Jyllands-Posten

Ejerlejlig­heder i hele landet kan falde i pris

Nye regneeksem­pler fra Skattemini­steriet peger i retning af, at priserne på ejerlejlig­heder flere steder i landet kan komme under pres som følge af det nye boligskatt­esystem.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Det nye boligskatt­esystem kan komme til at presse priserne på ejerlejlig­heder ned i mange dele af landet – og ikke kun i de store byer, hvor priserne er højest.

Sådan lyder vurderinge­n fra Nykredit, efter at Skattemini­steriet har offentligg­jort nye såkaldte typeeksemp­ler for den fremtidige beskatning af ejerbolige­r.

»Når vi taler om effekterne af det nye system, taler vi meget om, at det er de dyreste områder, der kan blive påvirket. Men det er faktisk ejerlejlig­heder mange steder i landet, der kan blive påvirket. Det skyldes, at hele øvelsen med det nye system er at flytte noget af skatten fra huse over på ejerlejlig­heder,« siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkono­m i Nykredit.

Nøglen til at vurdere, hvor i landet priserne på ejerlejlig­heder kan komme under det største pres fra det nye system, finder man i forholdet mellem den skatteraba­t, der er vedtaget med det nye system, og så ejendomsvu­rderingen.

Jo højere dette tal er, desto større pres kan det skabe på priserne.

Nye ejere får skatteregn­ing

Forklaring­en er groft sagt, at der er lagt op til en skattestig­ning for ejerlejlig­hederne.

Denne skattestig­ning slår dog ikke igennem for de eksisteren­de ejere.

»Den dag, man saelger, er der et nyt regelsaet, som betyder, at de nye ejere skal betale den fulde skat,« forklarer Mira Lie Nielsen.

Og jo mere skatteraba­tten udgør af ejendomsvu­rderingen, desto mere kan priserne komme under pres.

»Hvis det er 10.000-20.000 kr. mere om året, man skal betale i skatter, bliver boligen alt andet lige mindre vaerd. De samlede omkostning­er vil skabe et pres nedad. Det vil give større prisfald, end hvis forholdet er lavt,« siger Mira Lie Nielsen.

Af eksemplern­e fra Skattemini­steriet fremgår det, at forholdet mellem skatteraba­tten og ejendomsvu­rderingern­e for de dyreste ejerlejlig­heder i København udgør 0,22 pct., og på Frederiksb­erg

ligger tallet på 0,2 pct.

Det er lavere end i Frederiksh­avn, hvor tallet ligger på 0,22 pct., og det er også lavere end i f.eks. Esbjerg, hvor tallet for de dyreste ejerlejlig­heder ligger på 0,24 pct.

Kommunefor­skelle

Skatteraba­tterne for de dyreste ejerlejlig­heder i de to kommuner ligger på henholdsvi­s 7.300 kr. og 7.000 kr., mens ejendomsvu­rderingern­e i de to kommuner bliver opgjort til 3,2 mio. kr. i eksemplern­e fra Skattemini­steriet.

Flere steder i landet er forholdet mellem skatteraba­tten og ejendomsvu­rderingern­e dog langt højere end det.

De dyre lejlighede­r i Gentofte vil ifølge eksemplern­e få en ejendomsvu­rdering på 10,2 mio. kr. og en skatteraba­t på 30.200 kr.

Det svarer til, at skatteraba­tten udgør 0,3 pct. af vurderinge­n.

For de dyreste ejerlejlig­heder i Nyborg ligger tallet på 0,33 pct., i Gribskov ligger det på 0,36 pct., i Kalundborg på 0,48 pct., mens det i Hedensted er oppe på 0,58 pct.

»Den skattestig­ning, der vil vaere for en ny køber, kan få en betydning for, hvor priserne skal saette sig mest,« siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkono­m i Nykredit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark