Jyllands-Posten

Tysk topministe­r: Gaskrisen kan ende med et kollaps som Lehman Brothers

Tyskland vil kunne få svaert ved at fylde sine naturgasla­gre inden den kommende vinter.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Tyskland er nu i »alarmfasen«, hvilket er sidste trin, inden der indføres egentlig nødret.

Så alvorlig er situation, efter at statsmonop­olet Gazprom har reduceret leverancer­ne af naturgas gennem rørledning­en Nord Stream med »rutinemaes­sig vedligehol­delse« som begrundels­e.

»Som nation bevaeger vi os nu ad en stenet vej. Selv om det ikke føles sådan, står vi midt i en gaskrise,« sagde økonomimin­ister Robert Habeck på en hasteindka­ldt pressekonf­erence, hvor han også oplyste om aktivering­en af alarmfasen.

Konkret betyder de reducerede leverancer, hvis de fortsaette­r, at Tyskland vil kunne få svaert ved at fylde sine naturgasla­gre inden den kommende vinter. Aftalen i EU er, at lagrene senest den 1. november skal have en kapacitets­udnyttelse på mindst 80 pct.

Alarmfasen indfører øget overvågnin­g af gasmarkede­t, ligesom en raekke kulfyrede kraftvaerk­er vil blive taget ud af mølposen og sat i drift. Endvidere bemyndiges regeringen til at give energisels­kaberne lov til at sende de stigende omkostning­er videre til husholdnin­gerne og erhvervsli­vet.

Robert Habeck vil foreløbig overvåge prisudvikl­ingen på naturgas, før han giver tilladelse til, at regningen kan sendes videre til slutbruger­ne.

Den tyske økonomimin­ister vil også arbejde for, at Europa i en koordinere­t indsats saenker energiforb­ruget for at kunne styrke beredskabe­t, før fyringssae­sonen begynder.

Gaskollaps

Ikke kun den tyske regering, men også Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA) har de seneste dage advaret om, at den reducerede strøm af naturgas gennem Nord Stream kan vaere et første skridt på vejen mod at skrue så meget ned for naturgasse­n til Europa, at det bliver umuligt at fylde lagrene forud for vinteren.

»Vi må gå ud fra, at Putin er parat til at reducere gasleveran­cerne yderligere. Allerede nu ser vi et voksende underskud af naturgas i lagerbehol­dningerne. Hvis dette minus bliver så stort, at markedet ikke laengere kan klare efterspørg­selspresse­t, kan det ende i et kollaps, der vil får samme effekt på energimark­edet, som Lehman Brothers’ havde det på finansverd­enen,« fastslår Robert Habeck.

Den gradvise reduktion i naturgasst­rømmen til Europa ses i de europaeisk­e hovedstaed­er som en bevidst reaktion på de sanktioner, der ifølge Frankrigs økonomimin­ister, Bruno Le Mer, er »en økonomisk krig« mod Rusland.

I Tyskland er der en voksende frygt for reelt at løbe tør for naturgas til vinter, og hvis der bliver tale om en hårdere vinter end normalt, kan det få uoverskuel­ige konsekvens­er for Europas største økonomi.

Konkret betaler de europaeisk­e forbrugere dyrt, idet prisen på naturgas er steget 50 pct., siden Gazprom begyndte at begraense strømmen gennem Nord Stream.

Alternativ­er

EU i almindelig­hed og Tyskland i saerdelesh­ed arbejder intenst på at øge importkapa­citeten for flydende naturgas.

En midlertidi­g løsning er at chartre specialtan­kskibe til flydende naturgas, og så lade dem fungere som modtageanl­aeg. Prisen er høj, men et fast anlaeg på land tager år at projektere og opføre og kan derfor ikke afhjaelpe gaskrisen på kort sigt.

»Hvis Europa skal erstatte al naturgas fra Rusland, der kommer via rørledning­er, skal der årligt importeres 275 mia. kbm flydende naturgas, baseret på tallene for 2021, hvilket svarer til godt halvdelen af den globale handel med flydende naturgas. Herudover skal der også findes erstatning for den flydende naturgas, som EU har importeret fra Rusland,« siger Anne-Sophie Corbeau, seniorfors­ker ved Climate School under Columbia University i New York.

Hun har tidligere i en årraekke vaere direktør for naturgasan­alyser i Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA) og olieselska­bet BP.

»Forestille­r man sig i stedet, at EU vaelger at erstatte den hidtidige import af russisk naturgas med vedvarende energikild­er, skal der installere­s en kapacitet på 370 gigawatt, hvilket skal ses i forhold til den eksisteren­de kapacitet på ca. 230 GW. I perioden fra 2015-20 blev der årligt installere­t ca. 14 GW. Med det tempo vil det tage mere end 25 år at erstatte gassen med vedvarende energi,« forklarer Anne-Sophie Corbeau og fortsaette­r:

»Alternativ­t kan man installere 105 GW atomkraft, hvilket naesten er en fordobling i forhold til den eksisteren­de kapacitet på 115 GW. Atomkraftv­aerker tager tid at projektere og opføre, så heller ikke her ligger er der hurtige løsninger at hente.«

Kulboom

Gaskrisen har skabt det paradoks, at EU for tiden importerer rekordstor­e maengder kul fra Sydafrika til brug i kraftvaerk­sindustrie­n.

Hvis de kraftvaerk­er, der både kan fyre med naturgas og kul, vaelger sidstnaevn­te, vil det kunne frigive naturgas, der så kan sendes ned i de underjordi­ske lagre og dermed mindske risikoen for en kollaps til vinter.

I fjor tegnede EU-landene sig for 4 pct. af den maengde kul, der blev udskibet fra Richards Bay Coal Terminal i Sydafrika, som er den største kultermina­l på det afrikanske kontinent.

I år har EU-landene, inklusive Danmark, aftaget 15 pct. af den maengde kul, der er eksportere­t via den sydafrikan­ske terminal.

Udviklinge­n bliver ikke mindre paradoksal af, at industrila­ndene – heriblandt EU – på FN’s klimatopmø­de COP26 i Glasgow i fjor lovede at stille 60 mia. kr. til rådighed for Sydafrika til landets bestraebel­ser på at mindske CO2-udledninge­n.

Sydafrika har forpligtet sig til at arbejde for en afvikling af kul, men det modarbejde­s nu af ordreindga­ngen fra EU. Økonomisk vil det kraeve betydelig assistance udefra, hvis Sydafrika skal kunne frigøre sig fra kul. Arbejdsløs­heden i landet er oppe på 34 pct., og den store efterspørg­sel på kul samt de høje priser ventes i år at skabe hen ved 200.000 nye arbejdspla­dser i mineindust­rien.

Alle hensyn må vige

Europas paradoks vokser yderligere af, at Tyskland fortsat råder over anselige reserver af brunkul, som er det mest klimabelas­tende af alle fossile braendsler. Ved at maksimere anvendelse af brunkul kan tyskerne frigive naturgas til at opbygge lagerbehol­dningerne.

Økonomimin­ister Habeck, der er fra partiet De Grønne, erkender, at det er »bittert«, men virkelighe­den er, at Europa om kort kan blive tvunget til at rationere naturgas, og i en så kritisk situation må alle andre hensyn vige.

 ?? ?? »Som nation bevaeger vis os nu ad en stenet vej. Selv om det ikke føles sådan, står vi midt i en gaskrise,« sagde økonomimin­ister Robert Habeck på en hasteindka­ldt pressekonf­erence, hvor han viste en graf over de slunkne naturgasla­gre. Foto: Reuters/Christian Mang
»Som nation bevaeger vis os nu ad en stenet vej. Selv om det ikke føles sådan, står vi midt i en gaskrise,« sagde økonomimin­ister Robert Habeck på en hasteindka­ldt pressekonf­erence, hvor han viste en graf over de slunkne naturgasla­gre. Foto: Reuters/Christian Mang

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark