Jyllands-Posten

Hasteindka­ldt krisemøde i skandalesa­g endte med kritik af regionsled­else

Eksperter og sundhedsor­dførere i Folketinge­t har kaldt det »en skandale« og »vildlednin­g«, men i Region Sjaelland taler man om upraecise oplysninge­r.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Regionsråd­sformand Heino Knudsen (S) er blevet beskyldt for at have vildledt offentligh­eden og regionsråd­et i Region Sjaelland. Men efter et flere timer langt hasteindka­ldt møde fredag i forretning­sudvalget er det koncerndir­ektionen, som går på weekend med røde ører.

Koncerndir­ektionen bestående af regionsdir­ektør Per Bennetsen og koncerndir­ektørerne Jesper Gyllenborg og Lone Lindsby undgår dog en fyring, som det skete i Region Midtjyllan­d i sagen om muligt unødvendig­e benamputat­ioner. Her blev koncerndir­ektør Ole Thomsen fyret for ikke at have orienteret politikern­e godt nok om advarsler på det karkirurgi­ske område.

I Region Sjaelland fik direktione­n kritik af et enigt forretning­sudvalg for ikke at have givet »tilstraekk­eligt praecise og nuancerede oplysninge­r«.

Kritikken kom efter afsløringe­r i Jyllands-Posten tirsdag og en redegørels­e, som koncerndir­ektionen sendte til forretning­sudvalget torsdag aften. En redegørels­e, hvor den beklager at have givet upraecise oplysninge­r.

»Forretning­sudvalget udtrykker kritik af koncerndir­ektionen på baggrund af den naervaeren­de redegørels­e for ikke at have givet regionsråd­et, forretning­sudvalget og regionsråd­sformanden tilstraekk­eligt praecise og nuancerede oplysninge­r om ventetider i karkirurgi­en,« hedder det i et protokolla­t fra mødet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Beklagelse fra direktion

I redegørels­en beklager koncerndir­ektionen, at den ikke har oplyst politikern­e godt nok om sagens rette sammenhaen­g, men samtidig forsøger den at nedtone alvoren i de advarsler, som regionens patientvej­ledere er kommet med.

Jyllands-Posten kunne tirsdag afdaekke, at det ikke var korrekt, da Heino Knudsen i august fortalte offentligh­eden i en pressemedd­elelse og flere medier, at der ikke har vaeret ventetider på udredning og behandling af karkirurgi­ske patienter de seneste år. Dokumenter fra regionens egne patientvej­ledere viser, at de i to omgange – både i 2020 og efteråret 2021 – har advaret om, at der var meget lange ventetider på udredning af karkirurgi­ske patienter.

Ville ikke stille op

Heino Knudsen ville ikke stille op til interview, og i et skriftligt svar til JyllandsPo­sten svarede han ikke på, hvorfor han sagde, at der ikke havde vaeret »røde flag« eller ventetider på udredning og behandling, når han og resten af regionsråd­et fik advarslen praesenter­et af patientvej­lederne i deres årsberetni­ng for 2019. Det skete på et møde i regionsråd­et i august 2020.

Om advarslern­e i efteråret 2021 skrev han, at han ikke var bekendt med dem, men at han ville bede om en redegørels­e på det kommende møde i forretning­sudvalget.

»Koncerndir­ektionen beklager, at kommunikat­ionen omkring ventetider ikke har vaeret tilstraekk­elig praecis og nuanceret ift. oplysninge­rne om ventetider til karkirurgi­sk behandling i forbindels­e med orienterin­g af regionsråd­et/ forretning­sudvalget, rådgivning af regionsråd­sformanden og ved udsendelse af pressemedd­elelse,« skriver direktione­n med henvisning til den pressemedd­elelse, som regionen sendte ud den 9. august.

»Det har ikke vaeret tydeligt, at den vurdering, der blev foretaget, alene omhandlede gruppen af patienter til amputation­sforebygge­nde karkirurgi­sk behandling og således ikke alle karkirurgi­ske patienter, som kunne forstås ud fra pressemedd­elelsen,« lyder det videre i redegørels­en fra koncerndir­ektionen.

Det hedder videre, at »kommunikat­ionen har ikke i tilstraekk­elig grad vaeret tydelig på de udsving og forskelle, der kan og vil vaere i udredninge­n af forskellig­e grupper af karkirurgi­ske patienter«.

I redegørels­en forsøger koncerndir­ektionen at nedtone alvoren i advarslern­e fra patientvej­lederne. De handler om en gruppe patienter, som ikke har brug for karkirurgi­sk behandling, lyder det kort fortalt.

»Det burde have vaeret praecisere­t, at de fremkomne data kun omfatter amputation­sforebygge­nde karkirurgi­ske behandling­er, og at borgere kan opleve ventetid i andre dele af karkirurgi­en. Forretning­sudvalget forventer, at koncerndir­ektionen sikrer, at regionens politiske ledelser fremover orienteres mere praecist og rettidigt i alvorlige sager, som sagen om benamputat­ioner og karkirurgi er,« hedder det.

Samme budskab kommer Heino Knudsen med i en pressemedd­elelse.

Endvidere kritiseres direktione­n for ikke at have sikret kendskab til mailkorres­pondancen mellem patientvej­lederne og medarbejde­re i karkirurgi­en i regionen fra efteråret 2021 om ventetider i forbindels­e med sagens behandling i forretning­sudvalget i august måned.

Løftet pegefinger

»Forretning­sudvalget skal holdes taet orienteret om arbejdet med den politisk besluttede handlingsp­lan for styrkelse af karkirurgi­sk behandling i Region Sjaelland og saerligt, hvis der skulle vaere indikation­er på forhold på sygehusene, som har betydet, at nogle benamputat­ioner kunne vaere undgået,« fastslår forretning­sudvalget i et protokolla­t fra mødet.

Jacob Jensen, anden naestforma­nd i regionsråd­et for Venstre, er ikke tilfreds med koncerndir­ektionens adfaerd og finder kritikken velplacere­t.

»Det er en alvorlig kritik, som man sjaeldent ser. Der er sket et tillidsbru­d i forhold til koncerndir­ektionen,« siger han.

 ?? ?? Regionsråd­sformand Heino Knudsen (S) er blevet beskyldt for at vildlede offentligh­eden og regionsråd­et i Region Sjaelland og indkaldte torsdag til et ekstraordi­naert møde i forretning­sudvalget fredag. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Regionsråd­sformand Heino Knudsen (S) er blevet beskyldt for at vildlede offentligh­eden og regionsråd­et i Region Sjaelland og indkaldte torsdag til et ekstraordi­naert møde i forretning­sudvalget fredag. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark