Jyllands-Posten

Griseprodu­ktionen rasler ned, men priserne ligger bomstille

Produktion­en af grise styrtdykke­r i Tyskland og flere andre lande i Europa. Alligevel er priserne på svinekød lave, fordi forbruget viger, og eksportmar­kederne svigter.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Produktion­en af grise rasler ned i Europa, men alligevel ligger prisen på grise i Danmark bomstille på et niveau, der efterlader landmaende­ne med kaempe tab. Slagteriko­ncernen Danish Crown har netop meddelt, at betalingen for landmaende­nes leverancer af grise i naeste uge fastholdes på et uaendret niveau: 11,1 kr. pr. kilo.

Det er syvende uge i traek, at noteringen holdes uaendret. I løbet af de seneste tre måneder er noteringen kun haevet med 50 øre pr. kilo.

I resten af Europa betaler slagterier­ne en langt højere pris for landmaende­nes leverancer af grise, men i de fleste andre lande har svineprodu­centerne markant højere omkostning­er og lider derfor også tab og har gjort det laenge.

Konsekvens­en er, at produktion­en af grise rasler ned i Europa. I Tyskland blev der i årets første fire måneder slagtet 15,9 mio. grise, hvilket er 1,9 mio. faerre end samme periode 2021. Det aktuelle produktion­sfald ligger i forlaengel­se af en laengere årraekke med vigende produktion.

Fastlåse priser

Ifølge opgørelser fra Landbrug & Fødevarer, L&F, faldt den samlede produktion af grise i EU med 3,5 pct. i 1. kvartal. Det store fald i Tyskland

blev fulgt af en nedgang på 10,5 pct. i Polen, 7,4 pct. i Belgien og 5,7 pct. i Italien. Trods det store fald i produktion­en er de tyske lagre af frosset grisekød vokset til 211.000 tons mod 150.000 tons på samme tid for et år siden.

Situatione­n er altså, at produktion­en falder hastigt, og masser af kød parkeres på frost, men alligevel er priserne fastlåst på et niveau, der efterlader de danske svineprodu­center med tab i størrelses­ordenen 89 mio. kr. om ugen. Danish Crown oplyser i torsdagens markedsber­etning, at »der begynder at vaere tegn på bevaegelse­r på det europaeisk­e marked for fersk grisekød, men det underligge­nde forbrug er på nuvaerende tidspunkt fortsat på et lavt niveau«.

Eksporten skal i gang

Håbet er, at sommervejr­et stimulerer forbruget, men der er samtidig brug for at få gang i eksporten ud af Europa – til isaer Kina – for at lette presset på naermarked­erne.

Her er forbruget af svinekød vigende, når der korrigeres for saesonudsv­ing.

I Tyskland ventes forbruget tilmed at falde hastigt i år, fordi stigende priser tvinger forbrugern­e til at spare.

Hvis Kina ikke gør comeback som storimport­ør af svinekød fra EU, bliver det ifølge en analyse fra Agromarket­s nødvendigt at reducere den samlede produktion af svinekød i EU med 15-20 pct. for at genskabe balancen i markedet. De mest effektive produktion­slande – Danmark og Spanien – kan formentlig nøjes med en mindre reduktion.

I årets 1. kvartal faldt bestanden af grise i Danmark med 687.000 dyr svarende til et dyk på 5,2 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark