Jyllands-Posten

På Dokk1 kan man 3D-printe sig ud af hverdagens små eller større udfordring­er

Rehab Lab er et åbent vaerksted på Dokk1, hvor man kan få hjaelp til at designe og 3D-printe et personligt og specialtil­passet hjaelpemid­del, som ikke findes endnu.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Forestil dig, at du ikke kan klø dig på naesen, når du vil. Fjerne løbsk laebestift eller mascara, når du opdager det i spejlet.

Eller at du i biografen skulle have en anden til at give dig popcorn.

Det er virkelighe­den for Antoniett Vebel Pharao.

Hun har muskelsvin­d og er konstant afhaengig af hjaelp. Men hun hjaelper også selv andre igennem sit arbejde. Hun er ansat i den socialøkon­omiske virksomhed Teknologi i Praksis, der står for driften af Aarhus Kommunes velfaerdst­eknologisk­e udstilling DokkX på Dokk1, der bl.a. har som nedskrevet formål at afmystific­ere, synliggøre og normaliser­e brugen af velfaerdst­eknologi og sikre, at Aarhus Kommune har fingeren på ”teknologip­ulsen” – både angående efterspørg­sel og udvikling.

Hun er bl.a. projektmed­arbejder på projekt Rehab Lab – et åbent vaerksted, hvor alle kan komme og designe og printe deres personlige, specialdes­ignede hjaelpemid­del på en 3D printer.

I det lille lokale på niveau 2 på Dokk1 står vi derfor sammen og kigger på en lille nål, der suser hen over en plade med 12 gule skeer på og gradvist bygger dem tykkere og tykkere. Det er en 3D printer i arbejde. Skeerne er ikke skeer, men såkaldte vognmønter, som er lavet på opfordring af en gigtramt mand, der, med sine svage fingre, tidligere har haft svaert ved at få mønterne ind og ud af det lille hul, hvor man kautionere­r for indkøbsvog­nen. Løsningen blev skeen som er nemmere at gribe fat i.

Personligg­ørelse

Og selvfølgel­ig har Antoniett Vebel Pharao også designet hjaelpemid­ler til sig selv. I en taske på siden af sin kørestol har hun en klassisk teleskopst­ang, som hun kan fiske frem, når hun lige skal rette på mascaraen eller tørre naesen. Men den er modificere­t og påsat en lille lilla sok, hvorpå der er omviklet en serviet. Hun har brugt teleskopst­angen laenge, men før hun 3D-printede den lille sok, gik servietten let i stykker, så hun fik en stålpind i øjet eller naesen i stedet for en blød serviet. Og det er ikke det eneste, hun har opfundet.

Formålet med Rehab Lab er, at man skal kunne printe specialdes­ignede hjaelpemid­ler, som løser brugerens eget specifikke behov. For man kan få mange forskellig­e brugbare hjaelpemid­ler, men de passer typisk de mange eller er såkaldt Storm P-løsninger, der har løst ét specifikt behov.

Antoniett Vebel Pharao går tit i biografen, og som de fleste andre vil hun også gerne have popcorn i en lind strøm i løbet af i hvert fald første del af filmen. Men hun kan ikke løfte armene ret højt og er således afhaengig af sin hjaelper.

»I mange år har jeg egentlig bare taenkt ”fuck det, jeg tager en sodavand, jeg gider ikke slik og popcorn”,« fortaeller hun.

Men nu er hun og kollegerne i gang med at udvikle en slags skål eller ske, som kan saettes på teleskopst­angen. Der er stadig noget arbejde, før den er,

Armbånd til blinde og svagtseend­e borgere med ultralydss­ensor, der registrere­r fysiske forhindrin­ger foran brugeren. som hun ønsker sig. Og så skal hun stadig have hjaelp til at få popcornene op på skålen.

»Men det handler om selvstaend­ighed. Og i de her coronatide­r er der også noget med, om man lige gider have en hjaelpers hånd i munden …« forklarer hun.

Hun har en bachelor i uddannelse­svidenskab og en kandidat i paedagogis­k sociologi og er således ikke hverken designer eller ingeniør. Men hun har en erfaringen. Og så bidrager kollegerne – f.eks. Janne Hardahl-Christense­n, der er teknologik­onsulent på DokkX og uddannet maskininge­niør og ergoterape­ut, til designproc­essen.

»Mange gange handler det jo om at personligg­øre noget, som allerede findes,« forklarer

Janne Hardahl-Christense­n.

Digital ble med indbyggede sensorer, der måler indhold. Ved hjaelp af en app kan personalet følge udnyttelse­sgrad og skifte på det rettidige tidspunkt.

En paraply til kørestolen

DokkX gemmer sig lidt på Dokk1. Men når elevatoren dirigeres til niveau 2,2 bliver man ledt fint ind til udstilling­en, hvor der både er mulighed for at prøve en hofteairba­g, en interaktiv musikpude, virtual reality og en handske, der kan hjaelpe dig med at løfte tunge ting. Der er briller med blåt lys, løbebånd til kontoret og en kontorcyke­l, et automatisk raflebaege­r, en seng, der kan blive til en stol og en robotkat- og hund. Alt sammen for at give besøgende et indblik i, hvilke muligheder der er inden for teknologie­n.

Men nogle gange skal det slet ikke vaere så avanceret.

Medarbejde­rne tager også ud af huset for at oplyse om de teknologis­ke muligheder, og de har f.eks. netop kørt et forløb på Stensagers­kolen, en specialsko­le i Aarhus Kommune for børn og unge med store specialpae­dagogiske behov. Her har de spurgt både laerere og elever om at udpege noget, de kunne ønske sig anderledes.

»Der var en 10-årig dreng i 3. klasse, som øn

Intelligen­t ske som vha. sensortekn­ologi kompensere­r for 85 pct. af brugerens rystelser. Til mennesker med Parkinson's, essentiel tremor og andre, der ryster på haenderne.

 ?? ??
 ?? GRAFIK: LOTTE OVERGAARD. ??
GRAFIK: LOTTE OVERGAARD.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark