Jyllands-Posten

Byrådet saetter en mere grøn kurs på kommunens investerin­ger for 2,2 mia. kr.

Virksomhed­er, som har over 5 pct. af deres omsaetning fra fossile braendstof­fer, får fremover ikke glaede af Aarhus Kommunes pengetank.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

»Det er uhyre sjaeldent, at man får lov til at overhale Enhedslist­en venstre om,« konstatere­de Jacob Bundsgaard (S) fra sin borgmester­stol i Aarhus Byråd.

Men det skete ifølge borgmester­en ikke desto mindre onsdag eftermidda­g, da et flertal bakkede op om ni forslag til at skaerpe Aarhus Kommunes investerin­gspolitik i en mere baeredygti­g og grøn retning.

Bl.a. vil kommunen fremover ikke investere i virksomhed­er, som har over 5 pct. af deres omsaetning fra fossile braendstof­fer eller i forsynings­selskaber (el og varme), som i »vaesentlig grad baserer sig på fossile braendsler«, medmindre de er i gang med en grøn omstilling.

Grønne investerin­ger

Kommunen skal også mere aktivt praege de klimabelas­tende virksomhed­er, som kommunen investerer i, i en mere baeredygti­g retning. På den måde skal det sikres, at kommunen kun investerer i virksomhed­er, der forpligter sig på at leve op til Parisaftal­en. Og så skal kommunen bidrage til den grønne omstilling ved at investere i klimaselsk­aber for 50 mio kr. i 2022 stigende til 100 mio. kr. i 2023.

De ni punkter, som onsdag blev vedtaget, udspringer af et forslag fra Enhedslist­en, som oprindelig­t havde lagt op til tre tiltag.

Det var da også en glad Thure Hastrup, der kaldte det en »glaedens dag«.

»Den her beslutning udfolder på fin vis intensione­n i vores oprindelig­e forslag. Som Bünyamin Simsek (V) tidligere har udtrykt det, så har vores forslag skabt et demokratis­k flertal i byrådet, der bakker op om den udfoldelse,« sagde han.

Vigtigt signal

Jacob Bundsgaard kaldte justeringe­n af kommunens investerin­gsstrategi for et lille bidrag, men et vigtigt signal:

»Det er helt rigtigt og naturligt at få bragt vores investerin­gspolitik i overensste­mmelse med vores klimaambit­ioner. Det også rigtigt, at vi bruger vores investerin­gskraft til at påvirke markedet i retning af en grønnere verden.«

Aarhus Kommune har aftaler med fire kapitalfor­valtere, som forvalter ca. 2,2 mia. kr. for kommunen.

Et af de ni punkter for en grønnere investerin­gspolitik slår fast, at Borgmester­ens Afdeling skal sende aftalerne i udbud i foråret 2023.

Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti bakkede som de eneste partier ikke op.

»Vi gambler med aarhusiane­rnes penge. Vi skal investere kommunens penge, hvor de giver mest afkast. I takt med den grønne omstilling går det alligevel den vej,« sagde Jakob Søgaard Clausen.

Det er helt rigtigt og naturligt at få bragt vores investerin­gspolitik i overensste­mmelse med vores klimaambit­ioner. JACOB BUNDSGAARD (S)

 ?? ?? Aarhus Kommune har tidligere droppet investerin­ger i russiske virksomhed­er som følge af krigen i Ukraine.
Arkivfoto: Thomas Borberg
Aarhus Kommune har tidligere droppet investerin­ger i russiske virksomhed­er som følge af krigen i Ukraine. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark