Jyllands-Posten

Fire års faengsel for forsøg på hvidvask

Danske selskaber blev brugt som mellemstat­ioner, da oprindelse­n af mange milliarder kroner blev skjult i en udløber af skandalen om Danske Banks estiske filial.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Camilla Christians­en afsonede i forvejen en dom på tre år og 11 måneders faengsel samt udvisning i en sag om hvidvask for 140 mio. kr. Når kvinden onsdag blev idømt fire år og en måneds ubetinget faengsel ”kun” for forsøg på hvidvask af 29 mia. kr., skyldtes det, at det ikke kunne bevises, at de mange milliarder, som strømmede igennem Danske Banks filial i Estland, stammede fra kriminalit­et.

Sammenlagt betyder det, at kvinden skal afsone otte års faengsel for derefter at blive udvist for bestandig.

Den blege gråhårede kvinde i den hvide hørbluse modtog dommen og blev krammet af en kvindelig bekendt, inden hun forlod retten.

Camilla Christians­en er blevet dømt efter de gamle bestemmels­er, hvor hvidvask straffes efter haeleribes­temmelsern­e. Her går straframme­n op til seks år med mulighed for under saerligt skaerpende omstaendig­heder at laegge op til tre år oven i. Dermed fik kvinden taet på den hårdest mulige straf efter de regler, som var gaeldende, da forbrydels­erne blev begået, idet den afsagte dom blev udmålt som en såkaldt tillaegsst­raf.

Kvinden havde tidligere aflagt tilståelse om, at hun i perioden 2008 til 2016 havde vaeret tilknyttet to danske anpartssel­skaber, som administre­rede 40 danske kommandits­elskaber, hvis eneste formål var at skjule de reelle ejere og gigantiske pengestrøm­me for myndighede­rne i Danmark og udlandet. Selskabern­e havde alle konti i Danske Banks davaerende filial i Estland.

Skjult for myndighede­rne

Camilla Christians­en har boet i 20 år i Danmark, men er litauisk statsborge­r. I forbindels­e med sin allerede aflagte tilståelse har hun forklaret i retten, at selskabern­e var konstruere­t, så transaktio­nerne blev skjult for myndighede­rne i såvel Danmark, Estland som Rusland.

Kvinden har forklaret, at hun vidste, at kommandits­elskaberne blev brugt til at skjule pengestrøm­me for myndighede­rne.

Kriminalit­eten foregik igennem først rådgivervi­rksomheden Cph Consulting, hvor Camilla Christians­en var ansat som kontormeda­rbejder, og dernaest igennem virksomhed­en Dan Consulting, hvor hun havde titel som direktør.

Seniorankl­ager Rasmus Maar Hansen fra Statsadvok­aten for Saerlig Kriminalit­et oplyser, at der efter sommerferi­en indledes sager mod to andre personer involveret i sagen. Den ene er en litauisk mand, der har fungeret som stråmandsd­irektør i en lang raekke af selskaber involveret i de omfattende pengetrans­aktioner. Den anden er en kvinde, som i sin tid var med til at ansaette Camilla Christians­en til den position, som hun nu har modtaget sin lange faengselss­traf for.

Kvinden, som i lighed med Camilla Christians­en er 49 år gammel, er blevet udleveret fra England og sidder i øjeblikket varetaegts­faengslet. Kvinden har i en lang årraekke administre­ret danske selskaber på vegne af saerligt russiske klienter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark