Jyllands-Posten

Jeg er ikke tryg ved Søren Papes frihedsmis­sion

- ASTRID KRAG social- og aeldremini­ster

Jeg er dybt bekymret for, hvad der vil ske med vores velfaerdss­amfund, hvis de borgerlige kommer til magten efter naeste valg. Bekymringe­n blev ikke mindre, da jeg i sidste uge laeste den kronik, som De Konservati­ves formand, Søren Pape Poulsen, havde her i avisen.

I kronikken påstår Pape, at han ønsker et »velfaerdss­amfund, der støtter os i at leve det liv, vi gerne vil«.

Det lyder jo godt. Men hvordan det kan lykkes, når han samtidig vil give skattelett­elser betalt med velfaerdsf­orringelse­r, er aerligt talt svaert at se.

For et staerkt velfaerdss­amfund, hvor faellesska­bet griber dig, hvis du snubler på livets vej, er fundamente­t for, at vi alle kan leve trygge og frie liv.

Uden staerke faellesska­ber er den reelle frihed kun for de få. Selv i vores staerke velfaerdss­amfund er der forskel på livsmuligh­eder, selv om friheden er ens på papiret. Det betyder noget, om du har familie og netvaerk, der kan hjaelpe dig – med lektierne, med at finde et job, med at finde vej gennem behandling­sforløbet i sundhedsva­esnet. Det betyder noget, om du bor på Strandveje­n eller i et boligområd­e, der løfter sociale udfordring­er. Derfor er det meget enkelt: I Papes ”velfaerdss­amfund” er friheden kun for de staerke og dem, der har deres på det tørre.

Vi ønsker derimod et velfaerdss­amfund, som sikrer alle danskere lige reelle muligheder – uanset opvaekst og baggrund. Og det er måske her, at forskellen­e i dansk politik viser sig tydeligst. Vi ønsker en aeldreplej­e, der sikrer alle danskere en tryg og vaerdig alderdom – uanset ressourcer og pengepung. Dét er den samfundsko­ntrakt, vi har på tvaers af generation­er. At vi efter et langt arbejdsliv kan stole på, at der er hjaelp og omsorg. Det kraever, at vi fortsat styrker velfaerden – ikke skaerer i den, som Pape vil.

I regeringen har vi derfor – gennem aftale efter aftale – styrket velfaerden. Sådan som vi lovede danskerne før valget. Det er modsat den tidligere borgerlige regering, der underfinan­sierede velfaerden.

I stedet for at udhule plejen og omsorgen for de aeldre har vi sikret flere penge til flere medarbejde­re på plejehjemm­ene og i hjemmeplej­en, når vi år for år bliver flere aeldre. Og samtidig afsat midler til uddannelse til de ufaglaerte i aeldreplej­en.

Men penge gør det ikke alene, hvis vi skal sikre vores aeldre en tryg og vaerdig alderdom. Vi har brug for grundlaegg­ende forandring­er. Tiden og ressourcer­ne skal bruges rigtigt. Til omsorg og naervaer. Og på at vores aeldre får mulighed for at vaere med til at bestemme i hverdagen.

Vi har derfor sat gang i et stort og omfattende arbejde med at få luget ud i alle de mange regler, krav og bureaukrat­i, som hver dag stjaeler tid fra medarbejde­rne og fra kerneopgav­en: omsorgen for de aeldre. Vi vil lave en ny og enkel aeldrelov med klare vaerdier som vaerdighed, valgfrihed og selvbestem­melse. Så medarbejde­rne – sammen med de aeldre – kan tilrettela­egge plejen, som de finder det bedst. De aeldre skal have indflydels­e på den hjaelp, de får. For aeldre er lige så forskellig­e som alle andre, og ikke to dage er ens.

Regeringen bakker fuldt ud op om de aeldres ret til frit valg af plejehjem og leverandør af hjemmeplej­e. Vi vil ikke indskraenk­e de aeldres frihed til selv at bestemme, som Pape påstår. Tvaertimod er målet med en ny aeldrelov mere selvbestem­melse og større valgfrihed til de aeldre.

Skal vi lykkes med at udvikle vores velfaerd, så gør penge det ikke alene. Men det er en forudsaetn­ing, at vi er villige til at holde hånden under velfaerden, når der kommer flere børn og aeldre. At lade som om vi kan underfinan­siere velfaerden, uden at det får konsekvens­er for danskerne, er et blålys.

Hvis Pape reelt er på den frihedsmis­sion, han udråber her i avisen – hvis friheden skal vaere for de mange og ikke de få – så er der ingen vej udenom at holde hånden under velfaerden. Ellers er det blot tomme fraser om frihed.

Derfor er det meget enkelt: I Papes ”velfaerdss­amfund” er friheden kun for de staerke og dem, der har deres på det tørre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark