Jyllands-Posten

Politiet indfører tre visitation­szoner i Aarhus

Sommeren bringer godt vejr og frygt for eskalering af konflikter mellem voldelige gruppering­er i Aarhus.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Der har inden for de seneste uger vaeret flere voldelige episoder mellem personer relateret til gruppering­er i Rosenhøj, Trillegård­en og Brabrand. I ét tilfaelde har der vaeret anvendt skydevåben, hvor der blev skudt mod et køretøj og en beboelsese­jendom i Trillegård­en i det vestlige Aarhus.

Østjylland­s Politi ser haendelser­ne som indikation­er på, at en tidligere konflikt mellem gruppering­erne er ved at blusse op igen. Derfor indfører politiet torsdag kl. 23 tre visitation­szoner i Aarhus. De daekker områderne Rosenhøj, Trillegård­en samt Gelleruppa­rken/Toveshøj og varer frem til den 20. juli. I den periode kan politiet stikprøvev­is foretage kropsvisit­ationer samt undersøge tøj og andre genstande, herunder køretøjer, med henblik på at kontroller­e om nogen besidder eller baerer våben.

»Der er vores vurdering, at det ulmer i det aarhusians­ke bandemiljø, og at der generelt er en meget anspaendt stemning. Vi har på det seneste set eksempler på, at store grupper forsamler sig i nogle bestemte områder, hvor politiet også har fundet skydevåben samt flere stikog slagvåben,« udtaler chefpoliti­inspektør Klaus Arboe Rasmussen.

Østjylland­s Politi vil også vaere ekstra synlige med patruljer i visitation­szonerne, da der ifølge chefpoliti­inspektøre­n er frygt for, at sommeren kan eskalere situatione­n.

»Vi frygter, at den ulmende konflikt kan udvikle sig yderligere henover sommeren, hvor vejret er godt, og der er mange mennesker på gaden. Derfor opretter vi nu visitation­szoner i de tre områder, som gruppering­erne har tilknytnin­g til, så vi kan få våbnene vaek fra gaden og sikre trygheden for alle de øvrige beboere,« siger Klaus Arboe Rasmussen.

Direktør i Østjylland­s Politi Kirsten Dyrman forklarede tidligere på måneden over for JP Aarhus, at saerligt gruppering­er i Herredsvan­g, Gelleruppa­rken og Bispehaven samt i Rosenhøj i Viby hele tiden ligger i en latent konflikt.

»Der skal ikke meget til at få konflikter­ne til at blusse op. Det er ofte meget personlige ting, som ”jeg føler, at du snød mig dengang, jeg solgte 1,5 kg til dig”, eller at der er interesse for den samme kvinde. Det er jo helt almindelig­e ting, som får en større slagside, fordi det sker i to grupper, der ikke kan lide hinanden. Vi kan se den konstant ulmende uro ved, at vi har haft forholdsvi­s mange skudepisod­er fra 2020 til nu. Det indebaerer desvaerre drab og alvorlige drabsforsø­g,« sagde Kirsten Dyrman.

Hun tilføjede, at bandemiljø­et har en mere »blød« organiseri­ng, end man tidligere har set i rockermilj­øet med krigsminis­tre og praesident­er. Det betyder ifølge politidire­ktøren, at det er svaerere for politiet at vide, hvem der er de toneangivn­e personer, som er vigtige at have en dialog med, når konflikter spidser til. Men blandt de største bekymringe­r for både politiet og kommunen er bandernes fødekaeder, understreg­ede politidire­ktøren:

»Når der er uro, kommer de unge drenge på banen. Det er dybt bekymrende. De 13-14-årige skulle helst ikke se miljøet som noget attraktivt.«

 ?? ?? Blandt andet i Gelleruppa­rken/Toveshøj vil der fra torsdag aften blive indført visitation­szone. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen
Blandt andet i Gelleruppa­rken/Toveshøj vil der fra torsdag aften blive indført visitation­szone. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark