Jyllands-Posten

EU forsøger at deeskalere krisen ved Kaliningra­d

Det har aldrig vaeret meningen at blokere transport til den russiske enklave, så nu forsøger EU og Litauen at imødekomme Ruslands kritik.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

EU vil med nye retningsli­njer for, hvordan sanktioner­ne mod Rusland skal håndhaeves, forsøge at deeskalere konflikten omkring den russiske enklave Kaliningra­d.

Kaliningra­d ligger mellem Litauen og Polen, adskilt fra det øvrige Rusland, som efter krigen mod Ukraine er blevet ramt af en raekke EU-sanktioner. De omfatter blandt andet forbud mod transport af forskellig­e varegruppe­r som russisk stål, jern og cement.

Det gaelder også transitvar­er fra Rusland til Rusland – og dermed altså også de varer, der fragtes på jernbaneli­njen fra det russiske hovedland gennem Litauen ud til enklaven ved Østersøen.

Russisk protest og trussel

Sanktioner­ne indfases gradvist for forskellig­e varer, og i sidste uge trådte de første i kraft. Litauen gik derfor i gang med at standse tog for at kontroller­e for sanktioner­ede varer. Rusland har protestere­t over »blokaden« og truet med »praktisk« gengaeldel­se mod Litauen.

Litauen er medlem af Nato, hvorfor et militaert angreb på landet vil blive betragtet som et angreb på hele alliancen med risiko for militaer eskalering.

Derfor arbejder diplomater i EU intenst på at finde en løsning. Målet med sanktioner­ne har nemlig ikke vaeret at blokere for ”intern” russisk transport til Kaliningra­d.

En løsning kan vaere nye retningsli­njer for, hvor intensivt Litauen behøver at kontroller­e de varer, der passerer.

Det er dog juridisk vedtaget, at der skal vaere kontrol, så balancegan­gen skal holdes, hvis EU-landene vil undgå at skulle vedtage en opblødning af sanktioner­ne.

»Vi gennemgår retningsli­njerne for sanktioner­ne for at gøre det klart, at vi ikke vil blokere eller forhindre trafik mellem Rusland og Kaliningra­d, og samtidig er det et mål at undgå omgåelse af sanktioner­ne. Det skulle vaere muligt at sikre begge dele,« sagde udenrigsre­praesentan­t Josep Borell under EU-topmødet, hvor han talte om muligheden for at udføre kontrollen »begavet og klogt«, hvilket i sidste ende kan betyde mindre kontrol fra Litauens side.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark