Jyllands-Posten

P-pladser fjernes til fordel for traeer og blomster

Der bliver ikke plads til så mange biler, men til gengaeld plads til flere traeer og blomsterku­mmer på centrale pladser i Aarhus

-

Hen over sommeren og frem til den 1. oktober omdannes Vesterbro Torv, Fredens Torv og Vor Frue Kirkeplads til nye byrum, hvor der gives plads til baenke, traeer og blomsterku­mmer i stedet for gadeparker­ing. Det oplyser Teknik og Miljø i en pressemedd­elelse.

Initiative­rne er en forsmag på det, rådmanden for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo, håber at kunne skabe mere af sammen med aarhusiane­rne, lyder det.

»Det er vigtigt, at vi skaber mere af det Aarhus, vi holder af. Både Vesterbro Torv og Fredens Torv har et stort, uforløst byrumspote­ntiale, og det er det, vi nu forsøger at få frem ved at omdanne gadeparker­ing til fordel for initiative­r, der kan skabe liv, oplevelser og smil på laeben,« siger rådmanden i meddelelse­n.

Han peger på, at der i takt med at indbyggert­allet i byen stiger bliver et øget behov for rekreative byrum og mere bynatur. I første omgang er det et forsøg, men hvis det bliver en succes, kan der blive tale om permanente løsninger, siger Steen Stavnsbo.

Når taet på alle parkerings­pladser på de to torve bliver nedlagt – dog ikke handicappa­rkeringspl­adserne – bliver der plads til traeer, baenke, mere udeserveri­ng og hygge, lyder det fra rådmanden.

Logistikke­n og praktikken for forvandlin­gen af de to pladser er endnu ikke helt på plads, men Teknik og Miljø er i dialog med lokale erhvervsdr­ivende og restaurati­oner om forskellig­e aktivitete­r på pladserne hen over sommeren.

Derudover er der rum for gode idéer, forklarer Steen Stavnsbo.

»Forvaltnin­gen kommer med nogle gode oplaeg til, hvad der kan ske på pladserne, men meget afhaenger af, hvad aarhusiane­rne drømmer om, og hvad der er realistisk at etablere og drive sammen med lokale kraefter,« siger Steen Stavnsbo.

Teknik og Miljø arbejder på en plan for borgerindd­ragelse, der vil komme til at foregå direkte på pladserne.

Vor Frue Kirkeplads – der i modsaetnin­g til de to andre pladser allerede inviterer til ophold og leg i form af baenke og en petanqueba­ne – får også nyt udtryk over sommeren. Her er allerede opsat plantekumm­er med krydderurt­er og sommerblom­ster, flere runde baenke og et bordtennis­bord.

Initiative­rne er blevet til i samarbejde mellem Teknik og Miljø, Vor Frue Kirke og Vestergade­foreningen.

Formand for Vestergade­foreningen John Hermansen glaeder sig på områdets vegne.

»Vi har gennem mange år haft og har stadig en god dialog med kommunen om udviklinge­n af Vestergade. En del af dialogen har handlet om den grønne kile ind i Aarhus, hvor Vor Frue Kirkeplads spiller en central rolle. Initiative­t med at skabe en mindre bypark er godt, og at pladsen bliver et møde- og aktivitets­sted, passer også godt ind i den vision, vi har for Vestergade. Det er dejligt, når vi kan udvikle gennem samskabels­e,« siger John Hermansen i pressemedd­elelsen.

 ?? ?? På Vor Frue Kirkeplads er allerede opsat plantekumm­er med krydderurt­er og sommerblom­ster, flere runde baenke og et bordtennis­bord. Pressefoto
På Vor Frue Kirkeplads er allerede opsat plantekumm­er med krydderurt­er og sommerblom­ster, flere runde baenke og et bordtennis­bord. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark