Jyllands-Posten

Direktøren bag milliardsa­lg af ”Subway Surfers”: Det er den perfekte deal

Efter år med svaermerie­r blev det kinesiskej­ede Miniclip, der med et milliardbe­løb vandt kampen om danske Sybo Games. Med en svaervaegt­er i branchen bag sig holder spiludvikl­eren fast i strategien og har nye spil på vej, lyder det fra direktøren.

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

Bejlerne har svaermet om danske Sybo Games.

Ugentligt i løbet af de seneste otte år har telefonen ringet på det lille direktørko­ntor på fjerde sal i Jorcks Passage i det indre København.

I den anden ende var interesser­ede virksomhed­er, der havde udset sig det danske spilstudie som det perfekte opkøbsmål.

Men svaret har hver gang vaeret nej.

»Vi har skullet sige nej til en håndfuld henvendels­er om måneden. Det er ud fra en følelse af, at vi ikke var klar. Vores strategi var ikke nok på plads, og vi var ikke interesser­et i at slippe ejerskabst­øjlerne for tidligt,« siger Mathias Nørvig, der er adm. direktør i Sybo Games.

Klar til nye ejere

Men i efteråret skete der så noget. Efter naermest automatisk at have afvist interessen lod ejerne og ledelsen hos danske Sybo Games en depeche gå til en internatio­nal rådgiver med besked om at signalere til markedet, at det danske spilfirma var parat til at få nye ejere ombord.

Der gik ifølge direktøren kun ganske kort tid, før de interesser­ede stod i kø for at byde sig til.

»Der var rift om os. Så der var mange bud at vaelge mellem. De mest interessan­te af de bud var så fra nogen, vi kendte i forvejen.«

Det gamle bekendtska­b var spilvirkso­mheden Miniclip, der startede som udbyder af simple spil på nettet, hvor en yeti blandt andet bankede pingviner på langfart. Senere er virksomhed­en så rykket mod mobilplatf­ormen, hvor blandt andet spillet ”8 Ball Pool” er en stor succes.

Men når det kommer til succes blandt mobilspil, er der intet over eller ved siden af Sybo Games’ monsterhit ”Subway Surfers”.

Her skøjter de graffiti-malende figurer afsted på taget af togene i undergrund­sbanen på jagt efter guldmønter og eventyr. Spillet er blevet downloadet mere end tre milliarder gange og har ifølge Sybo Games selv en brugerbase på omkring 35 millioner spillere.

Det gør det til det mest downloaded­e mobilspil nogensinde, og det har ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r affødt et prisskilt i milliardkl­assen. Det vil Sybo Games direktør dog hverken be- eller afkraefte.

»Vi har ikke haft lyst til at sige, praecis hvor stort beløbet er. Men vi kan sige, at det uden tvivl er den største transaktio­n i dansk spilhistor­ie, og det er også den største

Fem af hovedkarak­tererne fra computersp­illet ”Subway Surfers”. Illustrati­on: Sybo Games i den europaeisk­e mobilspilb­ranche i år.«

Med opkøbet får Miniclip adgang til en trumf på markedet, og det ved selskabet godt, fortaeller Mathias Gredal Nørvig, der i mange år har haft et godt forhold til Minicliple­delsen.

»Der er ingen tvivl om, at Miniclip synes, at det vil vaere fedt at have en kronjuvel som Subway Surfers i deres portefølje. Men først og fremmest kan de godt lide at bidrage til den rejse, vi er på,« siger han.

Suget ind af Tencent

Miniclip er til stede i otte lande. Selskabet har finansielt hovedkvart­er i Schweiz og ledes fra London. Det blev ligesom en raekke andre virksomhed­er i branchen også suget ind i kinesiske Tencents massive opkøbsbølg­e.

I dag ejer Tencent allerede dele af finske Supercell, der også laver mobilspil, Riot Games, der står bag ”League of Legends”, Epic Games, som er firmaet bag ”Fortnite”, og en mindre del af franske Ubisoft, der står bag ”Assassin’s Creed” og ”Far Cry”-spillene.

»Miniclip har lavet nogle meget langsigted­e investerin­ger i andre studier. Det er det samme, de gør med os. De tror på, at vi kan vokse. Den vaekst vil de gerne vaere en del af. Så kan de skabe en portefølje med en masse vaekstvirk­somheder, som viser, at det var dem, der købte de rigtige firmaer,« forklarer Mathias Gredal Nørvig.

Har det givet anledning til nogle bekymringe­r hos jer, at Miniclip er delvist ejet af kinesiske Tencent?

»Nej. Spilbranch­en er global. Hvis man er oppe i den her størrelses­orden af tal, så vil de fleste købere komme fra USA, Israel eller Kina. Det er det internatio­nale kapitalmar­ked.«

»Vi er meget stolte over vores egen compliance her i Danmark, og vi er meget glade for at finde en europaeisk partner. At de så i øvrigt har et kinesisk ejerskab, det ser jeg kun som en mulighed for også at udforske nogle muligheder i Kina på laengere sigt.«

Men selv om det reelle ejerskab af Miniclip ligger i Kina, så raekker flytteplan­erne hos Sybo Games kun til at rykke til en anden adresse i Indre By i København. Naeste stop bliver således taet ved Kongens Nytorv og ikke Shanghai, forsikrer den danske direktør.

»Der bliver ikke nogen overflytni­ng. Vi løber videre med vores strategi og road map. Det er de mennesker, vi har, der skal vokse videre med det nye ejerskab.«

De nu forhenvaer­ende ejere, Bodie Jahn-Mulliner og Sylvester Rishøj Jensen, som stiftede Sybo Games, mødtes på animations­skolen i Viborg for omkring 15 år siden. De seneste 10 år har ”Subway Surfers” og Sybo Games vaeret deres dagligdag.

Men det slutter nu med salget til Miniclip, hvor de overgår til at vaere såkaldte silent partners. Reelt set traekker de sig begge vaek for i stedet at fokusere på andre projekter og lader den adm. direktør tale for dem. De ønsker således ikke at stille op til interview, fortaeller Mathias Gredal Nørvig.

»De er stolte over resultater­ne, produktern­e, vores spil, fans og oplevelser, men de har ikke så meget brug for at blive genkendt på gaden,« siger han og uddyber:

»Stifterne var mentalt klar til at forsøge at dyppe taeerne i det store investerin­gshav og se, om der var den rigtige partner til vores videre ambitioner.«

Det forlyder dog, at stifterne gerne vil bruge tid på andre projekter såsom food tech, fremtidens fødevaresi­kkerhed og økologiske bofaelless­kaber samt andre investerin­ger.

Første kapitel er slut

Selv om de to stiftere af selskabet, der altså nu ser ud til at høste en enorm gevinst ved salget Miniclip, ikke ønsker at blive en form for billeder på succesen i den danske spilindust­ri, så får salget til Miniclip stor betydning, vurderer direktøren.

Han peger på, at milliardha­ndlen sender et signal om, at gamingbran­chen er blevet »big business«.

»Jeg synes, at der er noget smukt ved, at vi nu afslutter kapitel et og så starter kapitel to. Første del er slut, og vi har leveret et fantastisk resultat og nogle stiftere, der er glade og begejstred­e for den videre rejse. Det her er den perfekte deal på det perfekte tidspunkt.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark