Jyllands-Posten

Regeringen angriber Papes gaver til Danmarks rigeste, men tallene gemmer også på en anden historie

De rigeste vil score mere end 1 mio. kr. på De Konservati­ves politik, og Socialdemo­kratiet vil gøre Søren Papes plan til et centralt angrebsmål i valgkampen. Men der gemmer sig også andre vindere i K-planen, som socialdemo­kraterne ikke taler højt om.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

Statsminis­teren lagde selv for, da hun i DR’s statsminis­terdebat gik til angreb på Søren Pape Poulsens økonomiske plan.

»Jeg forstår f.eks., at den skattelett­else, du foreslår at give dig selv, Søren, undskyld, er det 73.000 kr.? Det er godt nok mange penge,« sagde Mette Frederikse­n.

Hun henviste muligvis til en historie fra Ekstra Bladet om, at en person med Papes indkomst og boligforho­ld stod til at få skattelett­else på 74.600 kr. ud af den konservati­ve plan.

Ifølge skattemini­ster Jeppe Bruus var det tal ligefremt sat for lavt af statsminis­teren. Få dage senere oplyste han således til Folketinge­t, at en person med praecis Papes løn vil få en skattelett­else på 98.900 kr. årligt som følge af Papes plan.

»En pilskaev skatteplan, der kun gør de rige endnu rigere,« stod der i et debatindla­eg fra Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund.

Det var også Stoklund, der over for B.T. forsvarede, at Socialdemo­kratiet har brugt regeringen­s embedsmaen­d til at regne på den partipolit­iske modstander­s privatøkon­omiske forhold. Det kunne forsvares med, at »beregninge­n viser, hvordan en fjernelse af topskatten forgylder de allerriges­te,« sagde Stoklund.

Nu viser nye beregninge­r fra Finansmini­steriet imidlertid, hvad en fjernelse af topskatten også betyder:

Mere end 300.000 danskere vil slippe for at betale topskat, hvis den konservati­ve plan bliver til virkelighe­d.

Herunder en raekke faggrupper, som sjaeldent opfattes som de »allerriges­te« i det danske samfund.

Haevet over 10 år

Politiske opgør om topskatten indfinder sig med regelmaess­ige intervalle­r. Topskatten er på 15 pct. af den indkomst, som borgeren har over topskatteg­raensen. Den indbringer i 2022 staten omkring 19 mia. kr.

Topskatteg­raensen blev senest justeret politisk for 10 år siden. Dengang lå den på 390.000 kr., hvilket betød, at 730.000 danskere betalte topskat.

Det var for mange, mente statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt (S), der aftalte med Venstre og De Konservati­ve at haeve den gradvist de kommende 10 år. Sidste trin har virkning fra 2022, og det betyder, at der i år skal betales topskat ved en årlig indkomst over 552.500 kr. efter arbejdsmar­kedsbidrag. Det svarer til en månedsløn på 46.042 kr.

I 2016 kom statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen under stort pres fra støttepart­iet Liberal Alliance, der stillede ultimative krav om topskattel­ettelser, indtil partiet blev indlemmet i regeringen og droppede kravet.

På det tidspunkt havde Socialdemo­kratiet, nu under Mette Frederikse­ns ledelse, afvist at lette topskatten. Det er partiet stadig imod, omend Frederikse­n selv blev presset af Politiken tidligere på måneden til at erkende, at hun ikke kan udelukke noget på forhånd, hvis hun samtidig ønsker at holde liv i forestilli­ngen om en bred regering efter valget.

»Jeg kommer ikke til at sige nu, at vi vil slet ikke indgå i en diskussion om det,« sagde Mette Frederikse­n.

At hun og alle andre partierne nu igen skal forholde sig til topskatten, skyldes, at De Konservati­ve har lagt sin skatteplan frem og har dermed på ny fyret op under debatten. Partiet vil haeve topskatteg­raensen til 800.000 kr. og derefter »gradvist« fjerne det sidste.

»I 2030 vil vi afskaffe den helt,« skriver partiet i sin skatteplan.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n og Socialdemo­kratiet har angrebet Søren Papes skatteplan for at forgylde de rigeste.

Socialdemo­kratiet har nu udset sig topskattel­ettelserne som et centralt angrebspun­kt i den kommende valgkamp.

I denne uge har partiet brugt en opgørelse fra Skattemini­steriet til at fremhaeve, at de 1.000 bedst lønnede danskere i gennemsnit vil få en skattelett­else på 1,1 mio. kr., hvis topskatten forsvinder.

»Jeg kan godt love, at jeg selv kommer til at bruge de her tal i valgkampen,« sagde Rasmus Stoklund til Ekstra Bladet.

329.100 vil gå fri

Men i ly af alle S-angrebene udkom der også en opgørelse fra Finansmini­steriet over, hvad en højere topskatteg­raense vil betyde for andre end lige praecis de 1.000 rigeste danskere.

Ifølge opgørelsen, der er lavet efter spørgsmål fra den konservati­ve finansordf­ører, Rasmus Jarlov, vil 464.900 danskere betale topskat i 2025, hvis reglerne ikke aendres.

Det er markant flere, end VLAK-regeringen forventede i 2017, da den opgjorde, at tallet ville falde til ca. 360.000 personer efter fuldt indfaset 2012-reform.

Det nye svar viser også, at hvis man haever topskatteg­raensen til 800.000 kr., som er De Konservati­ves forslag, så vil det betyde, at 329.100 danskere ikke laengere skal betale

Fortsaette­s side 10

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark