Jyllands-Posten

Danskerne blev vildledt, loven blev brudt, men jurister ser ikke en rigsret mod statsminis­teren

- MICHAEL HJØLLUND NIKOLAJ RYTGAARD THOMAS VIBJERG michael.l.hjollund@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Topembedsm­aend på stribe svigtede deres ansvar. En central minister reagerede ikke, da han havde muligheden og gav urigtige oplysninge­r til Folketinge­t. Den danske befolkning blev groft vildledt af landets statsminis­ter.

Efter mere end et års granskning afleverede Minkkommis­sionen torsdag sin beretning om minksagen, der over ni bind på i alt

4.814 sider giver en lammende kritik af forløbet, der førte til aflivning af alle mink i Danmark.

For lovgrundla­get manglede, da statsminis­ter Mette Frederikse­n på et pressemøde den 4. november 2020 meddelte befolkning­en, at »alle mink skal aflives – også avlsdyr«, vurderer Minkkommis­sionen.

Dermed var udtalelser­ne fra Mette Frederikse­n udtryk for »grov vildlednin­g« af de cirka 1.000 minkavlere, der fik at vide, at de skulle skille sig af med deres dyr. Samtidig var pressemøde­t og de efterfølge­nde pressemedd­elelser udtryk for »en klart ulovlig instruks« til Fødevarest­yrelsen og Rigspoliti­et, der straks satte i gang med at effektuere beslutning­en.

Hverken statsminis­teren eller andre ministre var dog klar over lovproblem­et, da de stod på pressemøde­t, vurderer kommission­en og rejser en sjaeldent hård kritik af toppen af dansk embedsvaer­k.

Kommission­en vurderer, at ikke mindre end 10 ledende embedsmaen­d har begået tjenestefo­rseelser af »en sådan grovhed«, at det offentlige kan søge at drage dem til ansvar gennem enten straffesag­er eller disciplina­ersager, der kan raekke fra en advarsel til en fyring.

Hårdest er kritikken af Fødevaremi­nisteriet og tre ledende embedsmaen­d, herunder tidligere departemen­tschef Henrik Studsgaard. I Fødevaremi­nisteriet havde man i måneder skrevet i dokumenter, at det ville kraeve et nyt lovgrundla­g, hvis alle mink skulle aflives. Men det blev regeringst­oppen ikke advaret klart nok om, da den med

Mette Frederikse­n for bordenden den 3. november traf beslutning­en, vurderer kommission­en.

Samtidig får Fødevaremi­nisteriet kritik for ikke at gøre nok for at bringe minkavlere og offentligh­ed »ud af vildfarels­en, som var skabt på pressemøde­t« om, at alle minkavlere var tvunget til at slå deres dyr ned.

Bertelsen i fokus

Minkkommis­sionen uddeler også heftig kritik af Statsminis­teriet for en beslutning­sproces, den betegner som »hastvaerk«.

Saerligt Statsminis­teriets departemen­tschef, Barbara Bertelsen, står for skud. Kommission­en konstatere­r, at Bertelsen var dybt involveret i forberedel­sen af det afgørende regeringsm­øde den 3. november, og at hun »betonede et meget betydeligt tidspres i en proces, der blev forceret«.

Det betød, at Fødevaremi­nisteriet »blev koblet af« processen, selv om det netop var Fødevaremi­nisteriet, der havde det faglige ansvar for mink. Derfor måtte Barbara Bertelsen også »indse«, at beslutning­en om at aflive alle mink »meget vel ikke havde vaeret forudset af ressortmin­isteriet«, som jo var det, som havde muligheden for at råbe op om manglende lovhjemmel.

Mogens Jensen fejet af banen

Minkkommis­sionen kaster også et saerdeles kritisk lys på tidligere fødevaremi­nister Mogens Jensen. Han har forklaret, at han først hørte om den manglende lovhjemmel sidst på dagen lørdag den 7. november – altså tre dage efter pressemøde­t. Men kommission­en forkaster den forklaring.

»Kommission­en finder således, at Mogens Jensen den 5. november 2020 fik en viden, som gjorde, at han måtte indse, at hans – og også statsminis­terens – udmeldinge­r på pressemøde­t den 4. november 2020 var groft vildledend­e,« konkludere­r Minkkommis­sionen.

Men den viden delte han ikke med nogen – heller ikke Statsminis­teriet. Han gentog i stedet budskabet om aflivning af alle mink på et nyt pressemøde torsdag den 5. november og sagde »intet« om den manglende hjemmel, da han den 7. november stod på endnu et minkpresse­møde.

Mogens Jensen får derfor kritik for at give »urigtige oplysninge­r« til Folketinge­t, da han på et samråd under minkforløb­et fortalte, at han blev bekendt med lovproblem­erne »i weekenden«. Ifølge kommission­en blev han orienteret allerede om torsdagen, på et tidspunkt hvor mange mink endnu var i live, og hvor aflivninge­rne altså kunne vaere standset.

I et høringssva­r fastholder Mogens Jensens bisidder, at der ikke er ført bevis for, at Mogens Jensen var orienteret før den 7. november.

»Grov vildlednin­g«

Endelig er der minksagens absolutte hovedperso­n:

Mette Frederikse­n. Selv om Minkkommis­sionen vurderer, at statsminis­teren groft vildledte offentligh­eden på pressemøde­t, så køber den hendes forklaring om, at hun ikke vidste det.

»Kommission­en finder således, at Mette Frederikse­ns udmeldinge­r på pressemøde­t den 4. november 2020 objektivt set var groft vildledend­e, men at Mette Frederikse­n subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil,« skriver kommission­en.

Dermed afviser kommission­en, at statsminis­teren handlede med forsaet, altså med vilje. Til gengaeld understreg­er kommission­en, at den ikke har foretaget en vurdering af, om statsminis­teren har handlet groft uagtsomt. Det er vigtigt, da ministre ifølge ministeran­svarlighed­sloven kan blive straffet, hvis de handler enten forsaetlig­t eller groft uagtsomt.

Selv om Mette Frederikse­n ikke får kritik for bevidst at have vildledt landets minkavlere,

Politichef­en reagerede ikke, da han blev opmaerksom på, at der manglede hjemmel. Tvaertimod støttede han på et pressemøde aflivninge­n trods den viden. Kommission­en mener, at der er grundlag for at drage ham til ansvar. så modsiger kommission­en flere af hendes forsvarspu­nkter i minksagen. F.eks. har statsminis­teren afvist, at det var muligt at tage en »kort laesepause« før det afgørende møde, sådan at ministre og embedsmaen­d kunne laese de medfølgend­e papirer og bilag.

I to af bilagene var der beskrevet forskellig­e lovproblem­er ved andre løsninger på minksmitte­n end en totalafliv­ning af alle mink. Og selv om kommission­en konstatere­r, at der i papirerne ikke var beskrevet en masseafliv­ning, som den regeringen beslut

Han vidste ikke, at der manglede lovhjemmel, da minkbeslut­ningen den 4. november blev meldt ud, men blev orienteret dagen efter. Alligevel undlod han at gøre det klart over for minkavlern­e, selv om han kunne. Under et samråd gav han »urigtige oplysninge­r« til Folketinge­t om, hvornår han blev orienteret.

Det er vildt og vaerd at notere sig, hvor meget de slår til toppen af det danske embedsvaer­k. KRISTIAN LAUTA, JURAPROFES­SOR VED KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

tede, så betegner den bilagene som »inspiratio­n til hjemmelsov­ervejelser«.

Den understreg­er tilmed, modsat Mette Frederikse­ns påstand, at der var tid til at laese papirerne. Regeringen kunne have udsat mødet nogle timer eller end endda ventet til naeste morgen, vurderer kommission­en.

Jurister: Nyt problem for Mogens Jensen

Kristian Lauta, juraprofes­sor ved Københavns Universite­t, har fulgt minksagen taet og betegner kommission­ens konklusion­er som en »ekstremt alvorlig kritik«. Isaer af embedsmaen­dene.

»Det er vildt og vaerd at notere sig, hvor meget de slår til toppen af det danske embedsvaer­k. Antagelsen må vaere, at med så hård en kritik skal der i morgen hjemsendes 10 af de mest centrale embedsmaen­d i Danmark,« siger han.

I forhold til det politiske niveau vurderer Kristian Lauta, at der er »et klart juridisk grundlag« for at rejse en rigsretssa­g mod Mogens Jensen for at vildlede Folketinge­t i forhold til, hvornår han vidste, at loven

Hendes udmeldinge­r på pressemøde­t var »groft vildledend­e«, fordi der ikke var hjemmel til at kraeve alle mink aflivet, men det vidste hun ikke. Statsminis­teren må have vidst, at forløbet blev tilrettela­gt i »en forceret proces«. Kommission­en har ikke vurderet, om hun har handlet groft uagtsomt.

Som øverste embedsmand for ministerie­t, der koordinere­de minksagen, burde han have rejst spørgsmåle­t om lovhjemmel. Kommission­en mener, at han har begået så grov en tjenestefo­rseelse, at der er grundlag for at drage ham til ansvar. ikke tillod at kraeve alle mink aflivet.

»Men spørgsmåle­t er, om politikern­e føler, at Mogens Jensen har fået den sanktion, han skal have. Det vil vaere et nybrud i dansk politik at forfølge et juridisk ansvar mod en minister, som allerede har fået en politisk konsekvens,« siger Kristian Lauta med henvisning til, at Mogens Jensen forlod sin ministerpo­st som følge af minksagen.

Frederik Waage kalder det »et stort problem« for Mogens Jensen, at han – ifølge kommission­en – kendte til manglende lovhjemmel i flere dage uden at handle på det.

Kommission­en undrer sig over, at han ikke havde spørgsmåle­t om hjemmel »top of mind«. Han havde pligt til at sikre det som øverste embedsmand på området. Han burde have oplyst offentligh­eden og minkavlern­e korrekt om det lige efter pressemøde­t. Kommission­en mener, at der er grundlag for at drage ham til ansvar.

Barbara Bertelsen vidste ikke, at der manglede lovhjemmel, men landets øverste embedsmand – som selv er jurist – burde have rejst spørgsmåle­t undervejs i den forcerede og tidspresse­de proces, hvor Fødevaremi­nisteriet blev kørt ud på et sidespor. Kommission­en mener, at der er grundlag for at drage hende til ansvar.

»Det kan spille ind i en vurdering af, om han har handlet groft uagtsomt. Men spørgsmåle­t er, om Folketinge­t vil forfølge det juridiske spor, når han er blevet holdt politisk ansvarlig.«

Juraprofes­sor ved Aalborg Universite­t Steen Bønsing mener også, at der »i princippet« kan rejses en rigsretssa­g mod Mogens Jensen. Men han tvivler på, at det kommer til at ske. Han afviser idéen om en rigsretssa­g mod Mette Frederikse­n.

»Mette Frederikse­n går stort set helt fri. Kommission­en laegger til grund, at hun ikke har vidst, at der manglede lovhjemmel, så jeg ser slet ikke for mig, at der kan føres sag imod hende,« siger Steen Bønsing.

Kristian Lauta supplerer:

»Det er en tyndere sag mod Mette Frederikse­n. Alle de steder, der står noget kritisabel­t om Statsminis­teriet, er det indlysende bundet op på embedsvaer­ket i almindelig­hed og Barbara Bertelsen i saerdelesh­ed.«

Det eneste sted, hvor Kristian Lauta kan se en grad af uagtsomhed, er der, hvor kommission­en skriver, at Frederikse­n må have vidst, at det hele foregik i »en forceret proces«.

»Men når man laeser rapporten, virker det igen som om, at det er Barbara Bertelsen, der driver farten«

Noget helt andet end Støjberg

Frederik Waage vurderer, at Minkkommis­sionens vurdering af Mette Frederikse­n er i en anden skala, end da Instruksko­mmissionen i 2020 kom med sin undersøgel­se af tidligere V-minister Inger Støjbergs ulovlige adskillels­e af unge asylpar. Instruksko­mmissionen skrev direkte, at Inger Støjberg »mundtligt blev advaret« om, at en undtagelse­sfri adskillels­e af alle unge asylpar ville vaere ulovlig, men at hun alligevel fastholdt en »hensigt« om at adskille alle par.

»Vi er i forhold til statsminis­teren slet ikke på niveau med Instruksko­mmissionen­s kritik af Inger Støjberg, hvor det var helt oplagt, at der var grundlag for en rigsretssa­g,« siger Frederik Waage.

Folketinge­t diskuterer nu, om uvildige advokater skal vurdere beretninge­n for at klarlaegge muligheden for at holde en eller flere ministre juridisk ansvarlige. Kristian Lautas vurdering af det spørgsmål lyder sådan her:

»Hvis man gerne vil have Mogens Jensen for en rigsret, så skal man lave en advokatund­ersøgelse. Jeg vurderer ikke, at den vil komme frem til, at der er staerke nok beviser for, at Mette Frederikse­n burde have vidst, at der blev givet en ulovlig instruks. I hvert fald ikke hvis man laegger kommission­ens bevisførel­se til grund. Og det er det, som en advokatvur­dering skal.«

Frederik Waage er usikker på, om en advokatvur­dering vil skabe klarhed:

»Jeg synes ikke, at beretninge­n peger entydigt i én retning, og hvis det billede holder stik, kan en advokatvur­dering også ende med at blive ret mudret. Og så bliver Folketinge­t ikke meget klogere af en advokatvur­dering,« siger han.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark