Jyllands-Posten

Banker forsvarer afviste betalinger fra Rusland

Bankerne er nødt til at vaere skrappe med pengeoverf­ørsler for at sikre, at der ikke sker brud på sanktioner­ne mod Rusland, lyder det fra brancheorg­anisation.

- NICOLAI RAASTRUP NIKLAS KRIGSLUND nicolai.raastrup@finans.dk niklas.krigslund@finans.dk

Sanktioner­ne mod Rusland stiller store krav til bankerne, og det spaender i nogle tilfaelde ben for overførsle­r til danske virksomhed­er. Men bankerne er nødt til at tage rollen som vaern mod sanktionsb­rud alvorligt.

Sådan lyder det fra bankernes brancheorg­anisation, efter at en stribe virksomhed­er har udtrykt stor frustratio­n over at have store tilgodehav­ender fastlåst i Rusland.

»Krigen i Ukraine har indtil videre ført til seks sanktionsp­akker mod Rusland og Belarus, som bankerne har arbejdet på højtryk for at implemente­re,« oplyser Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.

Ifølge en stribe danske virksomhed­er vil de russiske kunder gerne betale regningern­e. Men overførsle­r bliver afvist, fordi danske banker ikke vil gennemføre transaktio­ner med Rusland og Belarus.

Kjeld Gosvig-Jensen erkender, at der kan vaere »tilfaelde, hvor det kan vaere svaert at gennemføre overførsle­r«.

»Vi gør vores bedste for at hjaelpe alle kunder, samtidig med at vi skal agere et vigtigt vaern, så sanktioner­ne overholdes,« oplyser han.

Mangler betalinger

En stribe virksomhed­er oplyser til Jyllands-Posten, at de har tilgodehav­ender i Rusland, som det er umuligt at få hjem. Det gaelder bl.a. rederiet Lauritzen Bulkers, landbrugsu­dstyrsfirm­aet Aco Funki og United Group Manufactur­ing, der saelger produkter til kaeledyr.

Malingkonc­ernen Hempel er også stødt på problemet, da virksomhed­ens russiske division skulle betale en regning til en nordisk leverandør, som stammede fra før Ukrainekri­gens start.

»Under normale omstaendig­heder og i overensste­mmelse med internatio­nal lovgivning og regler ville Hempel Rusland betale denne regning. En nordisk bank har imidlertid afvist betalingen,« oplyser Hempels finansdire­ktør, Lars Joenstrup Dollerup i en mail.

Hempel har nu lukket sin forretning i Rusland, men har stadig ikke fået betalt regningen til den nordiske partner.

»Vi saetter pris på vores leverandør­er og ønsker selvfølgel­ig ikke at vaere i en situation, hvor betalinger bliver forsinket. Så det er en høj prioritet for os at finde en løsning,« skriver Lars Joenstrup Dollerup.

Begraensni­ng i overførsle­r

Storbanken Nordea oplyser, at den ikke modtager eller sender penge til Rusland »ud fra en risikobetr­agtning«.

Jyske Bank har derimod ikke smaekket kassen helt i.

»På nuvaerende tidspunkt accepterer vi som udgangspun­kt overførsle­r til og fra russiske banker for egne kunder, så laenge den enkelte overførsel ikke strider mod sanktioner­ne,« oplyser Jyske Banks kommunikat­ionsog marketingd­irektør Erik Qvirin Hansen i en mail.

»Vi oplever dog i stigende grad, at der kan vaere udfordring­er med at få overførsle­r gennemført via vores korrespond­entbankfor­bindelser (håndtering af overførsle­r for andre banker, red.), hvilket saetter en naturlig begraensni­ng i antallet af overførsle­r,« skriver Erik Qvirin Hansen.

Aco Funki, der har 1,5 mio. kr. til gode hos en russisk kunde, er en del af en internatio­nal organisati­on og forsøger nu at få sit tilgodehav­ende hjem via banker i andre lande.

»De har samme sanktionsr­egler som danske banker, så der er ikke noget, der anderledes end hvad de danske banker kunne gøre. De banker lever op til sanktionsr­eglerne. De danske banker gør mere end sanktionsr­eglerne,« siger Lene Bryde, adm. direktør i Aco Funki.

De danske banker gør mere end sanktionsr­eglerne. LENE BRYDE, ADM. DIREKTØR, ACO FUNKI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark