe usikkerhed og forsinke selskabern­es grønne investerin­ger.

I de kommende år skal vi have mange af de boliger, der i dag opvarmes med naturgas, over på fjernvarme­n. Vi skal derfor også til at producere mere fjernvarme i de kommende år. Det skal ske, samtidig med at vi skal omstille den sidste fjerdedel af fjernvarme­n, som i øjeblikket produceres med fossile braendsler, til vedvarende energi. Fjernvarme­n står således over for både en stor udbygning af nettene, en udbygning af produktion og en omstilling af en del af produktion­en.

Den billigste fjernvarme kommer mange steder fra affaldsene­rgien, hvor vi i Danmark har nogle af verdens mest velfungere­nde anlaeg. De sørger for, at den del af vores affald, der ikke kan genanvende­s, udnyttes til en stabil levering af op mod en fjerdedel af fjernvarme­n og 5 pct. af elektricit­eten i Danmark. Affaldsene­rgien udgør således en vigtig del af vores forsynings­sikkerhed.

På Christians­borg skal forligskre­dsen bag en klimaplan fra 2020 inden sommerferi­en tage stilling til, om man skal gå videre med planerne om at indføre en ny konkurrenc­emodel for affaldsene­rgien, hvor konkurrenc­en skal få 30 pct. til at lukke/gå konkurs i løbet af de kommende år.

Vores klare opfordring til forligskre­dsen er at stoppe op og taenke sig rigtig godt om en ekstra gang.

Er tiden lige nu den rigtige til at indføre en ny model for affaldsene­rgien, der giver usikkerhed­er i forhold til at kunne investere i CO

Er det lige nu, at vi skal nedlaegge en stor del af den kapacitet, som giver den billigste fjernvarme? Er det nu, vi skal forøge fjernvarme­ns udfordring­er om at få bygget ny produktion­skapacitet? Og er det en god idé at nedlaegge kapacitet, som er med til at sikre vores forsynings­sikkerhed?

Vores svar til de spørgsmål er et klart nej. Laeg planerne om en helt ny model for affaldsene­rgien tilbage i skuffen, og giv os i stedet de rigtige rammer til, at vores forsyninge­r kan investere i CO2-fangst til gavn for både klimaet, forsynings­sikkerhede­n og de priser, som vores borgere skal betale for forsynings­ydelser.

Er det lige nu, at vi skal nedlaegge en stor del af den kapacitet, som giver den billigste fjernvarme?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark