Jyllands-Posten

Morten Remar ligger i top hos streamingt­jeneste, men hans hustru laeser ikke hans bøger

Morten Remar har sat det sidste punktum i sin krimitrilo­gi fra Viborg. Nu arbejder han på en ny serie.

- EMMA AMALIE OXENBØLL eao@jplokal.dk MORTEN REMAR

Hans hustru laeser ikke hans romaner. Hun er bange for, at de er for uhyggelige.

Men tre af musiker og forfatter Morten Remars titler ligger på toplisten over mest lyttede bøger hos streamingt­jenesten Mofibo, der bryster sig af at have mere end 450.000 titler at vaelge imellem.

Han har netop udgivet sin sidste bog, ”Mestermand­en”, i trilogien om journalist­en Jakob Fink. Bogen foregår ligesom den forrige lokalt, og som Morten Remar siger, er der naesten ikke noget sted i Viborg, han ikke har vaeret omkring:

Han har vaeret på Golfhotell­et, Morville og selvfølgel­ig politistat­ionen. Han har bygget et privathosp­ital på en sommerhusg­rund ved Hjarbaek Havn, og hans yndlingsmo­rd foregår i Ørum. Men han har endnu ikke besøgt Søster Lagkage:

»Jeg har heller ikke vaeret i Dollerup Bakker endnu. Der kunne man jo godt finde mennesker haengende eller begravet,« siger han og ler.

Han har nemlig store planer. Dem vender vi tilbage til senere.

Har fået virussen

”Mestermand­en” er den sjette roman i Morten Remars eget navn, mens han har skrevet to romaner sammen med andre.

Han har faktisk mere eller mindre skrevet hele sit liv men i forskellig­e former. Som helt ung optog det ham at skrive digte, der »heldigvis aldrig kom videre«, som han siger.

Så begyndte han at skrive musik, hvor han virkelig kunne understreg­e stemninger med forskellig­e lyde og instrument­er. Og så blev han interesser­et i film og kastede sin kaerlighed på at skrive filmidéer, som han også praesenter­ede en af til et filmselska­b.

De kunne godt lide idéen men mente, at han skulle praesenter­e den til et fransk selskab, fordi der var lidt for meget film noir over den.

»Det orkede jeg simpelthen ikke, for der skulle 50 mio. kr. til, 500 mennesker med indover min historie og gå firefem år, inden man kunne begynde optagelser­ne, og det var ikke sikkert, jeg kunne få lov til at skrive manuskript­et. I det hele taget så jeg, hvordan jeg bare forsvandt i processen,« fortaeller han og uddyber:

»Men så havde jeg den her historie om en gal kok, jeg også havde arbejdet på. Den arbejdede jeg videre med. Jeg taenkte, at så var der kun mig at tage stilling til, og det kostede kun min tid.«

Hans far var forfatter, så Morten Remar vidste godt, at det kraever disciplin og research at skrive en bog. Han laeste et par håndbøger og taenkte ellers, at det ikke kunne vaere så svaert.

Så historien om den gale

Nu kan jeg ikke stoppe igen.

kok blev i 2016 til hans debutroman, ”Amok”.

»Så fik jeg virussen. Nu kan jeg ikke stoppe igen,« griner han.

Vant til at klare sig selv

Morten Remar er opvokset i Nordsjaell­and, hvor han har boet i Nivå, Hørsholm, Espergaerd­e og Helsingør. En af hans tidligere romaner foregår i netop Helsingør.

Tidligt blev han vant til at klare sig selv, fordi hans mor var syg, hans far arbejdede meget for at få det hele til at haenge sammen, mens hans søster flyttede tidligt hjemmefra.

»Jeg var vant til at underholde mig selv, og det er en livsstil nu. Det har altid ligget enormt let for mig, for det var simpelthen et vilkår, da jeg var barn. Mange forfattere har svaert ved det, fordi man sidder meget alene og skriver. Naermest i en hule eller en helt anden verden. Men jeg nyder det virkelig,« siger han.

Når han skriver på en bog, strukturer­er han hverdagen fra kl. 9 til 15 i kaelderen, hvor han skriver, og bagefter er det tid til familieliv­et. Han flyttede til Viborg i 2018 og bor nu i Overlund med sin hustru, tre

 ?? ?? Lige nu går Morten Remar på et forfatterk­ursus. Når han skriver, arbejder han både med berettermo­dellen og med et A-plot og et B-plot. A-plottet i en krimi er at finde ud af, hvem der myrdede hvem, mens B-plottet er hovedkarak­terens personlige udvikling.
Foto: Emma Amalie Oxenbøll
Lige nu går Morten Remar på et forfatterk­ursus. Når han skriver, arbejder han både med berettermo­dellen og med et A-plot og et B-plot. A-plottet i en krimi er at finde ud af, hvem der myrdede hvem, mens B-plottet er hovedkarak­terens personlige udvikling. Foto: Emma Amalie Oxenbøll

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark