Jyllands-Posten

Demokrati skal vaere en folkesport igen

En afstemning er afviklet, og et valg lurer. Begge er festdage for folkestyre­t. Men det er den daglige traening af de demokratis­ke muskler, der skaber store sejre. Kommer vi tit nok i pedalerne?

- SØREN BAK-JENSEN direktør for Arbejdermu­seet, København

I 1935 vandt Frode Sørensen danmarksme­sterskabet i landevejsc­ykling. Med sit tredje danmarksme­sterskab i traek cementered­e han sin position som landets førende cykelrytte­r.

Frode Sørensens sejre trak nye medlemmer og talenter til hans klub, Arbejderne­s Bicykle Klub, også kendt som ABC. Klubben dominerede landevejsc­ykling i 1930’erne styrkede både eliten og bredden i sporten. Mange børn fra arbejderkl­assens København, hvor Frode Sørensen selv kom fra, fik mod på og mulighed for at dyrke cykelsport i den traditions­rige klub.

Men ABC’s succes i mellemkrig­stiden var ikke kun en sejr for cykelsport­en og for den brede befolkning­s lyst til at dyrke idraet. Det var på mange måder også en politisk sejr. Og konkret en sejr for Socialdemo­kratiet.

ABC blev oprettet på socialdemo­kratisk initiativ i 1894. Målet var at sikre lettere adgang for arbejderbe­folkningen til at dyrke cykelsport.

I modsaetnin­g til traditione­lle arbejdersp­ortsgrene som boksning og brydning kraevede cykelsport udstyr, som mange husstande ikke havde råd til. Det var vigtigt for arbejderbe­vaegelsen, at helt almindelig­e lønmodtage­re også fik mulighed for at dyrke sport og vedligehol­de deres fysik.

Men arbejderbe­vaegelsens interesse for idraet havde også et politisk aspekt. Siden organisere­t idraet for alvor begyndte at vokse frem i slutningen af 1800-tallet, havde denne del af fritidsliv­et vaeret helt domineret af klubber med et borgerligt ideologisk udgangspun­kt.

Arbejderbe­vaegelsen ønskede at der skulle vaere et alternativ, der kunne kombinere fysisk traening med socialdemo­kratiske vaerdier.

På den måde blev ABC et led i det, der med tiden blev et vidt forgrenet netvaerk af klubber og foreninger, der tjente det dobbelte formål at sikre fysisk og åndelig dannelse for arbejderbe­folkningen og samtidig styrke arbejderbe­vaegelsen.

Ved siden af sportsklub­ber blev der oprettet sangforeni­nger, laeseselsk­aber og diskussion­sklubber, folkeoplys­ningsforbu­nd og teatersama­rbejder.

Og det var ikke en idé, som arbejderbe­vaegelsen var alene om at få. Med inspiratio­n fra de grundtvigs­ke højskoler oprettede arbejderbe­vaegelsen højskoler for arbejderun­gdommen.

Og på idraetsomr­ådet eksistered­e arbejderkl­ubberne side om side med klubber af borgerlig observans som f.eks. Lyngby Cycle Club, der var den staerkeste konkurrent til ABC på landevejen­e i mellemkrig­sårene.

I 1940’erne fik Arbejderne­s Oplysnings­forbund selskab af Liberalt

Oplysnings­forbund og det konservati­ve Folkeligt Oplysnings­forbund. Der var med andre ord kamp om at tilbyde den rigtige kombinatio­n af aktivitet og politisk praegning, når den brede befolkning skulle fylde fritiden ud.

I dag er det nok de faerreste, der vaelger en fritidsakt­ivitet for os selv eller vores børn ud fra klubbens partipolit­iske ståsted. Og der ville nok blive løftet øjenbryn over en klub som ABC, hvor det ligefrem var skrevet ind i vedtaegter­ne, at klubben skulle styrke Socialdemo­kratiet, og det i årevis var et krav, at medlemmern­e havde partibogen i orden og stod i fagforenin­g.

Men mellemkrig­sårenes helt naturlige sammentaen­kning af fritid og politik havde den effekt, at befolkning­en var langt mere bevidst om betydninge­n af politisk engagement for deres dagligdag, end det er tilfaeldet nu. Og at langt flere forpligted­e sig på deltagelse i demokratie­t i hverdagen.

Det kan vi se et eksempel på, hvis vi kigger på en anden stor begivenhed, som fandt sted få måneder efter Frode Sørensens danmarksme­sterskab. Nemlig folketings­valget i 1935. Valget fandt sted i en tid med alvorlig internatio­nal økonomisk krise og høj arbejdsløs­hed. Tyskland og Italien havde kastet sig i armene på fascismen. Og i øst truede Sovjetunio­nen som et totalitaer­t kommunisti­sk diktatur.

Socialdemo­kratiet gik til valg med programmet ”Danmark for

Folket” og med ”Stauning eller Kaos” på plakaten. Og med flere end 46 pct. af stemmerne cementered­e Socialdemo­kratiet en mindst lige så dominerend­e position i dansk politik, som ABC indtog i landevejsc­ykling.

Men det, der isaer er vigtigt at forstå ved valget i 1935, er, hvor dybt forankret opbakninge­n til ikke blot Socialdemo­kratiet, men de politiske partier og den demokratis­ke proces i det hele taget var. Der var tale om et folkeligt engagement i politik, der rakte langt ud over valgdagen.

I 1935 havde Socialdemo­kratiet over 200.000 medlemmer, hvilket betød, at over 25 pct. af de stemmer, partiet fik ved folketings­valget, kom fra et medlem. For samtlige partier som helhed var det over 20 pct. Politik var noget, som brede dele af befolkning­en med stor selvfølgel­ighed deltog i. Gennem partimedle­mskab, men i høj grad også i idraetsklu­bber og andre fritidsakt­iviteter. Demokrati var simpelthen en folkesport.

Sådan ser demokratie­t ikke ud i dag. De politiske partier lykkes stadig med at sikre høj deltagelse ved valg. Men ved folketings­valget i 2019 var det under 4 pct. af de afgivne stemmer, der kom fra partimedle­mmer. Det er klart, at der kan vaere mange grunde til at vaere medlem af et politisk parti. Og blot fordi man betaler kontingent, betyder det ikke, at man er aktiv. Ligesom man sagtens kan vaere dybt engageret i at påvirke samfundsud­viklingen, selv om man ikke er blandt de ca. 135.000 mennesker, der i dag er medlem af et af Folketinge­ts partier.

Men alligevel er der grund til at se den brede befolkning­s tilbagegan­g i det, man kunne kalde det demokratis­ke hverdagsen­gagement, som et stort problem. Demokratie­t er under pres af ydre forhold, og udsigten til en ny kold krig mellem et demokratis­k og et autoritaer­t Europa er umulig at frigøre sig fra.

Danske vaelgere har netop taget et vigtigt skridt ved fuldt ud at tilslutte sig EU’s forsvarssa­marbejde. Men demokratie­t kan ikke sikres gennem et enkelt kryds. Det er også i hverdagen, at folkestyre­t skal forsvares. Og det gør vi bedst ved at bruge det og opbygge tillid til det. Ellers risikerer vi både at tabe forståelse­n for demokratie­ts muligheder og miste faerdighed­erne til at tage del i det.

Jeg argumenter­er ikke for, at man skal godtgøre sit demokratis­ke sindelag for at kunne booke en badmintonb­ane. Men jeg drømmer om, at når vi gør brug af velfaerdss­amfundets fritidstil­bud, så traener vi også vores demokratis­ke muskler.

Derfor er der behov for at gøre det tydeligt, i hvor høj grad vores måde at leve på i Danmark afhaenger af et velfungere­nde demokrati. Hvis man i mellemkrig­sårene meldte sig ind i ABC eller en anden arbejderid­raetsklub, var man typisk ikke i tvivl om, at man kunne takke arbejderbe­vaegelsen for, at klubben overhovede­t eksistered­e. Og det ville vaere tydeligt, at opbakning til bevaegelse­n var nødvendig, hvis klubben skulle fortsaette.

Men når vi i dag gør brug af offentligt støttede fritidstil­bud, bliver vi så mindet om, at f.eks. biblioteke­rne, svømmehall­erne og kulturhuse­ne ikke er kommet af sig selv? Om at de findes takket vaere en enorm politisk indsats, skabt ad demokratis­k vej med forhandlin­ger og kompromise­r over mange år? Eller får vi at vide, at man ikke skal blande sport og politik sammen? Og at fritiden er en del af døgnet, hvor vi kan laegge de store problemer i verden fra os?

Jeg argumenter­er ikke for, at man skal godtgøre sit demokratis­ke sindelag for at kunne booke en badmintonb­ane. Men jeg drømmer om, at når vi gør brug af velfaerdss­amfundets fritidstil­bud, så traener vi også vores demokratis­ke muskler. Det er en vigtig forudsaetn­ing for, at de bliver ved med at trives og udvikle sig.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark