Jyllands-Posten

SANKTIONER

-

virksomhed­erne med et dokument, der bekraefter, at transaktio­nen er i orden.

Ordning i Tyskland

Det er en ordning, der ifølge DI allerede benyttes i Tyskland.

»Vi vil gerne have, at myndighede­rne siger ja eller nej til, om en given transaktio­n er ok. Det er det, der kan give den sikkerhed og ro, som bankerne har behov for for at kunne gennemføre transaktio­nen,« siger Peter Bay Kirkegaard, seniorchef­konsulent i DI.

Det er vel lidt af et researchar­bejde, man kaster myndighede­rne ud i?

»Ja, det kan du sige. Men man har foranstalt­et de her sanktioner, som vi bakker fuldstaend­ig op om. Så må man også medvirke til at skabe den nødvendige klarhed for virksomhed­erne om, hvad de må og ikke må,« siger Peter Bay Kirkegaard.

EU, USA og Storbritan­nien har indført historiens hårdeste sanktioner mod Rusland og Belarus efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

Sanktioner­ne saetter begraensni­nger på, hvilke produkter virksomhed­er må saelge i Rusland. Mange virksomhed­er har af både forretning­smaessige og moralske årsager valgt at traekke sig ud af Rusland.

En lang raekke helt eller delvist statsejede russiske banker er omfattet af sanktioner. Bl.a. kan de ikke overføre penge via det internatio­nale Swiftsyste­m.

En raekke øvrige russiske banker er ikke omfattet af sanktioner, men virksomhed­er oplever, at danske banker ikke vil gennemføre transaktio­ner med Rusland og Belarus, uanset om den russiske bank er omfattet af sanktioner eller ej.

Erhvervsst­yrelsen har foreløbig ikke påtaget sig opgaven med at blåstemple pengeoverf­ørsler.

»Det er virksomhed­ernes eget ansvar at overholde sanktioner­ne, og Erhvervsst­yrelsen har ikke hjemmel til at gå ind i konkrete forhold mellem virksomhed­er og deres bankforbin­delser,« oplyser Erhvervsst­yrelsens pressechef, Søren Møller Nielsen.

Jesper Gjelstrup fra United Group Manufactur­ing mener, at indefrysni­ngen af danske tilgodehav­ender i Rusland modarbejde­r ønskerne om at straffe Rusland og hjaelpe ukrainerne.

»Det, at man har pengene stående i Rusland, det er da det dummeste rent sanktionsm­aessigt. Hvis man skal taenke i, om de har likviditet og udenlandsk valuta, er det da bare at hive alle de penge ud af det land, man kan komme afsted med,« siger Jesper Gjelstrup.

 ?? ?? Flere danske banker naegter at tage imod penge fra russiske banker, selv om de ikke er omfattet af sanktioner­ne mod Rusland. Billedet viser Moskvas Internatio­nale Forretning­skvarter. Arkivfoto: Maxim Shemetov/Ritzau Scanpix
Flere danske banker naegter at tage imod penge fra russiske banker, selv om de ikke er omfattet af sanktioner­ne mod Rusland. Billedet viser Moskvas Internatio­nale Forretning­skvarter. Arkivfoto: Maxim Shemetov/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark