Jyllands-Posten

Vi skal ikke leve med det, Mette Frederikse­n

Politiseri­ngen af embedsvaer­ket har taget overhånd, og den socialdemo­kratiske regerings udtalte ønske om at detailstyr­e alting har blandt andet resulteret i minkskanda­len, hvor ansvaret entydigt peger ét sted hen: inkompeten­t lederskab.

- MARIANNE LYNGHØJ folketings­kandidat for Venstre, Frederiksb­erg LINEA SØGAARD-LIDELL MEP, V MARIE BJERRE MF, V

For magthavere­n er det bedre at vaere frygtet end elsket. Kaerlighed­en er flygtig, frygten er konstant.

Citatet stammer fra den italienske filosof Machiavell­i, men leder på bekymrende vis tankerne hen mod årsagen til den største politiske skandale i dette årti – den ulovlige ordre om at aflive alle danske mink, den uvaerdige behandling af mennesker, der gennem generation­er har forfinet og foraedlet en avlsstamme, og den miljøkatas­trofe, der fulgte i kølvandet på en panik-lignende håndtering af millioner af døde dyr.

Da den socialdemo­kratiske regering kom til, var det med en klart formuleret målsaetnin­g om, at regeringen skulle udfordre embedsvaer­ket mere politisk. Allerede som statsminis­terkandida­t i 2016 varslede Mette Frederikse­n, at med hende for bordenden kunne embedsvaer­ket godt forberede sig på nye tider. Statsminis­terkandida­ten ville have mere politisk lydhørhed og innovation.

Efter perioder i både Beskaeftig­elsesminis­teriet og Justitsmin­isteriet var det statsminis­terkandida­tens oplevelse, at »embedsvaer­ket ville bevare det bestående«. Derfor skulle Statsminis­teriet styrkes, så regeringen kunne lave ny politik, uden at den med det samme ville blive mødt af modelbereg­ninger af arbejdsudb­ud og offentlige udgifter i Finansmini­steriet.

Vi må indrømme, at vi var en del i Venstre, der fulgte interesser­et med – og ja, vi kan heller ikke se os fri fra at have vaeret en kende misundelig­e på statsminis­terens ønske om at spille hårdere op mod embedsvaer­ket. Som politiker vil man altid have de bedste muligheder for at gennemføre sin politik. Og ville det dog ikke vaere skønt, hvis ikke politiske visioner skulle mødes med kritiske spørgsmål om lovhjemler, internatio­nale forpligtig­elser, arbejdsudb­ud og finansieri­ng?

I dag priser vi os lykkelige for det fagligt funderede og kritiske embedsvaer­k, og vi glaeder os over, at det ikke er en Venstre-ledet regering, der er faldet for fristelsen til at politisere, magtcentra­lisere og detailstyr­e Danmark.

Statsminis­terens ledelsesst­il er velkendt og har ført til artikler under overskrift­er som ”Mette Frederikse­n er endt i et hårdt opgør med embedsvaer­ket”, ”Ansatte blev beskyttet mod Mette Frederikse­ns raseri” og ”Krisemøde: Forpestet stemning praeger Mette Frederikse­ns ministeriu­m”. En graenseove­rskridende ledelsesst­il, som bygger på frygt og angst, skaber en organisati­on praeget af psykologis­k utryghed. Og stik imod ønsket om at skabe mere innovation har psykologis­k utryghed den konsekvens, at medarbejde­rne ikke tør taenke nyt eller sige ledelsen imod.

De sms’er (der ikke er slettet), der er kommet frem i behandling­en af minksagen, bekraefter billedet af en graenseove­rskridende ledelsesst­il praeget af ydmygelser og psykologis­k utryghed.

»Hvornår kommuniker­er I (laegger jer ned og ruller, som vi vendte ).«

»Nu må hun (statsminis­teren) skubbe ham (Mogens Jensen) tilbage, hvor han hører til.«

»Han (Kåre Mølbak) er en total fej kujon.«

De sms’er er sendt fra Statsminis­teriets departemen­tschef. Den højest placerede embedsmand i Danmark.

Uanset krisens omfang og panikken over egen forhastede beslutning er den sprogbrug uvaerdig for landets højeste embede, og statsminis­teren – som leder af Danmark – burde straks have grebet ind. Men det skete ikke. Heller ikke, da offentligh­eden måbende fik kendskab til den tone, Statsminis­teriet er repraesent­ant for. Tvaertimod.

På sms-pressemøde­t, hvor statsminis­teren efter massivt pres fra offentligh­eden endelig redegjorde for sagen og sms’erne, kunne man opleve en statsminis­ter, der med vanlig arrogance negligered­e en »barsk tone«, men »ja, der kan vaere røget en finke af panden og mere end det«, og så må vi ellers »leve med det«.

Statsminis­teren gjorde på forunderli­g vis på selvsamme pressemøde sagen om den uacceptabl­e tone i Statsminis­teriet til et spørgsmål om, hvorvidt man er for eller imod embedsvaer­ket. Og statsminis­terens højre hånd kalder det »trumpsk«, når Venstre ikke vil stemme med bind for øjnene, fordi Venstre i Hummelgaar­ds øjne sår tvivl om vigtige institutio­ners integritet. Begge sager er et bekymrende eksempel på noget af det, regeringen gør bedst: spin. Dreje samtalen hen mod noget helt andet end det, den handler om.

Den uacceptabl­e tone på Slotsholme­n handler ikke om embedsvaer­ket, men de politikere, der leder embedsvaer­ket.

Den uacceptabl­e tone på Slotsholme­n handler ikke om embedsvaer­ket, men de politikere, der leder embedsvaer­ket. Embedsvaer­ket er garanten for det faglige grundlag, som vores politiske beslutning­er skal traeffes på. Det er hele grundlaget for ledelsen af Danmark. Derfor mener vi ikke, at det er for meget forlangt, at Slotsholme­n skal vaere et fyrtårn for god ledelse.

At Venstre ikke vil stemme med bind for øjnene, handler ikke om mistillid til myndighede­r og institutio­ner, men om respekt for grundloven. Det ved regeringen udmaerket, alligevel prøver den at få samtalen til at handle om noget helt andet. Og når vi i dag saetter lup på konsekvens­erne af politiseri­ng og detailregu­lering af embedsvaer­ket og argumenter­er for, at det netop er politiseri­ng, detailstyr­ing og psykologis­k utryghed, der er årsagen til minkskanda­len, kan vi nok samtidig saette klokken efter, at dette også vil blive kaldt ”trumpsk”. Og det må vi jo så leve med, for beskyldnin­ger om at vaere ”trumpsk” skal ikke holde os fra at fremføre en substantie­l kritik af konsekvens­erne af politiseri­ng og detailregu­lering.

Det vil vaere et svigt af både det fagligt funderede embedsvaer­k og vores demokrati, hvis ikke vi laerer af det.

Vi vil ikke leve med det. Havde denne form for sprogbrug fundet sted i en privat virksomhed, var direktøren blevet fyret med det samme. Skal vi acceptere, at der er andre regler for graenseove­rskridende demokratis­k valgte ledere? Selvfølgel­ig ikke. Og slet ikke, når de demokratis­k valgte ledere leder Danmark, og konsekvens­en er potentielt grundlovsb­rud, ødelagte mennesker og en miljøkatas­trofe.

Hvordan kan en beslutning om at nedlaegge et helt erhverv blive taget, uden at der er ét menneske i eller omkring regeringen, der har taget ordet og har sagt, at regeringen naturligvi­s ikke kan tage så vigtig en beslutning, når papirerne til koordinati­onsudvalgs­mødet er kommet syv minutter inden mødestart? Hvorfor er der ikke ét menneske, der har foreslået, at alle lige går hver til sit i et lokale og bruger halvanden time på at laese papirerne?

Pilen peger ét sted hen: på en inkompeten­t ledelse og en organisati­on praeget af psykologis­k utryghed.

Politisk ledelse handler ikke om at detailstyr­e et land. Politisk ledelse handler om at opfange og definere de udfordring­er og muligheder, der kalder på politisk handling. En politisk leder skal saette en dagsorden og bidrage til at udvikle robuste politiske løsninger på de udfordring­er og muligheder, man ser fra politisk hold. Til det er der behov for en kritisk dialog, åbenhed og ikke mindst dyb faglighed. Socialdemo­kratiet vil styre Danmark. I Venstre vil vi lede Danmark.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark