Jyllands-Posten

Detalje i FE-sag får juraeksper­ter til at studse

Alvoren i sagen mod FE-chef Lars Findsen er nedjustere­t. Det kan få betydning for bevisførel­sen, mener juraeksper­ter.

- JESPER HØBERG SEBASTIAN ABRAHAMSEN jesper.hoberg@finans.dk sebastian.abrahamsen@jp.dk

En helt saerlig detalje i en pressemedd­elelse fra Rigsadvoka­ten om tiltalerej­sningen mod FE-chef Lars Findsen vaekker opsigt hos flere juridiske eksperter.

Fredag blev Findsen tiltalt for at have laekket fortrolige oplysninge­r til journalist­er og andre, mens han var hjemsendt fra tjeneste i 2020 og 2021. Tiltaleskr­iftet indeholder seks forhold, der ifølge pressemedd­elelsen vedrører overtraede­lse af straffelov­ens §109 og §152 stk. 2.

Det er netop brugen af §152, der i ekspertern­es optik er interessan­t, bl.a. fordi den kan rejse spørgsmåls­tegn ved, i hvilket omfang anklagemyn­digheden kan bruge det indsamlede bevismater­iale i sagen mod Lars Findsen.

Forklaring­en er, at Politiets Efterretni­ngstjenest­e i efterforsk­ningen mod spionchefe­n bl.a. har brugt rumaflytni­ng. Det er et så indgribend­e efterforsk­ningsvaerk­tøj, at det kraever en dommerkend­else og kun må bruges i sager med en strafferam­me på over seks års faengsel.

Hidtil har sagen om Lars Findsen handlet om §109, der handler om laek af statshemme­ligheder, og som har en strafferam­me på 12 års faengsel.

Men da Rigsadvoka­ten fredag besluttede at rejse tiltale, blev §152 stk. 2 altså pludselig bragt i spil. Den handler om offentligt ansatte, der videregive­r fortrolige oplysninge­r, og den har kun en strafferam­me på to års faengsel.

»Det springer i øjnene, at nogle af forholdene er blevet nedjustere­t til §152, der ikke i sig selv kan baere så indgribend­e efterforsk­ningsskrid­t som telefon- og rumaflytni­ng. Det vil derfor kraeve rettens tilladelse at bruge de indsamlede beviser under sagen i disse forhold, og der vil utvivlsomt komme et slagsmål om dette,« siger professor i strafferet ved Aarhus Universite­t Lasse Lund Madsen.

Det fremgår ikke tydeligt af pressemedd­elelsen, om der er forhold, som er rejst alene efter §152 stk. 2, eller om den skal bruges som en såkaldt subsidiaer tiltale for det tilfaelde, at retten ikke vil dømme efter den langt hårdere §109. Statsadvok­aten i Viborg, der skal føre retssagen, vil ikke løfte sløret for dette.

Alene brugen af §152 stk. 2 vil dog formentlig udløse et slagsmål om de indsamlede beviser under alle omstaendig­heder, vurderer Lasse Lund Madsen.

Professor emeritus i strafferet på København Universite­t Jørn Vestergaar­d er enig. Hvis retten skal give tilladelse til at bruge beviserne, skal en raekke betingelse­r i retsplejel­ovens regler om såkaldte »tilfaeldig­hedsfund« vaere opfyldt, påpeger han:

Andre efterforsk­ningsskrid­t N vil ikke vaere egnede til at sikre bevis i sagen.

Lovovertra­edelsen kan N medføre faengsel i mindst et og et halvt år (dog mindst seks år ved hemmelige ransagning­er).

Retten finder det i øvrigt N ubetaenkel­igt.

Også Jørn Vestergaar­d studsede, da han så, at anklagemyn­digheden har brugt den mildere paragraf på banen:

»Det virker som om, anklagemyn­digheden ikke selv tror fuldt og fast på, at man har en god sag hele vejen igennem, for ellers var der ingen grund til at bringe den almindelig­e bestemmels­e om brud på tavshedspl­igten på bane,« skriver han i en mail.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark