Jyllands-Posten

Overlevend­e terrorist i faengsel på livstid

Efter 148 retsmøder satte en specialdom­stol i Paris onsdag aften punktum for den laengste, største og mest følelsesla­dede terrorsag i fransk historie.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

For de overlevend­e og pårørende til 130 draebte var det afslutning­en på seks års efterforsk­ning fulgt af en 10 måneder lang retssag.

For Salah Abdeslam, den eneste overlevend­e fra en kommando på 10 terroriste­r fra Islamisk Stat, der den 13. november 2015 angreb Paris, var dommen begyndelse­n på resten af livet bag tremmer. Onsdag aften blev den 32årige idømt den strengeste straf i den franske straffelov, faengsel på livstid uden mulighed for prøveløsla­delse.

Den store specialbyg­gede retssal i justitspal­aeet i centrum af Paris var fyldt til sidste plads, da fem profession­elle dommere med flere timers forsinkels­e afsagde dommene. I store traek fulgte de anklagerne­s krav om straffe. De 20 tiltalte, hvoraf 6 ikke var til stede og formodes at vaere døde, blev idømt straffe fra to års faengsel til livstid.

Dommerne købte ikke forklaring­en fra Salah Abdeslam om, at han undlod at spraenge sig selv i luften på en café i Paris for at skåne sine medmennesk­er. De troede mere på hans egen første forklaring til venner om, at han smed selvmordsv­esten i en skraldespa­nd, fordi den ikke virkede.

Abdeslam praesenter­ede sig i begyndelse­n af retssagen som kriger for Islamisk Stat og forsvarede terrorangr­ebet. Hans storebror Brahim spraengte sig selv i luften på caféen Comptoir Voltaire. De to var taet knyttet til barndomsve­nnen Abdelhamid Abaaoud, der koordinere­de 13. novemberko­mmandoen.

Da Abdeslam fik ordet for sidste gang, sagde han undskyld, men fastholdt, at han ikke draebte nogen på den skaebnesva­ngre aften. Men han gjorde intet for at forhindre massakren.

Terapi for overlevend­e

For nogle overlevend­e, der fulgte sagen fra start til slut, fungerede retsmødern­e som en del af et terapeutis­k forløb og et faellesska­b, der forhåbentl­igt vil bidrage til at laegge mareridt og traumer bag sig.

Med vidneudsag­n fra eksperter blev den også en laerebog i internatio­nal terrorisme. Men på grund af de meget fåmaelte tiltalte gav den aldrig noget entydigt svar på, hvordan en gruppe unge maend kunne forvandle sig til så hadefulde islamister, at de kunne bidrage til at gennemføre det største terrorangr­eb i Frankrig efter Anden Verdenskri­g.

Også Mohamed Abrini blev idømt faengsel på livstid, men med mulighed for prøveløsla­delse efter 22 år. Den 37-årige belgisk-marokkaner skaffede våben til kommandoen og lejede to lejlighede­r i Paris forstaeder til de 10 terroriste­r. Han blev anholdt i Bruxelles i april 2016. Han står også tiltalt i en sag om et dobbelt selvmordsa­ngreb i Bruxelles i marts 2016.

Blandt andre hårde domme blev den 29-årige svensker Osama Krayem – identifice­ret som en af bødlerne af en jordansk pilot, der blev myrdet og braendt i et bur i begyndelse­n af 2015 – idømt 30 års faengsel med mulighed for prøveløsla­delse efter 20 år.

Samme straf fik tuneseren Sofien Ayari (28), der sammen med Krayem forberedte et attentat i Schiphollu­fthavnen i Amsterdam samtidig med angrebene i Paris.

Mohamed Bakkali, der allerede er dømt i en anden sag om et terrorangr­eb i et TGV-tog i august 2015, blev idømt 30 års faengsel med en såkaldt sikkerheds­periode på 20 år for at have lejet biler til angrebene.

Adel Haddadi og Muhammad Usman nåede ikke frem til kommandoen i tide på grund af en anholdelse i Østrig. De fik begge en dom på 18 års faengsel.

De øvrige tilstedeva­erende tiltalte fik lavere straffe, og efter flere år i faengsel er flere af dem allerede løsladt. Alle de dømte har nu 10 dage til evt. at appellere dommene.

Som et ekstra punktum i sagen fik 13 maend og en kvinde torsdag mindre domme i en retssag i Belgien, der er blevet kaldt ”Paris bis”. Alle små fisk, der med tjenester hjalp bl.a. Salah Abdeslam under flugten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark