Jyllands-Posten

Portland-topchef: Vi tager ansvar med CO2-reduktione­r

Vi vil gerne vaere en del af løsningen på landets klimaambit­ioner. Derfor investerer vi massivt i grøn omlaegning af produktion­en.

- SØREN HOLM CHRISTENSE­N adm. direktør, Aalborg Portland A/S

Jyllands-Posten og Finans har i de seneste uger haft fokus på Aalborg Portland. Det kan vi godt forstå, for ingen virksomhed har et større potentiale til at bidrage til Danmarks klimaambit­ioner end os.

Desvaerre har der sneget sig en raekke faktuelle fejl og misforståe­lser ind i spalterne, der samlet set giver en forkert udlaegning af Aalborg Portlands klimamålsa­etninger. Senest den 17. juni i Sørens Lindings kommentar, der baerer praeg af, at skribenten ikke har orienteret sig om vores CO2-mål om at skaere 73 pct. af udledninge­n og laegge et loft på CO2 fremover. Det er en reduktion på 1,6 mio. tons CO2, der løser godt en fjerdedel af de manglende reduktione­r fra industrien i Danmark.

Linding indleder således med at fastslå, at klimaambit­ionerne i Aalborg står tilbage fra f.eks. den tyske konkurrent Heidelberg Cement. Men det er forkert. Med vores nye mål vil Aalborg Portland i 2030 udlede cirka 300 kg CO2/ton cement. Til sammenlign­ing har Holcim et mål på 475 kg/ ton og Heidelberg et mål på 400 kg/ton i 2030. Ingen af vores europaeisk­e konkurrent­er har forpligtet sig til et mere ambitiøst mål end os.

Der bliver også opfordret til at droppe sorte energikild­er. Det er vi skam allerede i gang med. Aalborg Portland har investeret massivt i et skift til bl.a. biogas og biomasse, og vi er ude af kul og koks i god tid før 2030.

Linding fortsaette­r med at skrive, at mere klimavenli­ge cement- og betonbland­inger netop nu oplever stigende investorin­teresse og naevner en raekke såkaldte grønne cement-pionérer. Det ved vi skam alt om. Aalborg Portland er nemlig en pionér inden for cement med mindre CO2-aftryk. Vi har eksempelvi­s udviklet Futurecem®, der har op mod 30 pct. lavere CO2-aftryk sammenlign­et med normal cement, men samme styrke og egenskaber. Og vi fortsaette­r med at investere i udviklinge­n af flere nye CO2-reducerede cementtype­r til brug i f.eks. større infrastruk­turprojekt­er.

Linding foreslår også en standardis­eret udlednings­betaling i EU og kalder regeringen­s forslag om en national ekstraafgi­ft for yderst gunstig – og kraever endda endnu højere afgifter i stedet for »rabatter« til f.eks. Aalborg Portland. Det er et voldsomt og ikke saerligt erhvervsve­nligt synspunkt fra et erhvervsme­die. Det er ovenikøbet også forkert.

Den standardis­erede udlednings­betaling findes allerede, og som cementprod­ucent betaler vi en afgift til EU’s faelles kvotesyste­m, som stiger til 750 kr. per ton, i lighed med alle øvrige europaeisk­e cementprod­ucenter. En ekstra dansk afgift oven i dette kan aldrig blive en rabat – kun en meromkostn­ing sammenlign­et med vores konkurrent­er.

Vi har allerede alle økonomiske incitament­er for at investere i grøn omstilling. Det er derfor, vi frem mod 2025 investerer 1 mia. kr. i bl.a. omstilling til grønnere energiform­er. Hertil kommer vores andel af investerin­gerne i udvikling og etablering af et kommende CCS-anlaeg. En saerlig dansk ekstraafgi­ft gør det kun svaerere for os at finansiere omstilling­en og øger samtidig risikoen for, at danske bygherrer og entreprenø­rer kører over graensen efter cement, der er mere klimabelas­tende.

Den grønne omstilling er vigtig, og vi vil gerne vaere en del af løsningen på Danmarks klimaambit­ioner. Derfor investerer vi massivt i grøn omlaegning af produktion­en. Men man skal huske, at vores CO2-udledning sker, fordi Danmark udvikler sig. Man kan ikke bygge broer, hospitaler eller havvindmøl­ler uden cement.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark