Jyllands-Posten

NNIT saelger halvdelen af forretning­en til en kapitalfon­d

Datacentre og infrastruk­tur bliver købt af kapitalfon­den Agilitas, efter at markedet for it-outsourcin­g har vaeret igennem en større transforma­tion.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Med ét slag har it-selskabet NNIT skåret sig selv midt over og solgt halvdelen fra.

Den ”klassiske” it-forretning med datacentre og itdrift skal ikke laengere vaere en del af NNIT. Den division er solgt til kapitalfon­den Agilitas for 1,5 mia. kr. I stedet skal der nu skrues op for ambitioner­ne i de tilbagevae­rende dele af NNIT, fortaeller selskabets topchef, Pär Fors.

»Vi kunne se, at hvis vi gik ned til to forretning­sområder, kunne vi fokusere mere på det. Det var den bedste løsning. Og da vi fandt en partner, som ville investere i selskabet, var det en nem beslutning,« siger han.

Pär Fors overtog rorpinden i NNIT i juni 2022 efter nogle turbulente år for selskabet, som blev børsnotere­t i 2015. Det tidligere moderselsk­ab Novo Nordisk skar ned på itaftalern­e med NNIT, og det gjorde ondt.

Strategien i NNIT har vaeret at bruge erfaringer­ne som leverandør til Novo Nordisk til at kapre andre kunder i medicinalb­ranchen, isaer internatio­nalt. Det er altså den del af forretning­en, som nu kan få en ekstra spand kul.

»Vi skal investere i vores folk og i vores produkter, og ved at saelge fra har vi flere penge til det. Det samme gaelder vores succesrige opkøbsrejs­e. Nu er der flere penge til at accelerere vores opkøb,« siger Pär Fors.

At skille datacentre og itdrift ud i et nyt selskab og saelge det fra er et traek, som flere andre store it-selskaber også har valgt, forklarer Jan Horsager, analyseche­f hos IDC Nordic, der følger it-sektoren.

»Det er en transforma­tion, der er i gang i hele branchen. For NNIT betyder det, at man skiller noget ad, som før skyggede for hinanden. De er super specialise­rede i deres life science-afdeling, hvor de kan noget, som ingen andre kan. Men infrastruk­tur er mere noget, som andre også kan,« siger han.

Kapital bundet i forretning

Ved at skille tingene ad, vil både det nye selskab og det tilbagevae­rende NNIT få mere vaekst og tjene flere penge, mener Pär Fors.

»Vi tror, at de kan blomstre og gro bedre, når de er adskilt. Vi kan også vaere mere agile i NNIT, når vi ikke har infrastruk­tur-forretning­en. Der er meget kapital bundet i den forretning,« siger han.

Agilitas Private Equity, som nu overtager cirka halvdelen af NNIT’s ansatte, har store planer for det nye selskab med nye investerin­ger og en raekke opkøb.

»Vi skal geare organisati­onen til vaekst de kommende år, og så vil vi fokusere på vaekst, både organisk og gennem opkøb, som kan styrke selskabets service offering,« siger Kevin Iermiin, partner i Agilitas.

De mere konkrete vaekstmål i den femårsplan, der nu er lavet, holder han internt. Men opskriften for kapitalfon­den er selvfølgel­ig en solid vaekst, så virksomhed­en kan saelges videre til meget mere end den halvanden milliard, det blev købt for.

NNIT’s datacentre og cloud-forretning vakte interesse hos Agilitas, fordi der gennem årene er bygget noget op, som alle de store, internatio­nale konkurrent­er ikke så nemt kan konkurrere med: Lokale datacentre i Danmark og en lovning på, at kundernes data ikke forlader Danmark.

»NNIT har opbygget en niche, en kvalitetsf­orretning med høj datasikker­hed, lokale datacentre og høj fleksibili­tet. Det er alfa og omega for myndighede­r og større virksomhed­er i Danmark,« siger Kevin Iermiin.

Hvor en klassisk it-kontrakt i gamle dage – for 5 og 10 år siden – handlede om fuld it-outsourcin­g af alle mulige it-systemer og it-opgaver til én leverandør, er der sket store aendringer nu. Det er blevet nemmere at købe itteknikke­n fra giganter som Amazon og Microsoft og dele opgaverne mere ud.

Det er en anden grund til, at det er oplagt for NNIT at dele det op og skille det ud, vurderer Jan Horsager.

»Indtil for tre-fem år siden hang det hele meget sammen, men nu lever vi i en verden, hvor man skal have stor volumen og virkelig laegge investerin­ger i sine datacentre. Det kraever specialist­er og ikke mindst penge. Og hvis NNIT fortsatte som én samlet enhed, så kunne kunderne ikke udnytte potentiale i at gå til en anden leverandør med noget af det,« siger han.

For NNIT bliver spørgsmåle­t fremover derfor også, om det med tiden bliver mere oplagt at købe it-ydelser hos andre end de 1.500 kolleger, som nu er skilt ud i et nyt selskab.

»Vi forudser et taet samarbejde med det nye selskab som en forudsaetn­ing for succes for begge firmaer. Det bliver vores primaere samarbejds­partner. Men det vil altid vaere på kommerciel­le vilkår, selvfølgel­ig, og der er ikke noget eksklusivi­tet,« siger Pär Fors.

 ?? ?? Pär Fors blev topchef for NNIT for et år siden og fik organisere­t selskabet i tre divisioner. Nu bliver den største af dem – cirka halvdelen af hele NNIT – solgt fra. Foto: NNIT/PR
Pär Fors blev topchef for NNIT for et år siden og fik organisere­t selskabet i tre divisioner. Nu bliver den største af dem – cirka halvdelen af hele NNIT – solgt fra. Foto: NNIT/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark