Jyllands-Posten

Rockvetera­nen med det muntre navn

Frede Norbrink bragede igennem på den danske musikscene i 1980’erne som forsanger og sangskrive­r for bandet Frede Fup.

-

Han er født Freddy

Norbrink, men fik i 1972 aendret fornavnet til Frede, mens han boede i en kort periode på Christiani­a.

Mange kender ham bedst som Frede Fup fra hans tid som forsanger og sangskrive­r i rockbandet af samme navn, men navnet Frede Fup var dog slet ikke hans egen idé; aeren skal tilskrives hans ven og musiker Ole

Frø, der fandt på navnet.

»Han var traet af, at han var den eneste med et latterligt øgenavn. Så han fandt på navnet Frede Fup,« siger Frede Norbrink.

»I min verden er der for meget Anders And, Freddy Fraek og de der sjove ordspil over det. Det er lige muntert nok,« siger han og griner.

Han medgiver dog, at navnet viste sig at vaere et godt brand, fordi det er nemt at forholde sig til de to ord, mener han.

Rockbandet Frede Fup bragede igennem i 1980’erne, hvor musikgrupp­en sang sig ind i hjerterne på mange danskere med numre som ”Kaj og Stjernerne” og ”Sprut”.

Men før Frede Fup blev til, og mikrofonen blev hans levebrød, lå karriereve­jen et helt andet sted.

Musik i hjertet

Frede Norbrink blev i midten af 1960’erne uddannet som sølvgravør. Han har altid sat stor pris på arbejdet med haenderne, men det er musikken, der for alvor får hans hjerte til at galopere.

I forbindels­e med sin fødselsdag har han inviteret til Frede Fup-koncert i Kulturhuse­t på Islands Brygge, hvor 350 gaester kommer forbi for at fejre ham og udgivelsen af bandets nyeste album, der udgives samme dag.

Til daglig bor musikeren i Ballonpark­en på Islands Brygge i København. Der har han boet siden 1974 i et hus, som han selv har bygget ud og op, som han siger det.

Ballonpark­en er et tidligere militaerom­råde, men er i dag et boligområd­e ejet af beboerne i kvarteret.

Frede Norbrink, der har rejst jorden rundt tre gange, kalder det en af Københavns perler. Han er generelt stolt af Amager, som han har boet på det meste af sit liv.

 ?? ?? Sanger og sangskrive­r Frede Fup, 75 år, hedder egentlig Norbrink til efternavn. Her ses den gamle rockmusike­r foran sit hus i Ballonpark­en på Islands Brygge. Arkivfoto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Sanger og sangskrive­r Frede Fup, 75 år, hedder egentlig Norbrink til efternavn. Her ses den gamle rockmusike­r foran sit hus i Ballonpark­en på Islands Brygge. Arkivfoto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark