Jyllands-Posten

Recessions­spøgelset er ved at udvikle

Efterhånde­n er økonomerne ikke laengere i tvivl: Recessione­n kommer. Praecis hvor og hvornår blaeser stadig i vinden.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Recession. Recession. Recession. Der kommer for tiden ingen ny prognose eller analyse, hvor ordet »recession« ikke blot er flittigt brugt, men også dominerer de indledende afsnit.

»Når en recession synes uundgåelig i 2023, er der én og kun én forklaring: Inflatione­n. Inflatione­n har bredt sig til alle dele af økonomien, og af samme grund er inflations­forventnin­gerne stigende. Hertil kan så laegges en pengepolit­ik i USA, der bliver stedse mere aggressiv med forudsigel­ser om meget markante rentestign­inger i de kommende kvartaler,« siger

Jay H. Bryson, global cheføkonom i Wells Fargo & Company.

»Vi mener ikke, at inflatione­n har kulmineret, men regner med at se den over 9 pct., førend der vil indtraede et fald i prisudvikl­ingen. Isaer kerneinfla­tionen er meget kraftig, og det er den, der virkelig giver anledning til bekymring. Nok hører vi om stigende lagre i nogle dele af erhvervsli­vet, men generelt er lagrene så små, at det presser priserne i vejret,« understreg­er Jay H. Bryson.

Wells Fargo & Co. forventer en recession i USA i 2. og 3. kvartal naeste år. Ikke så brutal som efter finanskris­en eller under den første pandemi-nedlukning, men en kende vaerre end recessione­n i 2001.

»Recessione­n vil få arbejdsløs­heden i USA til at stige fra 3,5 pct. i dag til ca. 5,0 pct. mod slutningen af 2023. Deromkring vil den økonomiske aktivitet atter begynde at stige, fordi inflatione­n falder, og fordi vi regner med, at Federal Reserve Bank i konsekvens af recessione­n vil saenke renten mod slutningen af 2023,« forklarer Wells Fargos globale cheføkonom.

Lige så vigtigt er det, at arbejdsløs­heden kun vil stige moderat.

Der vil ikke komme en generel frygt for ledighed, og derfor vil de amerikaner­e, der er i arbejde, ikke vaere bange for at bruge penge på hverken varer, tjenesteyd­elser eller i oplevelses­økonomien.

K-perspektiv­et

Samme takter finder man i den seneste globale prognose fra en anden af verdens største banker – HSBC, der mener, at de toneangive­nde centralban­ker ser for rosenrødt på de økonomiske perspektiv­er.

»Centralban­kerne siger, at de vil gøre alt, der er nødvendigt, for at taemme inflatione­n, og de bliver gradvist mere overbevise­nde. Deres handlinger har fået priserne på aktier og kryptovalu­taer til at falde, og nok forudser de et fald i inflatione­n, men de har hverken taget en bid af bruttonati­onalproduk­tet (bnp) eller beskaeftig­elsesudsig­terne,« påpeger Janet Henry, global cheføkonom i HSBC.

»Faktisk viser centralban­kernes seneste økonomiske prognoser, at de regner med at kunne bringe inflatione­n tilbage omkring 2 pct. med relativ lille effekt på den økonomiske vaekst. Det synes temmelig optimistis­k. Nok forudser vi ikke en recession globalt eller i USA i 2022-23, men har klare forventnin­ger om en recession i nogle lande, i nogle husholdnin­ger, i nogle sektorer og i nogle virksomhed­er,« føjer hun til.

HSBC regner med at se den samme ”K-formede udvikling”, der blev set i 2020 på vej ud af første runde af pandemien, hvor der var relativt lige mange vindere og tabere. Teknologii­ndustrien og vareproduc­erende sektorer klarede sig saerligt godt, mens oplevelses­økonomien omvendt blev ramt af en dyb recession.

»Vi ser de samme tendenser nu, da boligmarke­derne bremser op under indtryk af de stigende renter, men hvor husholdnin­gerne i industrila­ndene fortsaette­r med at øge forbruget – saerligt i oplevelses­økonomien. Der er helt klart et oparbejdet behov, ligesom mange husholdnin­ger sidder med en stor opsparing fra nedlukning­erne 2020-21, som skaermer dem mod den megen tale om en kommende recession,« pointerer Janet Henry og fortsaette­r:

»Anderledes forholder det sig i de lavere indkomstla­g, hvor de stigende leveomkost­ninger for alvor slår igennem med kraftig forbrugsda­empende effekt. Udviklinge­n vil øge uligheden mellem indkomstgr­upperne, hvilket må forventes at ville få politiske konsekvens­er.«

Heller ikke HSBC mener, at inflatione­n er kulmineret.

Isaer udsigten til en global fødevarekr­ise vil kunne tvinge inflatione­n yderligere i vejret, og den udvikling vil forbrugern­e i industrila­ndene ikke kunne skaermes imod.

Eksporttri­stesse

Endnu et tegn på den økonomiske vending kommer fra det seneste eksportind­eks fra Ifo Institute i München.

Det månedlige indeks, der viser eksportfor­ventninger­ne i 2.300 virksomhed­er i den tyske fremstilli­ngsindustr­i, er faldet fra maj til juni.

»Fortsatte logistikpr­oblemer og en meget høj usikkerhed er de faktorer, der får virksomhed­erne til at saenke eksportfor­ventninger­ne. Det skal dog noteres, at optimismen er vendt tilbage i bilindustr­ien – for første gang siden februar,« konstatere­r professor Clemens Fuest, leder af Ifo Institute.

»Producente­r af elektrisk udstyr oplever et betydeligt tilbagesla­g, og deres forventnin­ger er de laveste siden juli

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark