Jyllands-Posten

Rapport: Vores opfattelse af ligestilli­ng er en kaep i hjulet for forandring­er

Mens Danmark halter efter EU-gennemsnit­tet for kvindelige ledere, mener et flertal af danskerne, at ligestilli­ng er opnået. Det er problemati­sk, mener flere direktører.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Der er stadig langt mellem kvinderne på ledelsespo­sterne i danske virksomhed­er. Samtidig har danskerne en skaev opfattelse af, hvordan det står til med ligestilli­ngen.

Det viser en ny rapport udgivet af McKinsey & Co. og The Diversity Council, som er en sammenslut­ning af en raekke store danske virksomhed­er.

Mens 29 pct. af alle ledere i den private sektor i Danmark er kvinder, lyder EU-gennemsnit­tet på 35 pct. Dog mener 58 pct. af danskerne, at ligestilli­ngen inden for ledelse allerede er opnået.

Sammenlign­er man med Sverige, er 43 pct. af lederstill­ingerne besat af kvinder, mens blot 38 pct. af svenskerne mener, at ligestilli­ngen inden for ledelse er opnået.

Den forskel er afgørende for at skabe flere kvindelige ledere, mener Tine Arentsen Willumsen, der er adm. direktør i konsulenth­uset Above & Beyond, der er stiftere af The Diversity Council.

»Når svenskerne mener, at problemet ikke er løst, betyder det selvfølgel­ig, at der er et helt andet fokus på vigtighede­n af at løse problemet,« siger hun.

Veluddanne­de kvinder

»Vi har de samme forudsaetn­inger som resten af Norden. Vi har højtuddann­ede kvinder, lige adgang til uddannelse og så viser vores undersøgel­se, at vi har lige ambitioner mellem maend og kvinder. Så selvfølgel­ig kan vi lykkes,« siger Tine Arentsen Willumsen.

Nationalba­nken er også en del af The Diversity Council, der står bag rapporten. Og til Jyllands-Posten understreg­er nationalba­nksdirektø­r Lars Rohde vigtighede­n af arbejdet med at skabe repraesent­ative ledelser.

»Blandt de yngre generation­er gaelder det, at kvinder er mere veluddanne­de end maend, men de tyndes ud, jo højere vi går op i ledelsesla­gene. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan fastholde den kvindelige talentmass­e. Det gavner både samfundet, virksomhed­erne og den enkelte kvinde,« siger han.

Anfaegtet på faglighed

Undersøgel­sen peger på flere hovedårsag­er til den kønsmaessi­ge forskel i ledelsesla­gene. Både i hjemmet og på arbejdspla­dsen.

I undersøgel­sen svarer 43 pct. af de adspurgte kvinder, at de er hovedansva­rlige for husholdnin­gen mod 24 pct. af de adspurgte maend.

Men også arbejdspla­dserne kan ifølge undersøgel­sen kaste lidt lys på skaevvridn­ingen. Undersøgel­sen viser, at kvinder har 30 pct. mindre sandsynlig­hed for at blive forfremmet, og at maend eksponeres dobbelt så meget for uformelle møder med deres ledere. Samtidig har halvdelen af de kvindelige topledere i Danmark oplevet at blive anfaegtet på deres faglighed, mens det kun gaelder for 20 pct. af de mandlige topledere. Den sidste hovedårsag er ifølge rapporten, at danske virksomhed­er ikke i høj nok grad har fokus på diversitet. Her viser undersøgel­sen, at 63 pct. af lederne i danske virksomhed­er mener, at organisati­onen italesaett­er vigtighede­n af diversitet, mens 24 pct. oplever, at der bliver sat handling bag ordene.

Det handler ikke bare om at have vaerdier i håndbogen, der skal handles på dem, mener Tine Arentsen Willumsen.

Samarbejde­r med skoler

Blandt de virksomhed­er, der har deltaget i undersøgel­sen er kabelvirks­omheden NKT.

Kira Johnson, som er adm. vicedirekt­ør og hr-direktør, er ikke i tvivl om vaerdien i at skabe et repraesent­ativt ledelsesla­g.

»Flere hjerner taenker på forskellig­e måder. Sådan skaber vi bedre resultater for virksomhed­en,« siger hun.

Hos NKT er der blandt ledelsesla­get i dag 20 pct. kvinder, mens tallet for hele organisati­onen er 17 pct.

NKT er en ingeniørtu­ng virksomhed. Derfor har det i mange år vaeret en udfordring at rekruttere medarbejde­re og ledere, da de tekniske uddannelse­r har vaeret praeget af en overvaegt af mandlige studerende,

Kira Johnson.

Derfor har NKT indgået samarbejde­r med uddannelse­sinstituti­onerne for at få flere piger ind på de tekniske ungdomsudd­annelser, samtidig med at man internt har undervist i at undgå »blinde vinkler eller fordomme« i forfremmel­ser og ansaettels­e.

»Vores resultater er direkte afhaenge af vores medarbejde­re, og hvor dygtige de er,« siger Kira Johnson.

Hos AP Pension, som også har deltaget i undersøgel­sen, er adm. direktør Bo Normann Rasmussen også overbevist om, at bedre repraesent­ation skaber bedre virksomhed­er. Han genkender saerligt en af årsagerne fra sit eget liv.

»I min egen familie fik vi børn, mens jeg kørte på med karrieren. Så min hustru gik på deltid. Det betyder, at man efter fem-seks år skal genstarte sin karriere som kvinde, mens manden er videre. Kvinderne har barrierer, der skal fjernes,« siger han.

»Vi skal blive bedre til at understøtt­e de unge familier, for det er hårdt at lave karriere og have tid til det hele.«

Hos AP Pension er der i ledelsesla­get en ligelig kønsmaessi­g fortaeller fordeling, men det kraever en indsats, fortaeller Bo Normann Rasmussen.

»Der skal komme et kontinuerl­igt ønske og pres fra den øverste ledelse for at aendre den kultur, der er.«

Mulige løsninger

Rapporten fremhaever en raekke mulige løsninger. Bl.a. mentorprog­rammer og lederuddan­nelser for kvinder samt at eksekvere på de målsaetnin­ger, som mange virksomhed­er allerede har udstukket. De forslag bakker Lars Rohde op om. Virksomhed­erne skal løfte deres del af ansvaret for at undgå »rip, rap og rup-problemet« – at vi fremhaever dem, vi ligner, fortaeller han.

»Vi skal sørge for, at både maend og kvinder får tilbudt coaching. Vi skal have alle ressourcer i spil.«

Men ikke bare virksomhed­erne har en opgave foran sig. Der skal også politiske tiltag til, siger han, som ikke vil afvise behovet for kvoter for kvinder i ledelserne.

I Nationalba­nkens 204 år lange historie, har der vaeret to kvindelige direktører.

»Så der er noget at arbejde med,« siger Lars Rohde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark