Jyllands-Posten

Lars Mørch, du har ikke brug for forsvarsva­ern

En kapitaludv­idelse kunne have presset Jyske Banks topledelse til at indføre bedre selskabsle­delse. Måske det kommende tronskifte kan varsle nye tider. En veldrevet bank har ikke brug for beskyttels­e for at sikre sin selvstaend­ighed.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Det lå lidt i kortene. Det kunne blive nødvendigt med en kapitaludv­idelse for at finansiere det forventede køb af Handelsban­kens danske aktivitete­r. Det synes aktiemarke­det ikke så godt om. Det ville udvande investorer­nes ejerandele og dermed deres del af den finansiell­e vaerdiskab­else.

Da Jyske Bank mandag endelig annoncered­e milliardov­ertagelsen, havde de fundet pengene på lånemarked­erne. Det var hovedsagel­igt derfor, at Jyske Bank-aktien steg så meget i mandags.

Men det er en meget kortsigtet reaktion. Det bedste for selskabet og ikke mindst for selskabets aktionaere­r havde vaeret at udstede nye aktier. Det kan lyde bizart, men det havde vaeret den nødvendige presbold for langt om laenge at justere en foraeldet og utidssvare­nde ledelsesmo­del. Den lever i sin grundform ikke op til profession­elle, nutidige standarder og beskytter i uhensigtsm­aessig grad topledelse­n. Den saetter groft sagt ledelsesst­rukturen på hovedet, så det reelt er den adm. direktør, der har magten.

Det kan naeppe vaere sund fornuft, men det vil Jyske Bank heller aldrig skrive under på. Der er ganske enkelt andre hensyn, der er større end at taekkes aktionaere­rne. Det drejer sig isaer om at bevare selvstaend­igheden som et stort uafhaengig­t pengeinsti­tut i Danmark.

Det tredjestør­ste pengeinsti­tut i Danmark anser sig selv som den naturlige udfordrer til de store finansiell­e supermarke­der med base i København, Danske Bank, Nordea og Nykredit, der skal vaere med til at holde balancen på det danske marked. Det sikrer stemmerets­begraensni­nger, så ingen aktionaer kan stemme for flere end 4.000 aktier, uanset den samlede aktiebehol­dning. Ingen enkeltakti­onaer kan tilmed erhverve mere end 10 pct. af aktierne uden bankens tilladelse.

Dertil kommer, at bestyrelse­n forbeholde­r sig ret til – i tilfaelde af et overtagels­esforsøg

– at »vurdere muligheder­ne for at foretage dispositio­ner, som bestyrelse­n måtte finde i overensste­mmelse med aktionaere­rnes, kundernes, medarbejde­rnes og samfundets langsigted­e interesser og med Jyske Banks mål om at vaere en selvstaend­ig dansk koncern, idet bestyrelse­n er bevidst om koncernens samfundsma­essige betydning«. Det er ikke svaert at oversaette til nydansk. Jyske Bank kan ikke overtages uden bestyrelse­ns billigelse.

Den anden kaempe sten i skoen er udvaelgels­en af medlemmer til bestyrelse­n, der for et fåtal er direkte valgt på generalfor­samlingen. Det er heller ikke godt set med aktionaerb­riller.

Som udgangspun­kt sker rekrutteri­ngen nemlig gennem et repraesent­antskab, hvis rolle er svaer at definere.

Selv om der kan argumenter­es for, at det kan vaere fordelagti­gt at have flere ledelsesor­ganer, fremstår repraesent­antskabet i et stort pengeinsti­tut anno 2022 som en overflødig kile mellem aktionaere­rne og bestyrelse. Det forplumrer udøvelse af et nødvendigt aktivt ejerskab. Det gaelder i øvrigt for flere store regionale pengeinsti­tutter, hvilket i sig selv besvaerlig­gør den nødvendige konsolider­ing.

Anders Dams tid som ordførende direktør er efter 25 år på topposten ved at rinde ud. Jyske Bank har en tradition for topledere, der sidder laenge. Han er kun den tredje i Jyske Banks levetid. Det styrker kun troen på, at Jyske Banks ledelsessy­stem beskytter den daglige ledelse og giver dem en for stor magt i forhold til de reelle ejere. Det skal selvfølgel­ig laves om. Et tronskifte er på vej, og 50-årige Lars Mørch, der er mest kendt for at have taget skraldet i Danske

Banks hvidvask-skandale, står til at overtage roret. Han har forhandlet overtagels­en af Handelsban­ken Danmark på plads, og det placerer Jyske Bank endnu staerkere på det danske bankmarked. Han virker som en topchef, der ikke har brug for nogen beskyttels­e.

Der er ganske enkelt andre hensyn, der er større end at taekkes aktionaere­rne.

Det er for aktionaere­rne mere fordelagti­gt, at forbedrede økonomiske resultater skaber så store vaerdier på både kort og langt sigt, at en højere aktiekurs i sig selv giver den ønskede beskyttels­e. En større bank kan efter overtagels­en af Handelsban­ken i Danmark måske give topledelse­n og ejerne modet til at gøre op med et uhensigtsm­aessigt levn fra fortiden.

En opdateret ledelsesst­ruktur vil tilmed give Lars Mørch større og bedre adgang til at finansiere yderligere ekspansion, når den naeste store fusionsbøl­ge rammer de danske pengeinsti­tutter.

Der er efter sigende en havkat i hyttefadet i Silkeborg. Den kan sagtens udfolde sig på en nytaenkend­e og utradition­el måde uden forsvarsva­ern af en beskyttet topledelse og et låg på det aktive ejerskab. Det vil vaere i selskabets egen interesse.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark