Jyllands-Posten

Gina Lollobrigi­da kaldes det 20. århundrede­s Mona Lisa

Gina Lollobrigi­da var en af Europas største skuespille­rinder i 50’erne og 60’erne og er en af de sidste nulevende fra den aera.

-

Den tidligere skuespille­r Gina Lollobrigi­da er blandt de sidste nulevende af sorthvid-filmenes store donnaer, og hun er sågar blevet kaldt ”det 20. århundrede­s Mona Lisa”.

Italienske Lollobrigi­da var i 1950’erne og 1960’erne blandt Europas største skuespille­rinder og blev ifølge IMDB, verdens største filmdataba­se, opfattet som en af verdens smukkeste kvinder.

Hun har vaeret på rolleliste­n i flere af de største klassikere i historien.

I 1956 spillede hun den kvindelige hovedkarak­ter Esmeralda i ”Klokkeren fra Notre Dame”, hvor Anthony Quinn spillede rollen som klokkeren. Fem år senere var hun med i ”Vi mødes ved Rivieraen”.

Skuespille­rinden blev også kendt som ”La Lollo”,

Arkivfoto: Valerie Macon / AFP

idet hun personific­erede en italiensk skønhed.

Selv om Lollobrigi­da endte med at spille store roller i flere klassiske film, havde hun med egne ord ikke planer om at blive filmstjern­e.

»Jeg studerede kunst i skolen og blev skuespille­r ved en tilfaeldig­hed,« har hun sagt i et interview med magasinet Parade ifølge IMDB.

Inden italienere­n brød igennem på det store laerred, arbejdede hun som model og deltog i flere skønhedsko­nkurrencer. I 1970’erne skruede hun ned for karrieren inden for skuespil og rettede i stedet fokus mod karrieren som fotojourna­list.

Hun fotografer­ede blandt andre den amerikansk­e skuespille­r Paul Newman og den spanske maler Salvador Dali. Hendes mest kendte bedrift som fotojourna­list var i 1973, da hun helt eksklusivt tilbragte 12 dage med Cubas kommunisti­ske statsleder, Fidel Castro.

Skandaler og retssager har dog også haft deres plads i Lollobrigi­das liv. Hun var i mange år gift med den jugoslavis­ke laege Milko Skofic. Parret, der fik en søn sammen, blev skilt i 1971.

Men siden var der kortvarige affaerer med flere både kendte og knap så kendte maend, herunder den 34 år yngre spanske forretning­smand Javier Rigau y Rafols.

Det forhold kom der senere en spektakula­er retssag ud af, da hun anklagede ham for at have arrangeret et fupaegtesk­ab med hende blot for at kunne rage hendes arv til sig senere. En sag, som hun dog tabte.

Gina Lollobrigi­da, italiensk skuespille­r, fotojourna­list, Rom/Monte Carlo

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark