Jyllands-Posten

Mens politikern­e på aeldreområ­det tager på studietur til Japan, vaelger deres kolleger at blive klogere i Aarhus

Det ville blive for dyrt både økonomisk og for klimaet at rejse til Canada, vurderede et flertal i Børne- og Ungeudvalg­et, som i stedet tager på studietur til Oslo.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

I uge 43 rejser politikere og embedsmaen­d fra Børn og Unge i Aarhus til Oslo på studietur. Et par uger senere skal deres kolleger fra aeldreområ­det til Osaka i Japan.

Begge områder er under økonomisk pres. Og for store omkostning­er, både økonomisk og klimamaess­igt, lå da også til grund for, at et flertal af politikern­e i Børne- og Ungeudvalg­et sagde nej til, at studieture­n skulle gå til Canada og i stedet valgte Oslo.

Udvalgsfor­mand Mahad Yussuf (R) forklarer, at udvalgsmed­lemmerne havde bedt forvaltnin­gen komme med bud på steder, der ville give mening at besøge inden for temaet mistrivsel blandt børn og unge. I første omgang faldt valget på Amsterdam, men det kunne rent praktisk ikke lade sig gøre, og så stod valget imellem Helsinki i Finland, Oslo i Norge og Toronto i Canada.

»Vi kiggede på det faglige udbytte og de forskellig­e destinatio­ner, og både Oslo og Canada ramte godt, men vi fravalgte Canada pga. to ting: Det ville vaere for omkostning­sfuldt, og så ville klimaaftry­kket ved at rejse så langt vaere for stort, sammenhold­t med at vi kunne få lige så stort et udbytte ved en kortere tur,« siger han.

Hvad taenker du om, at Sundhedsog AEldreudva­lget skal til Japan?

»Hvis der er en speciel grund til, at man tager afsted, og det kan komme borgerne til gavn ved, at man kommer hjem med noget saerligt, er det, uden at vide mere om turen, sikkert fint. Men jeg synes, man skal have undersøgt, om man kan få det samme ud af en tur i Europa. Det virker besynderli­gt, men det er selvfølgel­ig udvalget, som afgør det,« siger Mahad Yussuf.

»Vi står over for nogle voldsomme økonomiske udfordring­er i kommunen, så det skal godt nok kunne retfaerdig­gøres.«

Det er kutyme, at de kommunens politiske udvalg tager på to studieture i den fireårige periode, de er valgt for. Og mens politikern­e på aeldreområ­det skal ud på en ca. 14 timer lang flyvetur til Asien, holder de øvrige udvalg sig til Europa. To udvalg holder sig til Aarhus.

Bliver i Aarhus

Kulturudva­lget bliver i Aarhus, fordi udvalgsmed­lemmerne efter introturen i byen i marts gav udtryk for et ønske om at besøge flere steder, institutio­ner mv. i Aarhus. Teknisk Udvalg bliver også i Aarhus, men det skyldes mest noget logistisk. Udvalget havde oprindelig­t valgt en studietur til Amsterdam, forklarer Liv Gro Jensen (SF), der er naestforpe­rson for udvalget.

»Den destinatio­n var udvalgt ud fra, at der var nogle spaendende ting at se, og at der var mulighed for at kunne rejse med både fly og tog, hvis man ønskede det,« siger hun og forklarer, at hun f.eks. selv ville have taget toget, selv om det tager tid.

Men der var for mange, der ikke kunne vaere med på turen, og derfor blev turen aflyst. Onsdag aften blev udvalgsmed­lemmerne så enige om at holde fast i at mødes, men at holde studieture­n i Aarhus, hvor de kan dykke ned i nogle af de store nuvaerende og kommende projekter i byen.

Magistrate­n, bestående af borgmester­en, de fem rådmaend og tre magistrats­medlemmer i Aarhus, var i sidste uge i Bergen for bl.a. at høre om erfaringer­ne om rekrutteri­ng til aeldreområ­det, og Børne- og Ungeudvalg­et tager så også i sensommere­n afsted til vores nordiske nabo for at høre om Oslos arbejde med psykisk sårbarhed og mistrivsel blandt børn og unge.

Medlemmer på flere ture

Økonomiudv­alget rejser til Holland i november, ligesom Social- og Beskaeftig­elsesudval­get gør i 1. halvår af 2023.

Med til historien hører dog, at de fleste udvalgsmed­lemmerne sidder i flere forskellig­e udvalg og derfor også skal på flere studieture – Mahad Yussuf skal f.eks. også til Holland med Social- og Beskaeftig­elsesudval­get, mens udvalgsfor­kvinden, Eva Borchorst Mejnertz (S), som medlem af Børne- og Ungeudvalg­et også skal til Oslo.

Politikere med flyskraek

Det var Eva Borchorst Mejnertz (S), der oprindelig­t foreslog Canada, hvor hun selv har laest, og selv om hun er enig i, at udbyttet med turen over Atlanten ikke stod mål med omkostning­erne, så advarer hun imod den tendens, hun har set udvikle sig, hvor politikern­e bliver helt bange for at flyve.

»De er bange for, hvordan det kan blive opsat symbolsk. Og det tror jeg, man skal vaere på vagt over for, fordi man risikerer at gå glip af noget med stor betydning,« siger hun og fortaeller, at en studietur til London, hun var på i den seneste byrådsperi­ode, faktisk endte med at blive ret dyr.

»Det endte med, at vi skulle med flere fly for at komme til London, hvilket jeg syntes var ret problemati­sk,« siger hun for at understreg­e, at selv korte ture også kan blive ret omkostning­stunge.

På børne- og ungeområde­t er der aktuelt meget tale om skoleprogr­ammet Nest, som handler om at inkludere børn med autisme i et klassefael­leskab med børn fra almenområd­et, og som forsøgsvis er blevet afprøvet på et par folkeskole­r i Aarhus, men taenkes udbredt i en eller anden form.

Det bunder i en studietur til New York i 2014, forklarer Eva Borchorst Mejnertz.

»Min opfattelse er, at det vigtigste er, at vi får et udbytte, som kan stå mål med det, man kaster i det. Og man skal huske, at forvaltnin­gen tager afsted til steder, hvor man kan blive klogere. Jeg ved, at det kan saettes op, så det ser vildt ud, og man skal selvfølgel­ig forsøge at holde omkostning­erne nede, men f.eks. med Nest har man både vaeret i Canada og USA, og det mener jeg godt, man kan forsvare.«

Hun understreg­er, at hun ikke ved noget konkret om studieture­n til Japan, men påpeger, at der er en grund til at landet er valgt.

»Taenk, hvis man kunne rykke noget på nogle områder, som er vigtige for borgerne. Nogle gange kraever det, at man kommer ud i noget, man ikke har set før.«

Taenk, hvis man kunne rykke noget på nogle områder, som er vigtige for borgerne. Nogle gange kraever det, at man kommer ud i noget, man ikke har set før. EVA BORCHORST MEJNERTZ FORKVINDE, SOCIALOG BESKAEFTIG­ELSESUDVAL­GET (S)

 ?? ?? Mens de øvrige politiske udvalg i Aarhus Byråd har valgt at tage på studierejs­e i Europa eller henlaegge studierne til Aarhus, tager Sundheds- og Omsorgsudv­alget med en gruppe embedsmaen­d til den japanske storby Osaka for at hente viden om japansk aeldreplej­e. Foto: AP
Mens de øvrige politiske udvalg i Aarhus Byråd har valgt at tage på studierejs­e i Europa eller henlaegge studierne til Aarhus, tager Sundheds- og Omsorgsudv­alget med en gruppe embedsmaen­d til den japanske storby Osaka for at hente viden om japansk aeldreplej­e. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark