Jyllands-Posten

Slange med to hoveder fundet i Kalvebod Faelled

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

På en almindelig søndag i september gjorde en gaest ved Kalvebod Faelled sig et noget ualmindeli­gt fund.

En slange var i faerd med at krydse en cykelsti ud til Køge Bugt. Det er ikke så usaedvanli­gt i sig selv, for området er vådt og rigt på insekter og derfor velegnet for en snog at boltre sig i. Men denne slange udmaerkede sig altså ifølge opdageren ved at have to hoveder.

»Vi er ovre i den boldgade, hvor genetikken er kikset på en eller anden måde,« siger Jes Aagaard, naturvejle­der i Naturstyre­lsen, som udelukkend­e har set billedmate­riale af snogen.

»I fosterudvi­klingen er der jo sket eller andet på et tidspunkt i celledelin­gsforløbet, hvor der lige pludselig er to klumper celler, der tror, at de skal vaere to hoveder i stedet for ét,« siger han, der sammenlign­er rariteten med sammenvoks­ede siamesiske tvillinger.

Normalt vil dyr ikke overleve ret laenge med den type misdannels­er, forklarer Jes Aagaard.

Men ud fra billedmate­riale skyder han snogen til at vaere 70-80 cm lang og i fin kondition.

I Danmark har man målt snoge på op til 132 cm. En nyklaekket snog er dog ikke større end en blyant, så det tyder på, at slangen foreløbig har kunnet jage, fordøje og vokse.

»Der er al mulig grund til at tro, at den har et effektivt jagtappara­t og er i stand til at fange den mad, den nu skal have. Og derfor lever den formodentl­ig et normalt snogeliv,« siger naturvejle­deren, der kalder det lille kuriosum fra naturen for »vildt fascineren­de«.

»Hvis man så den dér i en brandert, så ville man sige: NU stopper jeg med at drikke!” siger han.

Spektakula­er opdagelse

Jes Aagaard har selv googlet lidt for at blive klogere på frekvensen af den slags fund.

Der er eksempler fra USA og Storbritan­nien og et enkelt fra Danmark, hvor man i 2011 fandt en hugorm med to hoveder i Vestsjaell­and.

Men det er sandsynlig­vis heller ikke alle eksemplare­r, der bliver opdaget og registrere­t af mennesker, fordi de netop ikke overlever, gaetter Jes Aagaard.

»Jeg synes jo, at det er en meget spektakula­er opdagelse,« siger han.

Hugormen blev i øvrigt ikke spået gode chancer i naturen. Som en anden naturvejle­der, Niels Dahlin Lisborg, dengang forklarede til Ritzau:

»De to hoveder vil typisk konflikte med hinanden. Hugormen er en giftslange, og den er afhaengig af et praecist hug mod et bytte for at sikre sig mad.«

Jes Aagaard kan ikke ud fra billedet vurdere, om begge hovederne på snogen er funktionel­le.

Men ifølge fotografen, der forevigede den, så slangen ud til at trives fint, inden den forsvandt ud i det grønne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark