Jyllands-Posten

Der skal vaere tilsyn med omstridt del af grøn aftale, men ingen ved hvordan

Hvis der ikke leves op til reduktions­målene, ryger grundlaget for skatteraba­tten. Genbesøg skal sikre vejen dertil, men dem er der uenighed om.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Skatteraba­tten til nogle af de mest forurenend­e virksomhed­er i landet blev fredag til virkelighe­d, da aftalen om CO2-afgifter til industrien blev praesenter­et i en aftale mellem regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre og De Konservati­ve.

Aftalen skal genbesøges i 2023, mens afgiftsniv­eauet for de mest forurenend­e virksomhed­er skal genbesøges i 2026, hvor der skal ske en vurdering af afgiftsniv­eauet, og i 2028, hvor der »tages initiativ til justeringe­r af aftalen,« såfremt virksomhed­ernes CO2-reduktion bliver mindre end forventet.

Det sker, som der står i aftalen, fordi »der er stor usikkerhed« forbundet med at give et skøn over udledninge­rne frem mod 2030.

Ved praesentat­ionen af aftalen fredag gjorde finansmini­ster Nicolai Wammen det klart, at skatteraba­tten kan ryge for virksomhed­erne, hvis reduktione­rne ved de planlagte genbesøg ikke vurderes at vaere tilstraekk­elige.

»Hvis der ikke bliver leveret på forudsaetn­ingen for en 70 pct.-målsaetnin­g, skrider forudsaetn­ingen også for den afgift,« sagde han.

I aftalen står der, at genbesøgen­e skal se på, i hvilket omfang virksomhed­ernes investerin­ger står mål med afgiftsniv­eauet.

Virksomhed­ernes investerin­ger til den grønne omstilling skal hjaelpes på vej af en grøn investerin­gsfond på over 50 mia. kr., som er en del af aftalen. Men hvor meget der rent faktisk skal reduceres frem mod 2026, eller hvordan tilsynet skal foregå, fremgår ikke af aftalen.

Reduktion ikke defineret

Den omstridte skatteraba­t betyder, at virksomhed­er defineret som mineralogi­ske virksomhed­er, som blandt andet indbefatte­r Aalborg Portland, kan se frem til en dansk CO2-afgift på 125 kr. pr. udledt ton CO2 udover den europaeisk­e kvotepris på 750 kr. pr. ton.

Virksomhed­er, der ikke er defineret som mineralogi­ske, men som er en del af EU-kvotesyste­met, skal betale en dansk CO2-afgift på 375 kr. pr. ton.

Skatteraba­tten har vaeret staerkt kritiseret fra en raekke eksperter for at mindske incitament­et til at omstille de mest forurenend­e virksomhed­er, mens argumentet for skatteraba­tten har vaeret at undgå, at virksomhed­erne blev så hårdt ramt af afgiften, at det ville føre til udflytning­er af arbejdspla­dser.

Sofie Carsten Nielsen, politisk leder for Radikale Venstre, understreg­ede efter praesentat­ionen, at hun var glad for, at aftalen genbesøges løbende frem mod 2030.

Men praecist hvor meget der skal vaere reduceret i virksomhed­erne i 2026, står endnu ikke klart, fortalte hun.

»Det kan man ikke laese i aftalen nu, for det foregår i dialog med virksomhed­erne.«

Hvis én mineralogi­sk virksomhed reducerer sin CO2udledni­ng, mens en anden ikke gør, skal vi så i 2026 have en differenti­eret afgift fra virksomhed til virksomhed?

»Det ser jeg ikke for mig. Mit umiddelbar­e bud er, at det stadig vil vaere en ensartet afgift.«

Hvis man kan se, at Aalborg Portland alligevel ikke når sit mål, hvorfor skulle andre mineralogi­ske virksomhed­er så gøre mere for omstilling­en? Giver det ikke mulighed for, at enkelte virksomhed­er vil kunne køre på frihjul?

»Af samme grund har vi genbesøg i 2023.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark