Jyllands-Posten

Fiskekonce­rn kan blive blandt gaskrisens første ofre

»Der er stor sandsynlig­hed for, at vi vil blive lukket ned som en af de første,« siger Jes Bjerregaar­d, adm. direktør i Triplenine Group.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Normalt har det at have gas i hanerne ikke vaeret noget, som har fyldt meget hos topchef Jes Bjerregaar­d og resten af ledelsen i fiskekonce­rnen Triplenine Group.

Det er bare noget, som er en del af den daglige drift, når man er blandt verdens største producente­r af fiskemel og fiskeolie.

Men det seneste halve år er energikris­en og forsynings­spørgsmåle­t rykket helt frem i bussen i erhvervsli­vet.

»For et halvt år siden havde vi i vores vildeste fantasi ikke forestille­t os, at vi skulle bruge så meget tid på at drøfte energifors­yning og -priser,« siger Jes Bjerregaar­d.

Allerede i efteråret begyndte stigende gas- og elpriser at saette spor i mange energitung­e virksomhed­er, men det helt store skifte kom med Ruslands angreb på Ukraine den 24. februar.

Ud over rødglødend­e energipris­er har angrebet udløst en vifte af EU-sanktioner over for Rusland, og samlet har det gjort energipoli­tik – herunder isaer leverancer af russisk gas – til storpoliti­k.

»At vi er havnet i en situation, hvor vi skal forholde os til, at der ligefrem kan blive lukket for gassen, det er bare svaert at forholde sig til,« siger Jes Bjerregaar­d.

Meldingen tager afsaet i, at Triplenine Group er blandt Danmarks største gaskunder. Derfor optraeder koncernen på en saerlig liste, som Energistyr­elsen udarbejder for et år ad gangen.

Øget risiko for gasstop

Listen dikterer, hvem der i tilfaelde af mangel på gas skal kobles først af gasnettet.

I årevis har listen levet et liv i glemmeboge­n, fordi ingen har haft fantasi til at forestille sig en situation, hvor Danmark står uden gas i gasnettet.

Der er Danmark ikke endnu, men efter først at have lukket for gassen til Polen, Bulgarien, Finland, Holland og Danmark har energigiga­nten Gazprom, der har den russiske stat som største ejer, den seneste uge droslet markant ned på gasforsyni­ngen til Tyskland, hvilket rammer mange andre EU-lande – herunder Danmark.

Situatione­n har fået Energistyr­elsen til at haeve gasberedsk­abet, og dermed er risikoen for et egentligt gasstop rykket taettere på, end det har vaeret i årtier.

Energistyr­elsens liste over storforbru­gende gaskunder taeller 72 virksomhed­er ejet af ca. 40 koncerner.

Styrelsen har hidtil afvist at løfte sløret for raekkefølg­en af nedlukning­en af de udpegede virksomhed­er – de såkaldt ikkebeskyt­tede gaskunder. Men spørger man Jes Bjerregaar­d, er han ikke i tvivl om, hvordan myndighede­rne vil se på en virksomhed, der producerer fiskemel og -olie.

»Der er stor sandsynlig­hed for, at vi vil blive lukket ned som en af de første,« siger han.

Olie og kul

Derfor glaeder Triplenine­topchefen sig også over, at koncernen i løbet af »nogle uger« vil vaere i stand til at skifte gassen 100 pct. ud med olie og kul, selv om han helst fortsatte med at bruge gas.

»Men så må vi hutle os igennem og gøre det så godt, vi kan forsynings­maessigt og økonomisk,« siger Jes Bjerregaar­d om et scenarie, hvor Rusland lukker for gasleveran­cerne til EU – eller EU simpelthen smider den russiske gas på porten.

Men selv om Triplenine Group ultimativt risikerer at blive tvunget af gasnettet, mens tusindvis af andre virksomhed­er fortsat har gas i hanerne, er der ingen sure miner.

»Der er jo kolleger rundtomkri­ng, som kun har muligheden for at fyre med gas, og for dem er det her jo meget vaerre,« siger Jes Bjerregaar­d.

Ny virkelighe­d

Omvendt peger han på, at hvis fiskekonce­rnen i forvejen har droppet gas til fordel for kul og olie, så vil en lukning for gasforsyni­ngen ikke skaffe mere gas til andre kunder.

Her og nu flyder gassen dog stadig til Triplenine-fabrikkern­e i Thyborøn og Esbjerg, men det aendrer ikke på, at Europa, erhvervsli­vet og danskerne er vågnet op til en ny virkelighe­d, lyder det.

»Jeg er over 60 år. I marts havde vi vores tre voksne børn hjemme, hvor vi sad og talte om, at der nu er krig i vores baghave. Den situation havde jeg aldrig forestille­t mig at havne i,« siger Jes Bjerregaar­d.

I tilfaelde af at Rusland lukker for al gas til EU, kan de ikke-beskyttede gaskunder blive tvunget af gasnettet med 72 timers varsel.

 ?? ?? Jes Bjerregaar­d, adm. direktør i Triplenine Group, forbereder sig på at blive tvunget af gasnettet, hvis Rusland lukker for al gas til EU. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n
Jes Bjerregaar­d, adm. direktør i Triplenine Group, forbereder sig på at blive tvunget af gasnettet, hvis Rusland lukker for al gas til EU. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark