Jyllands-Posten

Rammstein leverede mareridt til

Med sit groteske sceneshow og graensesøg­ende sange smaekkede Rammstein nok engang den vestlige kulturs dunkleste sider lige i ansigtet på sit publikum.

- Jpaarhus@jp.dk

Det er efterhånde­n 24 år siden, at Rammstein første gang foldede sit graenseove­rskridende totalteate­r ud foran et dansk publikum.

Dengang var det stadig et fåtal, som kunne se meningen med galskaben, og en anmelder ved en af landets store aviser anbefalede efterfølge­nde bandet at droppe alle effekterne og koncentrer­e sig om musikken.

Sådan skulle det som bekendt ikke gå, og et kvart århundrede og et dusin danske koncerter senere har Rammstein opnået noget, man kan tillade sig at kalde folkelig popularite­t herhjemme. De 35.000 billetter til onsdag aftens stadionkon­cert havde vaeret udsolgt laenge, og de mange fremmødte fans fik da også, hvad de kom efter onsdag aften.

Till Lindemann og kompagni har bygget en karriere på at tage nogle af den vestlige kulturs mest frastødend­e skyggeside­r og smaekke dem lige i fjaeset på publikum med saerdeles håndfaste virkemidle­r. Det gør de også i Aarhus onsdag aften, hvor klassikere som ”Sehnsucht”, ”Du Hast”, ”Pussy” og ”Du Riechst So Gut” leveres, så det stadig naesten føles som et overgreb.

Velkendt ritual

Rammstein-ritualet er efterhånde­n velkendt, men det gør ikke så meget. For det virker, maskinen kører upåklageli­gt, og det er stadig underholde­nde at overvaere det groteske show med Till Lindemann som energisk og tilpas vanvittig indpisker.

En fyr, man har meget lidt lyst til at møde, når han for eksempel dukker op iført kokkehue, laederfork­laede og en mikrofon formet som en slagterkni­v for at fremføre ”Mein Teil”.

Rammstein leverer sit show tilsynelad­ende uden ironi eller befriende glimt i øjet. Her er ingen komisk forløsning, hvilket bevirker, at bandet faktisk har formået at bibeholde et element af noget genuint ubehagelig­t og urovaekken­de.

Det er meget få musikere – og endnu faerre folkekaere musikere – man kan sige det om.

Poetiske tekster

Laeg dertil, at Lindemanns tekster rent faktisk er poesi. Det blev vi mindet om onsdag aften med for eksempel ”Zeit” – fra bandets seneste album – som dybest set er et romantisk digt, som snildt kunne vaere skrevet for et par hundrede år siden.

Vi fik yderligere et par sange fra den nye plade, som udkom i april. Derudover traekkes der dog i stor stil på gruppens tidlige album – tilsynelad­ende til publikums store tilfredshe­d.

Inden koncerten havde en højttalers­temme på bandets vegne opfordret til, at man lod mobiltelef­onen blive i lommen og nød koncerten. Det viste sig dog at vaere for meget at forlange af publikum i aften, og hos rigtig mange vinder den ubaendige trang til at hjembringe rystede amatøropta­gelser fra koncerten over respekten for bandets høflige henstillin­g.

Rammstein – Ceres Park, 22. juni 2022

Forurolige­nde fest

Stadionkon­certer har i det hele taget aldrig vaeret det optimale forum for fortaettet naervaer og fordybelse. Og selv om publikum helt oppe foran scenen formentlig havde en fest, nåede stemningen aldrig ligefrem ekstatiske

ESPEN STRUNK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark