Jyllands-Posten

Der er historisk mangel på ledere

Antallet af ledige stillinger inden for ledelse har aldrig vaeret på et højere niveau.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Det er ikke kun en mangel på menige medarbejde­re, der har ramt landets virksomhed­er. Det seneste år er antallet af ledige stillinger inden for ledelse steget med naesten 1.000 til 2.619, når der korrigeres for saeson.

Det er det højeste niveau, der nogensinde er registrere­t, viser en analyse fra Ledernes Hovedorgan­isation på baggrund af data fra Jobindsats.

»Manglen på ledere slår alle rekorder. Virksomhed­erne sulter i den grad efter gode ledere. Det skal ikke mindst

Antal ledige stillinger inden for ledelse, saesonkorr­igeret 2.500

2.000 1.500 1.000 500 0 ses i lyset af, at hele arbejdsmar­kedet er buldret frem, og det har skabt behov for flere ledere,« lyder det i en kommentar fra Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation.

Antallet af ubesatte lederstill­inger begyndte for alvor at stige i løbet af sommeren 2021, og Niklas Praefke peger på, at de mange ledige stillinger også slår igennem i Ledernes A-kasse.

Lønstignin­ger i sigte

Hvor ledighedsp­rocenten for et år siden lå på 2,9 pct., ligger den nu på 1,6 pct.

»Som med al anden mangel på arbejdskra­ft, kan det vaere et stort problem for både virksomhed­erne og samfundsøk­onomien, hvis virksomhed­erne ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskra­ft. Det betyder i sidste ende, at vi går glip af vaekst og arbejdspla­dser,« påpeger Niklas Praefke.

Cheføkonom­en vurderer, at manglen på ledere vil kunne føre til højere lønninger eller bedre arbejdsvil­kår for dem, der i øjeblikket har en lederstill­ing.

»Når efterspørg­slen langt overgår udbuddet, er det som på et hvert andet marked naturligt, at det fører til højere priser – her i form af løn. Muligheder­ne for at finde andre og bedre graesgange er i hvert fald stor. Derfor forventer jeg også, at vi vil se, at ledernes lønstignin­ger tager et nøk op i år,« lyder det fra Niklas Praefke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark