Jyllands-Posten

Finansmark­ederne venter nu bare på, at tilbagegan­gen i USA kommer

Der breder sig hastigt en forventnin­g om, at USA kommer i en recession om ca. 12 måneder.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

På flere måder kan man maerke, at sommertide­n naermer sig. En klassisk indikator er, at kultursekt­ionen hos mange medier har fokus på bøger og serier, som man kan underholde sig med ved poolen, eller hvor sommerferi­en nu afholdes.

Jeg skal nok undlade at komme med en top-10 over digre makroøkono­miske rapporter, som kunne vaere spaendende laesning. I stedet vil jeg berette om, hvilket tema jeg kommer til at dykke ned i, når der i de kommende uger er lejlighed til det.

Den kommende amerikansk­e recession er på alle måder enten en finansgyse­r eller utrolig spaendende, lidt afhaengig af med hvilke solbriller man betragter udfordring­en. Historien er også usaedvanli­g, da den handler om en økonomisk recession, som måske indtraeder om ca. et år. Mange økonomiske tilbagesla­g eller recessione­r kommer typisk uventet hurtigt, ellers ville de fleste regeringer naturligvi­s forsøge at undgå den økonomiske krise med forskellig­e økonomiske tiltag.

I dette tilfaelde er finansmark­edet allerede ved at reagere på den kommende økonomiske nedgang om måske 12 måneder, så jeg vurderer det således, at flertallet i finansmark­ederne nu bare venter på, at tilbagegan­gen i USA kommer.

I en sommerfikt­ion opfinder forfattere­n sikkert en magisk figur, der tryller den kommende økonomiske nedgang vaek. Men desvaerre må investorer­ne acceptere at vaere en del af realiteter­ne, og en meget vaesentlig figur har sat sig selv i scene – nemlig verdens største og maegtigste centralban­k, USA’s Federal Reserve Bank (Fed).

Jeg synes ingenlunde, at det er underholde­nde at arbejde i et finansmark­ed med negative afkast, men det er realiteten lige nu. Trods denne situation er min holdning, at endelig trådte en centralban­k i karakter ved at saette pengepolit­isk stabilitet højere end økonomisk vaekst.

Når en formue er skabt, er pengepolit­isk stabilitet utrolig vigtig for formuens videre beståen. Men også for mennesker, der ikke sparer op endnu, er prisstabil­itet en vaesentlig faktor. Har man ikke tiltro til pengenes fremtidige købekraft, har man heller ikke en tilskyndel­se til at spare op.

Det store spring i inflatione­n fik Fed op af stolen for at sikre den pengepolit­iske stabilitet, derfor de aggressive renteforhø­jelser. Målsaetnin­gen er ganske enkelt at køle økonomien ned til stilstand, forstået således at økonomien ikke vaekster mere.

Den første bank, der lugtede recessione­n, var

Deutsche Banks analyseafd­eling, og den har endda allerede nået at gøre sin prognose mere negativ. Men onsdag den 22. juni var Fed’s øverste chef, Jerome Powell, i Senatet i Washington, hvor han skulle berette om de økonomiske udsigter.

Han kunne kun sige, at en recession absolut er en mulighed, og han satte hovedet på det pengepolit­iske søm. Han sagde ligeud, at det er vigtigere at få taemmet inflatione­n end at fastholde det staerke arbejdsmar­ked – det er kort og godt at bremse økonomien, indtil efterspørg­slen falder.

Men USA’s økonomi er ganske robust, så det tager tid at nedkøle verdens største økonomi, der samtidig er kommet højt op i gear. Derfor opstår denne langstrakt­e og usaedvanli­ge finansgyse­r med udsigt til recession i 2023.

Den nemmeste magi til at styre uden om recessione­n er som tidligere naevnt naturligvi­s politiske tiltag. Allerede nu kunne den amerikansk­e praesident, Joe Biden, foreslå nogle vaeksttilt­ag med virkning i 2. kvartal naeste år. Det bliver svaert, for hans politiske modstander­e vil selvfølgel­ig blokere alle forslag for at få ham til at se så dårlig ud som muligt. Man ser allerede nu, at forsøget på at få saenket benzinpris­erne naeppe giver meget gevinst.

Som de to grafikker viser, har den høje inflation allerede ramt forbrugern­e. Desuden er jeg ikke i tvivl om, at den tiltagende diskussion om en kommende recession har en selvforsta­erkende effekt. Specielt forbrugert­illiden er faldet meget hurtigere end forventet, og i juni var nogle af de detaljered­e indeks i rundspørge­n på det laveste nogensinde – og altså under niveauet i 1980, hvor den økonomiske verden ikke så for godt ud.

Aktiemarke­det er delvist også faldet grundet de svage vaekstudsi­gter for naeste år. Sommerens spørgsmål bliver da også, om den udvikling skal fortsaette, så vi alle skal gennem en kold økonomisk periode på to år, og så bliver alt godt igen.

Intuitivt vil nogle måske mene, at det giver for lidt mening, eller at det ligefrem er så unaturligt, at der netop kommer en magisk person eller noget magi, der løfter stemningen igen. Jerome Powell pegede i sin tale mere i den anden retning, nemlig på risikoen for en eskalation af krigen i Ukraine og endnu flere lockdowns i Kina.

Begge udviklinge­r er mulige, men i min sommerlaes­ning af finansgyse­ren vil jeg lede efter andre retninger. Enten stopper den økonomiske vaekst op meget tidligere end om et år, hvilket absolut er en mulighed. Alternativ­t vil jeg også bruge tid på, om den økonomiske modvind rammer smallere, f.eks. saerligt middelklas­sen og kun en raekke erhvervsse­ktorer. Det sidste anser jeg også som en mulighed, og bliver det konklusion­en, skal allokering­en til aktier øges igen.

Lundgreen's Capital rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ?? ?? Fed’s øverste chef, Jerome Powell, var forleden i Senatet i Washington, hvor han skulle berette om de økonomiske udsigter. Her sagde han, at det er vigtigere at få taemmet inflatione­n end at fastholde det staerke arbejdsmar­ked. Foto: Mary F. Calvert/Reuters
Fed’s øverste chef, Jerome Powell, var forleden i Senatet i Washington, hvor han skulle berette om de økonomiske udsigter. Her sagde han, at det er vigtigere at få taemmet inflatione­n end at fastholde det staerke arbejdsmar­ked. Foto: Mary F. Calvert/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark