Jyllands-Posten

Arbejdskam­pen er tilbage, og den kan blive en dyr affaere

Reallønnen falder nu mere måned for måned, end de fleste erhvervsak­tive danskere har oplevet før. Det kommer uvaegerlig­t til at udfordre freden på arbejdsmar­kedet.

-

For tusindvis af danskere er tidens mest naervaeren­de bekymring risikoen for, at en hårdt tiltraengt sommerferi­e går fløjten.

SAS-piloternes varsling af strejke fra den 29. juni med laessevis af aflyste flyafgange som konsekvens ligner en spoiler af format for de ferierende­s planlagte besøg på de spanske, franske og italienske badestrand­e. Men selv om vi taler om én virksomhed­s helt saerlige forhold, og selv om piloter ikke hører til denne verdens mindst vellønnede faggrupper, ligner historien om SAS efterhånde­n første varsel om et arbejdsmar­ked på vej mod undtagelse­stilstand. Flere konflikter ulmer rundtomkri­ng i landet, efter at arbejdsned­laeggelser og strejker ellers i meget store traeskolae­ngder har vaeret forbeholdt det offentlige arbejdsmar­ked på det allersenes­te.

Med andre ord: Arbejdskam­pen er på vej tilbage. Det bliver i vaerste fald en bøvlet og dyr affaere for såvel lønmodtage­re som arbejdsgiv­ere. Årsagen er naturligvi­s, at de fleste erhvervsak­tive danskere lige nu stirrer ind i det største fald i reallønnen i årtier.

Inflatione­n er ude af kontrol og vil formentlig i denne måned krydse 9 pct. i opadgående retning. Da prisstigni­ngstakten var det halve af den nuvaerende, i årets 1. kvartal, var lønudvikli­ngen på Dansk Arbejdsgiv­erforening­s område 3,8 pct. Det forslår i sagens natur slet ikke til at opretholde levestanda­rden for de fleste, i en tid hvor formuefald­et for laengst er sat ind i takt med finansmark­edernes nedtur, og mens vi fortsat venter på, at boligmarke­det følger med nedad over de kommende år.

Med andre ord: Det frygtede lønpres er ankommet til dansk økonomi. Frygtet, fordi mekanismer­ne bag det ikke er til at spøge med. Krav om stigende lønninger ramler sammen med et betydeligt pres på virksomhed­ernes omkostning­er til materialer og nødvendige indkøb. Det såkaldte producentp­risindeks er på et år steget med hele 37 pct.

Det øger risikoen for afskedigel­ser og stigende ledighed på et arbejdsmar­ked, der ellers lige nu er glohedt efter en ny vaekst i beskaeftig­elsen på 4.000 personer i maj. Stiger ledigheden over et vist punkt, falder privatforb­ruget, produktion­en og vaeksten. En ond spiral, der har et navn: krise. Og lavere velstand for de fleste.

Bedre bliver det ikke af, at inflations­presset falder sammen med, at et halvt hundredetu­sinde virksomhed­er skal betale den udskudte coronaregn­ing i form af kriselån til tidligere udskudt moms og skat. Isaer de mindre butikker, handelssel­skaber og byggevirks­omheder gisper efter finansiel ilt, og i alt har flere end 6.000 virksomhed­er vaeret ude af stand til at betale til tiden. De vil nu blive mødt af tvangsindd­rivere. Mange er rykket betydeligt taettere på konkurs.

Det voksende lønpres er et topaktuelt faenomen i det meste af den vestlige verden. I flere lande forsøger virksomhed­erne sig med tilbud om udbetaling af engangsbon­usser til de ansatte for at afbøde de vaerste konsekvens­er af inflation og formuefald på kort sigt.

Det kan vaere en god og billig model for virksomhed­erne og samfundet. Hvis det vel at maerke viser sig, at inflations­presset er af kortere varighed. Udfordring­en er bare, at når inflatione­n flader ud, har priserne det med at blive liggende på det nu højere niveau frem for at falde tilbage til det, vi kendte, inden økonomien løb løbsk.

Udfordring­en er, at når inflatione­n flader ud, har priserne det med at blive liggende på det nu højere niveau frem for at falde tilbage til det, vi kendte, inden økonomien løb løbsk.

Det er ikke optimistis­ke udsigter. Men det er altså vaerd at bemaerke, at vi nu befinder os på det sted i krisens forløb, hvor uforudsige­ligheden er størst og psykologie­n mørkest. Det kan gå bedre, end de fleste af vi indbyggere i Kommentato­rkøbing praediker.

Forudsaetn­ingen er, at centralban­kerne med effektiv brug af rentevåbne­t får slået inflatione­n ned i løbet af efteråret. At de højere lønstignin­ger holder sig inden for det råderum, der trods alt er til stede i dansk økonomi efter mange års fornuftig løntilbage­holdenhed og paen konkurrenc­eevne. Ja, i bedste fald kan tilbagesla­get vise sig at vaere den bedste medicin mod de flaskehals­e, der paradoksal­t nok fortsat er saerdeles maerkbare på det private arbejdsmar­ked.

Laeg dertil, at de globale forsynings­kaeder skal begynde at fungere igen, at krigen i Ukraine skal slutte i en eller anden form for fredsløsni­ng, og at økonomien skal genfinde balancen mellem udbud og efterspørg­sel.

Det lyse scenario findes. Men det forekommer desvaerre ikke at vaere det mest sandsynlig­e lige nu.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark